Recent vestigde het Litouwse UAB Brolis Semiconductors een onderzoek- en ontwikkelingsafdeling in Zwijnaarde bij Gent. Knappe koppen zullen er siliciumchips ontwikkelen waarmee men (hopelijk) op industriële schaal de aanwezigheid van specifieke moleculen in gassen en vloeistoffen zal kunnen meten.

Vijf jaar geleden richtten drie broers - Augustinas, Kristijonas en Dominykas Vizbaras - het Litouwse bedrijf op (Brolis betekent broer). Dat legt zich toe op infraroodlasertechnologie en werkt al jaren samen met de circa 80 m/v sterke Photonics Research Group van de UGent, ook geassocieerd met imec. Fotonica of opto-elektronica bestudeert de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica).

1+1=3

Dat het Litouwse Brolis Semiconductors met de researchgroep in Gent samenwerkt, is geen toeval. Augustinas Vizbaras, chiptechnoloog: "De researchgroep voor fotonica in Gent is een van de sterkste in de wereld. Na jaren samenwerking richten we nu vlakbij een eigen O&O-afdeling op, Brolis Semiconductors bvba in Gent."

Lees ook Pfizer wint Lifetime Achievement Trophy 2018 van FIT.

"We blijven met de Gentse universiteit samenwerken, maar ons eigen team zal zich toeleggen op het ontwerp van geavanceerde fotonische systemen op silicium (chips), in combinatie met onze Litouwse technologie op het vlak van mid-infraroodlichtbronnen en geïntegreerde fotonische circuits. We hebben Andreas De Groote, dr. in de fotonica en wetenschapper uit de Gentse researchgroep, aangeworven om die activiteit wetenschappelijk te leiden. Later volgen nog meer aanwervingen."

De researchgroep voor fotonica in Gent is een van de sterkste in de wereld.

Meten is weten

Met de siliciumchips zullen fabrikanten nieuwe toestellen ontwikkelen om op basis van lichtabsorptieverschillen metingen uit te voeren. Denk aan nachtkijkers of aan apparatuur om in het menselijk lichaam moleculen die met een ziektebeeld samenhangen te ontdekken en te meten. "Door het meetsysteem te herleiden tot de grootte van een chip is er een enorme schaalvergroting en dus forse kostenreductie mogelijk en komen bijzonder veel toepassingen in heel wat sectoren binnen bereik", zegt nog Augustinas Vizbaras.

De investering door Brolis Semiconductors in Gent wijst op de sterke reputatie van Vlaanderen en meer bepaald de Gentse fotonicaresearchgroep in Gent. Bedrijven kiezen trouwens vaker voor Vlaanderen als het gaat om onderzoek en ontwikkeling. Door de aanwezigheid van onderwijs van wereldklasse aan Vlaamse hogescholen en universiteiten en vanwege het gunstige fiscale regime voor ondernemingen die aan wetenschappelijk onderzoek doen.

In mensentaal

Dr. Andreas De Groote, Sr. Engineer Silicon Photonics bij Brolis Semiconductors Gent: "We integreren op silicium-computerchips een systeem met een lichtbron die heel veel kleuren uitstuurt en een ontvanger die de kleuren meet. Een meetapparaat uitgerust met een dergelijke chip kan licht door gassen en vloeistoffen sturen en de aanwezigheid van specifieke moleculen ontdekken aan de hand van verschillen in lichtabsorptie. Een sinaasappel bijvoorbeeld ziet er oranje uit omdat de sinaasappel oranje licht niet absorbeert maar terugkaatst."

Lees hier de andere artikels van dit dossier.

Recent vestigde het Litouwse UAB Brolis Semiconductors een onderzoek- en ontwikkelingsafdeling in Zwijnaarde bij Gent. Knappe koppen zullen er siliciumchips ontwikkelen waarmee men (hopelijk) op industriële schaal de aanwezigheid van specifieke moleculen in gassen en vloeistoffen zal kunnen meten.Vijf jaar geleden richtten drie broers - Augustinas, Kristijonas en Dominykas Vizbaras - het Litouwse bedrijf op (Brolis betekent broer). Dat legt zich toe op infraroodlasertechnologie en werkt al jaren samen met de circa 80 m/v sterke Photonics Research Group van de UGent, ook geassocieerd met imec. Fotonica of opto-elektronica bestudeert de wisselwerking tussen licht (fotonen) en elektronen (elektronica).1+1=3Dat het Litouwse Brolis Semiconductors met de researchgroep in Gent samenwerkt, is geen toeval. Augustinas Vizbaras, chiptechnoloog: "De researchgroep voor fotonica in Gent is een van de sterkste in de wereld. Na jaren samenwerking richten we nu vlakbij een eigen O&O-afdeling op, Brolis Semiconductors bvba in Gent." Lees ook Pfizer wint Lifetime Achievement Trophy 2018 van FIT."We blijven met de Gentse universiteit samenwerken, maar ons eigen team zal zich toeleggen op het ontwerp van geavanceerde fotonische systemen op silicium (chips), in combinatie met onze Litouwse technologie op het vlak van mid-infraroodlichtbronnen en geïntegreerde fotonische circuits. We hebben Andreas De Groote, dr. in de fotonica en wetenschapper uit de Gentse researchgroep, aangeworven om die activiteit wetenschappelijk te leiden. Later volgen nog meer aanwervingen."Meten is wetenMet de siliciumchips zullen fabrikanten nieuwe toestellen ontwikkelen om op basis van lichtabsorptieverschillen metingen uit te voeren. Denk aan nachtkijkers of aan apparatuur om in het menselijk lichaam moleculen die met een ziektebeeld samenhangen te ontdekken en te meten. "Door het meetsysteem te herleiden tot de grootte van een chip is er een enorme schaalvergroting en dus forse kostenreductie mogelijk en komen bijzonder veel toepassingen in heel wat sectoren binnen bereik", zegt nog Augustinas Vizbaras.De investering door Brolis Semiconductors in Gent wijst op de sterke reputatie van Vlaanderen en meer bepaald de Gentse fotonicaresearchgroep in Gent. Bedrijven kiezen trouwens vaker voor Vlaanderen als het gaat om onderzoek en ontwikkeling. Door de aanwezigheid van onderwijs van wereldklasse aan Vlaamse hogescholen en universiteiten en vanwege het gunstige fiscale regime voor ondernemingen die aan wetenschappelijk onderzoek doen.Lees hier de andere artikels van dit dossier.