57 landen richten nieuwe Aziatische ontwikkelingsbank op

© AFP

57 landen, waaronder Frankrijk en Rusland, staan aan de wieg van de Asian Infrastructure Investment Bank, een Aziatische ontwikkelingsbank.

Maandag is in Peking een akkoord afgesloten over de stichting en de statuten voor een nieuwe Aziatische Ontwikkelingsbank. De documenten voor deze bank, officieel de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), werden ondertekend door 57 landen.

Grote Hal van het Volk

Australië was het eerste land dat zijn handtekening zette in de Grote Hal van het Volk op het Tienanmen-plein in Peking. Naast China, India en Rusland nemen ook Westerse landen deel, zoals Frankrijk en Duitsland. België liet eerder deze maand nog verstaan dat ons land ook lid wil worden.

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaat het om een win-win situatie. Hij verwacht immers dat de ontwikkeling van de Aziatische landen, ook de Belgische en Europese economie zal bevorderen door de toenemende handelsrelaties met de betrokken landen. De officiële toetredingsprocedure van ons land zal ten vroegste vanaf begin 2016 kunnen opgestart worden.

VS geen voorstander

De Verenigde Staten zijn geen voorstander van het initiatief en ook Japan is geen lid.

De nieuwe Ontwikkelingsbank zou tegen eind dit jaar operationeel moeten zijn. De bedoeling is vooral om grote infrastructuurwerkern in Azië te financieren, waarbij men niet langer afhankelijk is van de Wereldbank, die gedomineerd wordt door de VS.

Vooral de Chinese bedrijven zouden kunnen profiteren van de vraag naar infrastructuur. Volgens de Wall Street Journal zal Peking als belangrijkste financierder zelfs de facto een vetorecht hebben binnen de bank. De AIIB zou starten met een kapitaal van 50 miljard dollar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content