Kleine banken zijn stabiel, maar zijn ze ook duurzaam?
Wie een spaarrekening bij Triodos Bank en VDK Spaarbank opent, kan erop rekenen dat zijn geld geïnvesteerd wordt in duurzame projecten. Hoe zit dat bij de andere kleinere banken?
Vorig jaar leerde de website Bankwijzer ons dat slechts drie op de negen banken – Van Lanschot, VDK en Triodos – slaagden voor de duurzaamheidstest. De website nam onder meer het beleid van de grootbanken, zoals BNP Paribas Fortis, Belfius, Deutsche Bank en ING, onder de loep. Een jaar na de lancering van de website laat de ngo Fairfin nu ook zijn licht schijnen over de tien kleinere banken in ons land.
FairFin onderzocht tien financiële instellingen (Crelan, BeoBank, ABK bank, Bank J. van Breda, Ethias, Banque CPH, bpost bank, Europabank, Keytrade Bank en Optima Bank) op vijf domeinen: stabiliteit en financiering van de reële economie, investeringsbeleid, ontstaan en juridische structuur, dienstverlening en manier van werken. Daaruit bleek dat de kleinere banken doorgaans veel stabieler zijn dan de grote spelers. Dat komt omdat zij zich voornamelijk financieren via tegoeden bij cliënten. Daarnaast hebben zij een groter aandeel eigen kapitaal op hun balans staan. Onder meer Axa Bank en Bank J. Van Breda hebben een grote kapitaalbuffer.
Opvallende verschillen
Waarin wordt geïnvesteerd en waarom, blijft vaak onduidelijk
Al zijn er toch een aantal opvallende verschillen tussen de banken. “Enerzijds heb je banken met een groot eigen kapitaal, die zich gedragen als klassieke banken: ze maken winst door geld te bewaren en krediet te verlenen. ABK bank komt in die richting. Aan de andere kant heb je banken die niet meer zijn dan geldvehikels en eigenlijk niks doen voor de reële economie. bpost bank is er zo een”, verduidelijkt Luc Weyn van FairFin.
Kleine banken hebben dankzij VDK en Triodos Bank een goede reputatie op vlak van duurzaamheid en transparantie, maar dat blijkt niet altijd te kloppen. Zo ontbreekt het bij het merendeel van de banken aan transparantie. “Waarin wordt geïnvesteerd en waarom, blijft vaak onduidelijk “, aldus Fairfin. Zo hebben spaarders bij AXA Bank, Bank J. Van Breda en bpost bank bijvoorbeeld geen flauw idee of hun bank een intern beleid voert rond het beperken van de ecologische voetafdruk.
“FairFin vindt het belangrijk dat een bank bekend maakt welke sectoren ze financiert en voor welke bedragen; dat de namen van de bedrijven en de organisaties die worden gefinancierd, bekend worden gemaakt en dat het bonussenbeleid duidelijk en publiek is”, klinkt het bij Luc Weyn. Eind maart presenteert FairFin een update van de BankWijzer-scores.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier