‘100 miljoen euro voor tien olympische medailles’

© belga

33 miljoen euro topsportgeld heeft België in Londen drie olympische medailles opgeleverd. Maar het is lang niet zeker dat meer geld in topsport pompen die score automatisch opkrikt.

Met één zilveren en twee bronzen medailles deed België het op de Olympische Spelen in Londen beter dan het gros van de deelnemers. Want van de 205 deelnemende landen haalden er slechts 85 een of meerdere stuks eremetaal binnen. Maar in vergelijking met de meeste westerse landen slaan we een pover figuur: enkel België, Finland en Portugal konden geen gouden plak veroveren.

De reden is niet ver te zoeken, meent Pierre-Olivier Beckers, voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Volgens hem gaat in België 33 miljoen euro naar topsport. “Er zou minimaal het dubbele en beter nog het driedubbele geïnvesteerd moeten worden”, vindt Beckers. “100 miljoen euro is een mooi bedrag om een tiental medailles te halen.”

Tabula rasa

“Het lijkt logisch dat de kans op medailles stijgt als er meer geld is en een professionelere aanpak. Maar die aanpak kost veel geld. Terwijl ik vind dat een overheid beter investeert in een algemeen sportbeleid”, stelt de Antwerpse professor sporteconomie Stefan Kesenne.

Bovendien lijkt 100 miljoen voor tien medailles vrij veel. Nederland ‘betaalde’ 55 miljoen euro voor 20 medailles, of een kleine 3 miljoen euro per medaille. Internationaal wordt uitgegaan van grosso modo een miljoen per jaar, dus 4 miljoen per medaille. België zit daar fors boven.

Is er echt zo veel geld extra nodig?

Veerle De Bosscher is professor sportbeleid en -management aan de VUB en werkt al sinds 2004 rond topsport. Zij vindt dat België het in middelen voor topsport lang niet zo slecht doet als het soms lijkt. “De jongste tien jaar is dat budget met een factor 4,5 gestegen, in Nederland ‘slechts’ met 60 procent. Ik denk alleen dat we het met de besteding van dat geld over een andere boeg moeten durven te gooien.”

Daarbij kijkt ze vooral naar het Nederlandse voorbeeld. Daar focussen ze veel meer op de basis: verbetering van de lokale clubwerking, regionaal beleid. “Nederland heeft twaalf olympische steunpunten, die 15.000 euro subsidie krijgen. Maar sommige daarvan stellen 40 mensen tewerk, omdat ze dat budget aanvullen met gemeentelijke subsidies en sponsoring.”

Sponsoring

Vooral die sponsoring maakt een enorm verschil met de Belgische situatie. Vlaanderen besteedt 22,5 miljoen euro aan topsport, waarvan 87 procent van de overheid komt. Het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie haalt 31 procent van zijn middelen bij de loterij. Liefst 16 miljoen van de 53,5 miljoen euro vergaart het bij het bedrijfsleven.

Trudo Dejonghe, die sporteconomie doceert aan de Lessius Hogeschool vindt dat “wij met hetzelfde geld minder sporters moeten ondersteunen. Met alle respect voor Sven Nys, maar grote medaillekansen dicht je een veldrijder die even gaat mountainbiken niet toe. Korea heeft geen zwemmers, maar haalt eremetaal in gevechtssporten en schieten, Australië in zwemmen en baanwielrennen. Wij halen medailles bijna per toeval. Het topsportbeleid is een beetje zoals onze staatsstructuur. Heel versnipperd, met veel nutteloze tussenniveaus en commissies.

Maar niemand schaft ze af. Wat zijn de econometrische verklaringen voor medaillewinst? Het klimaat, het bevolkingsaantal, het bbp per inwoner en het sportbeleid. De top 12, 13 in de medaillestand zijn allemaal landen met een duidelijk beleid.”

Geen cijfers

Ook het BOIC is ervan overtuigd dat er een echt sportbeleid nodig is, dat ruimer is dan alleen de topsport. Woordvoerder Luc Rampaer: “Meer projectmatig werken, meer keuzes durven te maken. De coördinatie tussen de ministers van Sport in dit land is verbeterd, maar nog niet genoeg om te kunnen concurreren met Slovenië of Denemarken. Want het Britse of Nederlandse voorbeeld volgen klinkt goed, maar België blijft België. We moeten samen goede keuzes maken, en dat ‘samen’ is niet altijd makkelijk.” (L.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content