1 miljard euro winst voor de grootbanken (Peter Praet)

© Belga

De 4 Belgische grootbanken maakten samen 1 miljard euro winst in het eerste kwartaal van 2010. Maar de hemel is lang nog niet opgeklaard, zegt directeur Peter Praet van de Nationale Bank.

De hemel is nog lang niet opgeklaard, de revalidatie zal nog lang duren en er liggen nog veel gevaren op de loer, maar de Belgische banksector krabbelt verder overeind. Dat is de belangrijkste boodschap die Peter Praet, directeur van de Nationale Bank, meegaf bij de presentatie van de jaarlijkse Financial Stability Review van de Belgische financiële sector.

“Het onderliggende businessmodel van de banken is winstgevend en dat komt weer aan de oppervlakte. In het eerste kwartaal van dit jaar boekten de 4 Belgische grootbanken een winst van ongeveer 1 miljard euro. Het tweede kwartaal gaat in dezelfde richting uit”, zegt Peter Praet. De winstgevendheid van de banksector komt daarmee opnieuw in de buurt van de winsten in 2004 en 2005 of de periode voor de bubbeljaren 2006 en 2007.

In 2009 boekten de Belgische banken gezamenlijk nog 21,2 miljard verlies, en vorig jaar nog 1,2 miljard euro verlies.

Peter Praet: “Vooral de verliezen op de klassieke kredieten aan bedrijven en gezinnen vallen nu beter mee dan verwacht, gegeven de zware recessie waar we doorgegaan zijn. Dat danken we onder meer aan de financiële gezondheid van de bedrijven. De voorbije jaren hebben zijn hun balans gevoelig versterkt. Maar dat garandeert niet dat de kredietverliezen laag blijven als de economie opnieuw in recessie zou duiken.”

Opvallend is ook dat de Belgische banken hun balanstotaal al flink afgebouwd hebben en zich terugplooiden op hun kernmarkten. Bedroeg hun balanstotaal in 2009 nog vijf keer het Belgische bbp, dan is die verhouding teruggevallen tot 3,5. Ook de kapitaalpositie ging er op vooruit en de Belgische banken financieren zich gevoelig minder op de interbankenmarkt en meer via de binnenlandse spaarmarkt. Peter Praet waarschuwt er wel voor dat deze terugplooi van de grote banken op de binnenlandse markt de concurrentie aanscherpt.

“En België is al een bijzonder druk bezette markt door de banken. De Belgische markt is geen gemakkelijke markt, en we moeten in de gaten houden welke gevolgen dit zal hebben voor de winstgevendheid van de banken op langere termijn.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content