Sappi is met vestigingen in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Europa geen kleine onderneming. Het verwerkt bomen als grondstof - het hout zelf of afval uit zagerijen - en maakt met die pulp papier en viscocellulose (een vervangproduct voor katoen).

In Europa alleen al zijn er negen vestigingen voor de productie van papier, waaronder één in Lanaken. Elke vestiging maakt zijn eigen papierspecialiteit. Het Zuid-Afrikaanse management telde recent 140 miljoen euro neer voor een productieverhoging bij Sappi Lanaken. Zo kan het Limburgse bedrijf op korte termijn 150 extra banen creëren in de maakindustie.

State-of-the-art

Bedrijfsdirecteur Eric Raedts.

"Dat is uitzonderlijk in Vlaanderen en vooral in Limburg. De investering zal van Sappi in Lanaken de state-of-the-art-vestiging in Europa maken. Eén van de twee productielijnen voor papier wordt helemaal omgebouwd tot een nieuwe productielijn waarop het papier sneller en goedkoper kan worden gemaakt. Ook op een grotere breedte en in vellen in plaats van op rol."

Omdat in Lanaken ook een grondstoffenlijn aanwezig is, kan Sappi precies leveren wat de klant vraagt. Want de keuze en mix van grondstoffen bepaalt de kenmerken van het papier. Waarom komt die investering er in Lanaken en niet elders in Europa? Want België heeft toch de naam duur te zijn op het vlak van personeelskosten en andere lasten?

"Daar hebben we met z'n allen iets op gevonden hier in Lanaken. Voordien waren we minder rendabel vanwege het volcontinue ploegensysteem, met belangrijke ploegenvergoeding voor de medewerkers. Bij de nieuwe medewerkers kiezen we voor een vaste ochtend-, middag- en nachtploeg in de week en een vaste weekendploeg."

"De nieuwe collega's zullen minder druk ervaren en minder flexibiliteit aan de dag moeten leggen. Dat kost ons bij gelijke loonschalen beduidend minder aan loonkost." Uit vergelijkende studies in de groep blijkt dat Sappi Lanaken goedkoper produceert dan vestigingen in de omringende landen, zoals Duitsland of Oostenrijk!

Sappi Lanaken produceert goedkoper dan andere vestigingen in de buurt.

Bijna de gehele boom

Ook duurzaamheid is een belangrijk item voor het bedrijf. "Papierbedrijven gebruiken amper de helft van het hout van bomen voor de productie van cellulose. In Lanaken gebruiken we nagenoeg de volledige boom als grondstof voor houtpulp. Anders gezegd: we gebruiken meer van dezelfde boom dan wie er cellulose mee maakt. Dat is uniek in de wereld."

De aanwerving van 150 extra collega's zal gebeuren tot eind 2019. Naast een groep ingenieurs gaat het voor 95% om technische laaggeschoolde arbeiders. "Maar met een passie voor industriële technologie en innovatie. De mentaliteit van de medewerkers achten we veel belangrijker dan hun diploma of opleiding. Onze eerste lichting van twintig hebben we trouwens sneller dan verwacht gevonden."

Benieuwd naar wie de vijf genomineerden voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy' waren? Ontdek ze hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.

Sappi is met vestigingen in Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Europa geen kleine onderneming. Het verwerkt bomen als grondstof - het hout zelf of afval uit zagerijen - en maakt met die pulp papier en viscocellulose (een vervangproduct voor katoen).In Europa alleen al zijn er negen vestigingen voor de productie van papier, waaronder één in Lanaken. Elke vestiging maakt zijn eigen papierspecialiteit. Het Zuid-Afrikaanse management telde recent 140 miljoen euro neer voor een productieverhoging bij Sappi Lanaken. Zo kan het Limburgse bedrijf op korte termijn 150 extra banen creëren in de maakindustie.State-of-the-art"Dat is uitzonderlijk in Vlaanderen en vooral in Limburg. De investering zal van Sappi in Lanaken de state-of-the-art-vestiging in Europa maken. Eén van de twee productielijnen voor papier wordt helemaal omgebouwd tot een nieuwe productielijn waarop het papier sneller en goedkoper kan worden gemaakt. Ook op een grotere breedte en in vellen in plaats van op rol." Omdat in Lanaken ook een grondstoffenlijn aanwezig is, kan Sappi precies leveren wat de klant vraagt. Want de keuze en mix van grondstoffen bepaalt de kenmerken van het papier. Waarom komt die investering er in Lanaken en niet elders in Europa? Want België heeft toch de naam duur te zijn op het vlak van personeelskosten en andere lasten?"Daar hebben we met z'n allen iets op gevonden hier in Lanaken. Voordien waren we minder rendabel vanwege het volcontinue ploegensysteem, met belangrijke ploegenvergoeding voor de medewerkers. Bij de nieuwe medewerkers kiezen we voor een vaste ochtend-, middag- en nachtploeg in de week en een vaste weekendploeg.""De nieuwe collega's zullen minder druk ervaren en minder flexibiliteit aan de dag moeten leggen. Dat kost ons bij gelijke loonschalen beduidend minder aan loonkost." Uit vergelijkende studies in de groep blijkt dat Sappi Lanaken goedkoper produceert dan vestigingen in de omringende landen, zoals Duitsland of Oostenrijk!Bijna de gehele boomOok duurzaamheid is een belangrijk item voor het bedrijf. "Papierbedrijven gebruiken amper de helft van het hout van bomen voor de productie van cellulose. In Lanaken gebruiken we nagenoeg de volledige boom als grondstof voor houtpulp. Anders gezegd: we gebruiken meer van dezelfde boom dan wie er cellulose mee maakt. Dat is uniek in de wereld."De aanwerving van 150 extra collega's zal gebeuren tot eind 2019. Naast een groep ingenieurs gaat het voor 95% om technische laaggeschoolde arbeiders. "Maar met een passie voor industriële technologie en innovatie. De mentaliteit van de medewerkers achten we veel belangrijker dan hun diploma of opleiding. Onze eerste lichting van twintig hebben we trouwens sneller dan verwacht gevonden."Benieuwd naar wie de vijf genomineerden voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy' waren? Ontdek ze hier!Lees hier de andere artikels van dit dossier.