Dual income tax kan speculatietaks van tafel vegen
Een belasting op vermogen was al meermaals voer voor discussie tussen N-VA en CD&V. Maar nu lijken de partijen hun violen op elkaar af te stemmen. Zo zou een dual income tax soelaas kunnen brengen. Dat is een belasting die onder meer de speculatietaks overbodig maakt.
Naar alle waarschijnlijkheid neemt Kris Peeters (CD&V), minister van Economie, deze zomer de vermogenswinstbelasting opnieuw mee naar de onderhandelingstafel. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Onder druk van Panama Papers, stakingen, betogingen en tegenvallende peilingen pleit de partij voor een ‘dual income tax’, die alle inkomens uit arbeid progressief en alle andere inkomsten via een vaste voet belast.
Dual income tax
Een globale fiscale vereenvoudiging die rechtvaardig is en de kmo’s een ferme duw in de rug geeft: dat willen wij bekijken
Eenvoudig, transparant en eerlijk volgens CD&V, want ook dat ene openstaande poortje wordt gesloten: meerwaarde uit aandelen die langer dan zes maanden in portefeuille zijn. Er wordt zelfs gefluisterd dat dankzij de dual income tax in één klap een misstap uit de taxshift kan worden weggeveegd: de speculatietaks. Een eerste stand van zaken leert dat de regering haar broek lijkt te scheuren aan die belasting. Door de speculatietaks haalt de overheid veel minder inkomsten uit de beurstaks.
CD&V staat er bovendien niet langer alleen voor. Ook N-VA lijkt zich niet langer te kanten tegen een belasting op vermogenswinsten. In een interview met Newsmonkey liet het N-VA-kamerlid Zuhal Demir ongeveer een maand geleden weten dat een vermogenswinstbelasting toch bespreekbaar is. Ze eiste toen dat zo’n belasting gepaard zou gaan met de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd. Maar de partij ruilt die eis nu in voor een lagere vennootschapsbelasting. “Een globale fiscale vereenvoudiging die rechtvaardig is en de kmo’s een ferme duw in de rug geeft: dat willen wij bekijken”, aldus een partijtopper. “Wij ook”, reageert een hoge CD&V’er.
Eensgezinde partijen
Gisteren werd het tijdens het VTM-programma ‘De Meulemeester in debat’ ook al duidelijk dat beide partijen de reputatie van kibbelkabinet willen afschudden. Zowel Kris Peeters als Jan Jambon sprak vol lof over de regeringspartijen. “Er is geen dossier waar we niet binnen een redelijke termijn tot een beslissing zijn gekomen. Een regering moet beslissingen nemen en uitvoeren. Op dat vlak valt ons niet te verwijten. Er wordt fel gediscussieerd, maar er wordt gewerkt”, klonk het.
Open Vld liet aan de krant weten dat het een debat voor een grote, fiscale vereenvoudiging wil aangaan. “Op voorwaarde dat die economisch zinvol is.” Als de vennootschapsbelasting van 33 naar 20 procent wordt gebracht, dan kan datzelfde tarief voor de liberalen gerust gebruikt worden voor aandelenwinst. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier