Schenken via een Nederlandse notaris kan nog interessant zijn

© iStock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vanaf 1 juni zijn schenkings- of successierechten verschuldigd op schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik, ook als die via een Nederlandse notaris gebeuren. Toch blijft voor bepaalde schenkingen de ‘kaasroute’ interessant.

De Vlaamse belastingadministratie (Vlabel) voert de strijd tegen schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik via een Nederlandse notaris op. Eerder liet Vlabel al weten dat een verzekeringsgift via een Nederlandse notaris niet langer bevrijdend is in de erfbelasting. Kort daarna richtte de dienst ook zijn pijlen op andere schenkingen waarbij de rechten worden opgesplitst tussen blote eigenaar en vruchtgebruiker.

Veel Belgen doen een beroep op een Nederlandse notaris om zulke constructies op te stellen. “Wie een Nederlandse notaris in de arm neemt, moet geen schenkbelasting betalen op voorwaarde dat de schenker nog minstens drie jaar na de schenking in leven blijft”, verduidelijkt Wim Vetters, fiscaal advocaat bij Euclides.

Maar daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 1 juni moet er ofwel schenkingsbelasting ofwel erfbelasting betaald worden op opgesplitste schenkingen. In Vlaanderen betaal je 3 procent schenkbelastingen in rechte lijn en 7 procent voor anderen. De erfbelastingen liggen doorgaans veel hoger.

Nederlandse route blijft nog even open

Het nieuwe standpunt van Vlabel geldt niet voor verrichtingen uit het verleden. “Schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik voor een Nederlandse notaris kunnen dus nog tot eind mei, zonder dat daarop een naheffing in de erfbelasting kan gebeuren”, verduidelijkt Wim Vetters. “Iedereen die al zo’n schenking heeft gedaan, kan dus ook op beide oren slapen.”

De advocaat benadrukt dat Vlabel niet zozeer problemen heeft met een schenking voor een Nederlandse notaris, maar wel de ‘gesplitste inschrijving’, “waarbij de rechten op een belegging of spaargeld worden opgesplitst tussen blote eigenaar-erfgenaam enerzijds en een vruchtgebruiker -erflater anderzijds”, verduidelijkt hij.

Volgens hem blijft het daarom interessant om een schenking van de volle eigendom van aandelen of cash te doen via een Nederlandse notaris. “Als de erflater dan nog drie jaar blijft leven, dan zal er geen erfbelasting volgen. Ook Vlabel ziet dat zo, de schenking voor buitenlandse notaris staat immers expliciet op de ‘witte lijst’ van handelingen die geen misbruik uitmaken”, verduidelijkt hij.

Vetters blijft er hoedanook van overtuigd dat de rechtbanken de visie van Vlabel naar de prullenmand zullen verwijzen, “maar dat zal nog enkele jaren duren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content