Spaarrekeningen vergelijken: de rente zegt niet alles

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Nu ING de spaarrente op verschillende spaarformules heeft teruggebracht naar 0,01 procent is KBC de enige grootbank in België die haar spaartarieven nog niet heeft verlaagd naar het wettelijke minimum. Meer dan ooit is het aangeraden om spaarrekeningen te vergelijken. Al zegt de spaarrente niet alles.

Almaar meer banken verlagen de spaartarieven op hun spaarboekjes. Nadat Société Générale de spits heeft afgebeten, hebben de grootbanken, BNP Paribas Fortis (en Fintro) , Belfius en nu ook ING de rente op de gereglementeerde spaarboekjes verlaagd naar het absolute minimum. Ook de kleinere banken Bank Nagelmaeckers en Hello Bank heben al laten weten dat zij de spaartarieven op de gereglementeerde spaarboekjes terugbrengen naar 0,11 procent. De banken verwijzen daarbij naar het aanhoudende lagerentebeleid van de Europese Centrale bank (ECB).

Vergelijking spaartarieven

Wie zoekt naar de beste spaarrekening kan een bezoekje brengen aan vergelijkingssites zoals Bankshopper.be. Al leert een analyse van MoneyTalk.be dat de geafficheerde spaartarieven niet alles zeggen. Zo zeiden we eerder dat Tempo Sparen van ING de lucratiefste spaarformule op de Belgische markt is, maar dat blijkt niet te kloppen.

De bank biedt 1,60 procent rente aan. Al moet je je geld minstens een jaar onaangeroerd laten om volop te kunnen genieten van de spaaropbrengsten. Wie zijn geld eerder aanspreekt, verliest 1,2 procent getrouwheidspremie. Dat reduceert het rendement van je spaargeld tot 0,40 procent basisrente, wat nog altijd hoger is dan de opbrengsten op de gereglementeerde spaarboekjes.

De spaarrente zegt niet alles, leert volgende oefening.

Wie dat twee jaar doet (12.000 euro), heeft op het einde van het tweede jaar 134,14 euro aan rente (inclusief getrouwheidspremie van 1,20 %) bijeen gespaard. Al moet je er wel rekening mee houden dat je dat bedrag niet dag op dag een jaar na je eerste storting krijgt. De uitbetaling van de getrouwheidspremie gebeurt 4 maal per jaar (na minstens 12 maanden) volgens de nieuwe wettelijke regeling. Wie bijvoorbeeld in mei dit jaar is begonnen met Tempo Sparen, moet tot juli 2017 wachten op zijn opbrengsten van dat kwartaal.

De gemiddelde spaarder wil ongeveer 16.000 euro opzij zetten

Maar wie meteen een groot bedrag opzij kan zetten, is beter af met een spaarrekening die een hogere basisrente biedt. “Op Bankshopper.be merken we dat de gemiddelde spaarder 16.000 euro opzij wil zetten. Bij spaarabonnementen kan je slechts een beperkt bedrag (meestal per maand) sparen. Daarom nemen wij dergelijke spaarformules niet op in onze spaartest”, aldus Patrice Dutranoit van Bankshopper.be. Wie bijvoorbeeld die 12.000 euro in een keer parkeert op de ME3-spaarrekening (1% basisrente zonder getrouwheidspremie) van MeDirect heeft na twee jaar sparen 241,89 euro winst gemaakt. Wie zo’n rekening opent moet wel rekening houden met een opzegtermijn van drie maanden.

Wie hetzelfde bedrag parkeert op een gereglementeerde spaarrekening bij Belfius, BNP Paribas Fortis of ING, krijgt na twee jaar sparen 26,40 euro rente. Dat is 9 keer minder dan bij MeDirect en 5 keer minder dan bij ING. Voor deze test hebben wij de spaarsimulator van Spaargids.be gebruikt.

Al heeft het renteverschil tussen de Belgische banken naar alle waarschijnlijkheid zijn hoogtepunt bereikt. Ook de prijsbrekers zullen zich binnenkort genoodzaakt zien in de rente te snoeien, nu het merendeel van de grootbanken hen is voorgegaan. Banca Monte Paschi Belgio, een van de bescheiden prijsbrekers, heeft ondertussen al de rente verlaagd op verschillende spaarformules. Zo zakte de basisrente op BMPBtop en de Tomorrow-rekening van 0,40 naar 0,20 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,40 procent.

Verlies koopkracht

De Belgische spaarder kan er sowieso niet onderuit: wie spaart, verliest aan koopkracht. De inflatie in ons land is gestegen tot 2,24 procent. “De gewone spaarder verliest door de combinatie van inflatie en lage rente vandaag al 2 procent aan koopkracht op zijn of haar spaarboekje”, zei Bart Van Craeynest, Econopolis-hoofdeconoom, gisteren in een interview met MoneyTalk.be. Volgens hem zal dat ongetwijfeld wegen op de gezinsbestedingen en de economische groei.

Wie zijn koopkracht wil behouden, is bijna verplicht risico’s te nemen. Tot voor kort brachten termijnrekeningen soelaas, maar nu de Belgische inflatie is gestegen, moet de spaarder ook bij dergelijke spaarformules aan koopkracht inboeten. Uit een analyse van Bankshopper.be bleek eerder al dat een termijnrekening op vijf jaar bij MeDirect 1,46 procent nettorente opbrengt. Dit is het hoogste rendement dat je kan halen bij een bank die onder het Belgische depositogarantiestelsel valt.

Op Bankshopper.be kan je spaarrekeningen en termijnrekeningen vergelijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content