"De productie- en distributiesite van Alcon in Puurs is wereldleider in de productie van innovatieve farmaceutische en chirurgische producten voor oogverzorging. Het bedrijf exporteert liefst 98% van zijn productie naar 155 landen. Het is op dat domein het vlaggenschip van de Novartisgroep", zegt Philippe de Pougnadoresse.

Biologisch i.p.v. synthetisch

Koen Strobbe, algemeen directeur van Alcon Puurs

"De forse investering in een laboratorium en nieuwe productielijn dient voor de omschakeling naar een nieuwe, biologische aanpak bij de aanmaak van medicijnen", vervolgt Koen Strobbe. "We vetrekken daarbij van micro-organismen en niet van synthetische moleculen. Dat is een recente trend binnen de farmaceutische industrie in de ontwikkeling van nieuwe op specifieke ziektes gerichte geneesmiddelen."

Waarom die investering in Alcon Puurs plaatsvond? Strobbe: "De vestiging in Puurs telt ca. 1.500 medewerkers, staat bekend om zijn uitgebreide portfolio aan producten (2007 referenties) en om de hoge kwaliteit van zijn steriele omgeving. We bouwden er de voorbije veertig jaar heel wat competentie op en er is geavanceerde technologie beschikbaar. Bovendien is de ligging optimaal voor internationale handel. Denk aan de nabijheid van Europese wegen, de Antwerpse haven en de luchthaven in Zaventem."

We verwelkomen de overheidsincentives voor Onderzoek & Ontwikkeling.

Talent voorhanden

Philippe de Pougnadoresse, Country President Novartis.

"En er is natuurlijk het talent van de medewerkers", voegt Philippe de Pougnadoresse toe. "In Vlaanderen vind je hoogopgeleide mensen met een internationale oriëntatie. Een aantal topmanagers bij Novartis begonnen overigens hun loopbaan bij Alcon in Puurs."

De Pougnadoresse merkt dat de Vlaamse en federale regeringen werken aan de verlaging van de fiscale en andere druk op lonen en winst uit vennootschappen. Hij verwelkomt ook de overheidsincentives op het vlak van Onderzoek & Ontwikkeling (O&O).

"Dat is voor ons en onze sector van groot belang. Zelf willen we alvast Novartis nog meer vanuit O&O aansturen, want daar zullen patiënten het meest baat bij hebben." In 2017 bedroeg de omzet van Novartis wereldwijd 49 miljard dollar met 122.000 medewerkers en investeerde het bedrijf 9 miljard dollar in O&O.

Benieuwd naar wie de vijf genomineerden voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy' waren? Ontdek ze hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.

"De productie- en distributiesite van Alcon in Puurs is wereldleider in de productie van innovatieve farmaceutische en chirurgische producten voor oogverzorging. Het bedrijf exporteert liefst 98% van zijn productie naar 155 landen. Het is op dat domein het vlaggenschip van de Novartisgroep", zegt Philippe de Pougnadoresse.Biologisch i.p.v. synthetisch"De forse investering in een laboratorium en nieuwe productielijn dient voor de omschakeling naar een nieuwe, biologische aanpak bij de aanmaak van medicijnen", vervolgt Koen Strobbe. "We vetrekken daarbij van micro-organismen en niet van synthetische moleculen. Dat is een recente trend binnen de farmaceutische industrie in de ontwikkeling van nieuwe op specifieke ziektes gerichte geneesmiddelen."Waarom die investering in Alcon Puurs plaatsvond? Strobbe: "De vestiging in Puurs telt ca. 1.500 medewerkers, staat bekend om zijn uitgebreide portfolio aan producten (2007 referenties) en om de hoge kwaliteit van zijn steriele omgeving. We bouwden er de voorbije veertig jaar heel wat competentie op en er is geavanceerde technologie beschikbaar. Bovendien is de ligging optimaal voor internationale handel. Denk aan de nabijheid van Europese wegen, de Antwerpse haven en de luchthaven in Zaventem."Talent voorhanden"En er is natuurlijk het talent van de medewerkers", voegt Philippe de Pougnadoresse toe. "In Vlaanderen vind je hoogopgeleide mensen met een internationale oriëntatie. Een aantal topmanagers bij Novartis begonnen overigens hun loopbaan bij Alcon in Puurs." De Pougnadoresse merkt dat de Vlaamse en federale regeringen werken aan de verlaging van de fiscale en andere druk op lonen en winst uit vennootschappen. Hij verwelkomt ook de overheidsincentives op het vlak van Onderzoek & Ontwikkeling (O&O)."Dat is voor ons en onze sector van groot belang. Zelf willen we alvast Novartis nog meer vanuit O&O aansturen, want daar zullen patiënten het meest baat bij hebben." In 2017 bedroeg de omzet van Novartis wereldwijd 49 miljard dollar met 122.000 medewerkers en investeerde het bedrijf 9 miljard dollar in O&O.Benieuwd naar wie de vijf genomineerden voor de 'Foreign Investment of the Year Trophy' waren? Ontdek ze hier!Lees hier de andere artikels van dit dossier.