Cofinimmo is een beursgenoteerde vastgoedmaatschappij die actief is in de kantorenmarkt, zorgvastgoed en vastgoed van distributienetten, zoals cafés en verzekeringsagentschappen. Haar portefeuille heeft een waarde van ruim 3,5 miljard euro en is gespreid over België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

"Onze opdracht is uiteraard om ons patrimonium te beheren en verder uit bouwen zonder grote risico's. Net omdat ons perspectief op lange termijn ligt, besteden we bijzonder veel aandacht aan de duurzame ontwikkeling van onze gebouwen en activiteiten", vertelt CEO Jean-Edouard Carbonnelle.

Veel meer dan energieperformantie

Als ontwikkelaar van vastgoed is Cofinimmo zich bewust van haar verantwoordelijkheid. Jean Van Buggenhout, Head of Property Services & CSR: "We geloven in de toekomst van de steden en willen daar actief aan bijdragen. Samen met de overheden beslissen we welke mix van functies het beste aansluit bij de gewenste ontwikkeling van een buurt. Zo bouwen we aan betere wijken. Duurzame ontwikkeling betekent dus veel meer dan energieperformantie."

Ook bij renovaties ligt de klemtoon vandaag op meer duurzaamheid. "In ons zorgvastgoed bijvoorbeeld renoveren we om het comfort voor gebruikers en bewoners te verhogen, de luchtkwaliteit te verbeteren en meer diensten te ontwikkelen. Het is zo'n globale aanpak die tot betere gebouwen leidt."

In 2016 waren we pionier met een uitgifte van obligaties voor vastgoedprojecten met duurzaam karakter.

Vernieuwende, duurzame oplossingen

Cofinimmo heeft jaarlijks een pakket van 150 miljoen euro aan herfinancieringen en zoekt ook daarvoor vernieuwende, duurzame oplossingen. Jean-Edouard Carbonnelle: "In 2016 waren we pionier met een uitgifte van obligaties voor vastgoedprojecten met duurzaam karakter. Op voorstel van BNP Paribas Fortis werden 'Green and Social Bonds' in de markt gezet. Daarmee konden we 55 miljoen euro ophalen voor een termijn van 8 jaar."

Jean-Edouard Carbonnelle, David Plas
Jean-Edouard Carbonnelle © David Plas

Lees ook: Belgen belegden al meer dan 9 miljard in duurzame obligaties

Het bijzondere aan deze obligaties is dat de opbrengst integraal geïnvesteerd werd in projecten om kantoorgebouwen energie-efficiënter te maken (green) en in nieuwe infrastructuur voor de zorgsector. Daarbij lag de focus op kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met een beperking of psychiatrische patiënten (social).

Geen andere weg dan duurzaam ondernemen

Voor de vastgoedmaatschappij zijn deze duurzame obligaties een positieve ervaring. CEO Jean-Edouard Carbonnelle: "Er is geen andere weg in het zakendoen dan te kiezen voor meer 'sustainability'. Als we in de komende jaren opnieuw financiering moeten zoeken, zet deze geslaagde ervaring aan om verder te gaan op het pad van meer duurzame projecten. Het motiveert onze mensen trouwens ook om de juiste projecten te selecteren en kwalitatieve keuzes te maken."

Lees alle artikels over Sustainable Growth

Cofinimmo is een beursgenoteerde vastgoedmaatschappij die actief is in de kantorenmarkt, zorgvastgoed en vastgoed van distributienetten, zoals cafés en verzekeringsagentschappen. Haar portefeuille heeft een waarde van ruim 3,5 miljard euro en is gespreid over België, Frankrijk, Nederland en Duitsland."Onze opdracht is uiteraard om ons patrimonium te beheren en verder uit bouwen zonder grote risico's. Net omdat ons perspectief op lange termijn ligt, besteden we bijzonder veel aandacht aan de duurzame ontwikkeling van onze gebouwen en activiteiten", vertelt CEO Jean-Edouard Carbonnelle.Veel meer dan energieperformantieAls ontwikkelaar van vastgoed is Cofinimmo zich bewust van haar verantwoordelijkheid. Jean Van Buggenhout, Head of Property Services & CSR: "We geloven in de toekomst van de steden en willen daar actief aan bijdragen. Samen met de overheden beslissen we welke mix van functies het beste aansluit bij de gewenste ontwikkeling van een buurt. Zo bouwen we aan betere wijken. Duurzame ontwikkeling betekent dus veel meer dan energieperformantie."Ook bij renovaties ligt de klemtoon vandaag op meer duurzaamheid. "In ons zorgvastgoed bijvoorbeeld renoveren we om het comfort voor gebruikers en bewoners te verhogen, de luchtkwaliteit te verbeteren en meer diensten te ontwikkelen. Het is zo'n globale aanpak die tot betere gebouwen leidt."Vernieuwende, duurzame oplossingenCofinimmo heeft jaarlijks een pakket van 150 miljoen euro aan herfinancieringen en zoekt ook daarvoor vernieuwende, duurzame oplossingen. Jean-Edouard Carbonnelle: "In 2016 waren we pionier met een uitgifte van obligaties voor vastgoedprojecten met duurzaam karakter. Op voorstel van BNP Paribas Fortis werden 'Green and Social Bonds' in de markt gezet. Daarmee konden we 55 miljoen euro ophalen voor een termijn van 8 jaar."Lees ook: Belgen belegden al meer dan 9 miljard in duurzame obligatiesHet bijzondere aan deze obligaties is dat de opbrengst integraal geïnvesteerd werd in projecten om kantoorgebouwen energie-efficiënter te maken (green) en in nieuwe infrastructuur voor de zorgsector. Daarbij lag de focus op kwetsbare groepen zoals ouderen, mensen met een beperking of psychiatrische patiënten (social).Geen andere weg dan duurzaam ondernemenVoor de vastgoedmaatschappij zijn deze duurzame obligaties een positieve ervaring. CEO Jean-Edouard Carbonnelle: "Er is geen andere weg in het zakendoen dan te kiezen voor meer 'sustainability'. Als we in de komende jaren opnieuw financiering moeten zoeken, zet deze geslaagde ervaring aan om verder te gaan op het pad van meer duurzame projecten. Het motiveert onze mensen trouwens ook om de juiste projecten te selecteren en kwalitatieve keuzes te maken."Lees alle artikels over Sustainable Growth