Wordt duurzaamheid ook een pijler voor familiale investeerders?

Loyens&Loeff
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

18 december 2020, 12:52 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:12

Duurzaamheid is in, ook in de private equity sector. ESG zal op termijn allicht even belangrijk worden als financiële resultaten. Het moment voor familiale investeerders om hun strategie te herzien? Tekst en uitleg door Vanessa Marquette en Nicolas Bertrand, vennoten bij advocatenkantoor Loyens & Loeff.

“Voor familiale investeerders is de situatie de afgelopen jaren beduidend complexer geworden”, begint Nicolas Bertrand, partner bij Loyens & Loeff, het verhaal. “De financiële markten zijn onvoorspelbaarder dan ooit – met negatieve rentes op bepaalde producten als uitschieter – en de fiscaliteit op traditionele investeringen is strenger geworden. Denk maar aan de belasting op effectenrekeningen, de solidariteitsbijdrage en de taks op beursbeleggingen, die de opbrengsten aanzienlijk kunnen verlagen.”

Het is dus geen verwonderlijke vaststelling dat meer en meer investeerders zich toeleggen op alternatieve investeringen van het type private equity/venture capital om zo het familiekapitaal het best in te zetten. Los van deze evoluties is er echter een andere beweging aan de gang, ingezet door grote investeringsfondsen als Blackrock en Amundi. Zij kiezen steeds vaker voor duurzame investeringen. “Die trend werd ingezet vanaf het jaar 2015, maar sinds 2019 gaat het echt snel”, vertelt Vanessa Marquette, partner bij Loyens & Loeff. “De nieuwjaarsboodschap van Blackrock CEO Larry Fink was allicht doorslaggevend. In een open brief aan CEO’s riep hij bedrijven op om duurzamer te worden en verkondigde hij dat Blackrock voortaan meer ging investeren in duurzame bedrijven.” Verrassend is dat niet: intussen is duidelijk dat bedrijven die sterk investeren in duurzaamheid, op lange termijn een hogere winstgevendheid hebben, aldus enkele studies.

Nicolas Bertrand
Nicolas Bertrand

ESG

Een term die hierrond zijn intrede deed, is ESG. Dat staat voor Environment, Social en Corporate Governance, drie pijlers voor duurzaam ondernemen. Vanessa Marquette: “Bedrijven met goede ESG-scores presteren financieel beter als hun ESG-strategie zich richt op zaken die rechtstreeks van invloed zijn op hun bedrijf en daardoor de efficiëntie verhogen. Daarnaast vertaalt bezorgdheid om mensen zich over het algemeen in een sterke aantrekkingskracht op talent en een grotere loyaliteit en betrokkenheid van het personeel.”

De vraag is natuurlijk wat een familiale investeerder hiermee moet… Is het zinvol het familievermogen die richting uit te sturen? “Absoluut”, zegt Nicolas Bertrand. “Er is een hechte link tussen de ESG-criteria en de waarden van familiale investeerders. Wanneer ze zich richten tot duurzame en impactbewuste private equity/venture capital investeringen, willen ze projecten steunen die zin hebben en bijdragen aan een betere wereld, en tegelijkertijd mikken op een aantrekkelijk rendement.”

“En vergeet ook niet dat duurzaamheid de komende jaren nog aan belang zal winnen naarmate de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, het Klimaatakkoord van Parijs en bovenal de Europese Green Deal zullen worden weerspiegeld in de wetgeving die bedoeld is om duurzame investeringen te bevorderen”, voegt Vanessa Marquette eraan toe.

Vanessa Marquette
Vanessa Marquette

Greenwashing

De partner bij Loyens & Loeff beseft evenwel dat het momenteel niet evident is om door de bomen het bos te zien. Vanessa Marquette verheldert: “Veel bedrijven en financiële producten krijgen het ‘duurzaamheidslabel’, maar door de afwezigheid van objectieve criteria en duurzame middelen zijn deze verklaringen moeilijk te verifiëren. Om tegen greenwashing te vechten, heeft het Europese Parlement deze zomer het licht op groen gezet voor de taxonomieregelgeving. Tegen 2023 moet sector per sector bepaald worden wat de parameters zijn om echt duurzaam te zijn. Deze regelgeving zal transparantieverplichtingen opleggen die investeerders zullen helpen de duurzaamheid van hun investeringen te beoordelen, met name vanuit milieuoogpunt.”

Voor dergelijke investeringen is ook het kiezen van de juiste juridische en fiscale structuur cruciaal. De fiscaliteit die van toepassing is op investeringen in private equity/durfkapitaalfondsen is in principe aantrekkelijker dan voor traditionele investeringen, maar het is vaak het type investeringsvehikel (private pricaf, bijzondere commanditaire vennootschap in Luxemburg, …) die bepaalt welke belasting in de praktijk van toepassing is. Bovendien zullen investeringsfondsen door hun beperkte looptijd niet altijd voldoen aan de wensen van familiale investeerders. “Voor sommigen is investeren op een duurzame manier ook investeren voor de lange termijn, wat vaak de oprichting van een specifieke investeringsstructuur inhoudt.” Het is duidelijk dat het kiezen van dergelijke investeringen een hele reeks beslissingen vereist. Maar laat u dat vooral niet tegenhouden…

Meer weten?

Neem dan contact op met Vanessa Marquette via vanessa.marquette@loyensloeff.com of Nicolas Bertrand via nicolas.bertrand@loyensloeff.com of surf naar de site www.loyensloeff.be.