FIT toont buitenlandse investeerders de weg naar Vlaanderen

Flanders Investment & Trade
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

14 februari 2018, 08:55 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:02

Flanders Investment & Trade (FIT) overtuigt buitenlandse bedrijven om in Vlaanderen te investeren. Dat zorgt voor flink wat toegevoegde waarde, zoals extra omzet voor lokale leveranciers en meer werkgelegenheid. Als bekroning brengt FIT enkele investeringsprojecten onder de publieke aandacht via de organisatie van de intussen zesde editie van de Foreign Investment Trophy.

In 2016 was er in de buitenlandse investeringen in Vlaanderen een dipje, vanwege sociaaleconomische en geopolitieke omstandigheden. “Maar die dip is van korte duur gebleken”, zegt Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT. “In 2017 steeg het totale investeringsbedrag met 11,41% (van 1,87 naar 2,08 miljard euro) en nam het aantal nieuwe investeringsprojecten met 8,59% toe (van 198 naar 215). Bovendien creëerden buitenlandse investeerders met een stijging van 26,22% het hoogste aantal jobs in de voorbije 15 jaar (van 4.260 naar 5.377 jobs). Vooral de toename van het aantal jobs in Onderzoek & Ontwikkeling valt op.”

Belangrijke Vlaamse troeven

Zelfs al heerst er in bepaalde domeinen een war for talent, toch creëren investeringen door buitenlandse bedrijven een opmerkelijke toegevoegde waarde voor de regionale ecosystemen. Want internationale technologie en kennis kunnen de Vlaamse kennisopbouw verrijken, versterken en versnellen.

Een aantal Vlaamse troeven zijn voor buitenlandse bedrijven nog altijd van groot belang. “Denk aan de hoogwaardige kenniseconomie met toonaangevende instellingen voor onderwijs en kennis”, verduidelijkt Claire Tillekaerts. “Bovendien staan Vlamingen bekend om hun uitstekende opleiding en talenkennis. Terecht natuurlijk. Ook onze geografische ligging is gunstig: dicht bij Europese beslissingsnemers en in de buurt van havens en internationale wegen als logistieke toegangspoorten.”

Onderzoek & Ontwikkeling

En er is nog meer. “De Vlaamse maatregelen die innovatie en Onderzoek & Ontwikkeling aanmoedigen bijvoorbeeld. Die kunnen de vergelijking met andere regio’s doorstaan. Bovendien krijgt ook de taxshift bijval van internationale bedrijven. De verlaging van loon- en fiscale kosten heeft Vlaanderen beter gewapend in de concurrentie met de omringende landen.”

Benieuwd wie de vijf genomineerden voor de ‘Foreign Investment of the Year Trophy’ waren? Ontdek ze hier!

Lees hier de andere artikels van dit dossier.