6 verlichtingstechnieken

© istock

Een bestaan een aantal verlichtingstechnieken om uiteenlopende zaken in het licht te plaatsen. Een boom is nu eenmaal geen overdekt terras en vice versa. Maak kennis met zes verlichtingstechnieken.

Uplighting

Licht dat van langs onderen op een boom of een beeldhouwwerk schijnt, geeft een dramatisch effect. Sommige verlichtingstoestellen kun je in de grond inbouwen. Anderen hebben een pin om in het gazon te duwen, en kun je nadien nog makkelijk bijregelen. Hou wel rekening met de kijkrichting. Je grondarmaturen mogen nooit verblinden.

Downlighting

Bij overdekte terrassen, of andere overkappingen, voegt downlighting een aangename en tegelijk praktische verlichting toe. Lichtpunten rond en boven een tafel moet je zoveel mogelijk spreiden. Licht dat alleen uit het midden komt, is niet gezellig en zal een storende schaduw geven. Bij downlighting kies je meestal uit inbouw- of opbouw-armaturen.

Backlighting

Backlighting is ideaal om een silhouet in de verf te zetten. Heel indrukwekkend is een egaal strijklicht op een grote wand die zich net achter een boom bevindt. Voor dergelijke wallwash-effecten heb je uiteraard een krachtige lichtbron nodig. Al kun je het ook subtieler aanpakken, met nisverlichting achter een plant of een sculptuur bijvoorbeeld.

Wandverlichting

Met wandverlichting creëer je een gevoel van ruimte. Hier en daar een vlek op regelmatige afstand maakt de gevel en het terras optisch groter. Wandarmaturen kun je moeilijk verbergen. Kies bij voorkeur een exemplaar waarvan het licht weerkaatst wordt via de muur of dat uitgerust is met een matte kap of een diffusor.

Padverlichting

Pad- of oriëntatieverlichting is eerder functioneel en zorgt dat je veilig rond de woning kunt lopen. Heel populair zijn inbouwspots. Maar laat die wel langs een plant of een bordes schijnen. Anders ziet het pad er algauw uit als een nachtelijke landingsbaan. Een andere mogelijkheid is paalverlichting. Liefst in een armatuur waarbij het licht naar beneden straalt.

Spots

Spots zijn ideaal als accentverlichting, bijvoorbeeld om een sculptuur uit te lichten. Maar wees er spaarzaam mee. Te veel spots geven een ‘vlekkerig’ effect, waardoor je tuin er gaat uitzien als een etalage. Zorg voor een goede mix met andere verlichtingstechnieken. Spots staan vaak op een pin zodat ze boven planten en andere obstakels uitsteken.

Wim Deloof (‘Beter bouwen & verbouwen’ )

Partner Content