Candriam staat volop in de belangstelling. Anderlecht en Club Brugge kondigden de vermogensbeheerder onlangs aan als nieuwe shirtsponsor voor de komende seizoenen. En begin juli werd bekendgemaakt dat de groep de alternatieve fondsen van het Franse financiële huis Rothschild & Co gaat beheren. "We zijn uiteraard verheugd met deze missie", vertelt CEO Naïm Abou-Jaoudé. "Dit partnership is een zeer mooie erkenning van ons acquisitievermogen, van de kwaliteit van onze teams, van onze expertise en van ons beheerproces."

"Sinds de overname door de Amerikaanse levensverzekeraar New York Life Investments in 2014 steeg onze activaportefeuille van 65 naar 130 miljard euro. Jaar na jaar behoren we tot de 10 sterkst groeiende vermogensbeheerders in Europa. Parallel aan die sterke organische groei, realiseerden we de voorbije twee jaar meerdere overnames die externe groei genereerden. De eerste in 2018, met de overname van Tristan Capital Partner, een gerenommeerde private equity beheerder in het domein van commercieel vastgoed. Vervolgens werd Candriam uitgekozen voor de integratie van de directe beheersactiviteiten van ABN Amro Investment Solutions, die institutionele en private fondsen en mandaten bevatten. Tot slot vertrouwde Rothschild & Co onlangs het beheer van zijn alternatieve fondsen aan ons toe. Dat alles geeft blijk van het vertrouwen dat onze partners in ons hebben, en van de kwaliteit van het vermogensbeheer van Candriam op lange termijn."

Wat betekende de overname door New York Life Investments voor de Belgische klanten?

Naïm Abou-Jaoudé: "Dat we nu deel uitmaken van een grote, onafhankelijke en internationale groep, een levensverzekeraar met een geschiedenis die meer dan 175 jaar overspant, zorgt voor grote stabiliteit en geeft vertrouwen aan onze klanten. De partnerships die we de laatste jaren afsloten tonen het vermogen van Candriam om zijn beheer over de landsgrenzen heen uit te breiden, in Europa en over de hele wereld."

Welk belang heeft de Brusselse vestiging binnen de Candriam-groep?

Vincent Hamelink: "Candriam is hier ontstaan en is hier nog steeds sterk verankerd. In ons Brusselse kantoor werken 300 experts, voornamelijk analisten en portfolio managers die ruim 70 miljard aan fondsen opvolgen. We beheren mandaten voor zowel institutionele als privéklanten. De vestiging is niet alleen ons grootste centrum voor vermogensbeheer, de teams in Brussel beheren ook alle thematische en ESG-fondsen van Candriam, waaronder fondsen die actief zijn in biotechnologie, circulaire economie, de strijd tegen klimaatverandering, gezondheidszorg, enzovoort. Het is een van de activiteiten waarvoor we trouwens nauw samenwerken met Belfius. Hun visie op duurzaam en impactvol beleggen sluit perfect aan bij de filosofie van Candriam. Onze naam is niet voor niets afgeleid van 'Conviction AND Responsibility in Asset Management'." https://trends.knack.be/economie/trends-information-services/strikte-selectiecriteria-en-actieve-opvolging-staan-garant-voor-duurzame-zinvolle-investeringen/article-publishingpartner-1618171.html

Vincent Hamelink, Chief Investment Officer bij Candriam

Naïm Abou-Jaoudé: "De samenwerking tussen Belfius en Candriam in België zorgt ook voor een unieke combinatie van knowhow. Enerzijds ons asset management met ruime expertise in een internationale context, en anderzijds de unieke ervaring van Private Banking en Wealth Management op maat van Belgische klanten. Die hechte samenwerking van bijna 25 jaar is het perfecte bewijs van onze complementariteit en onze gedeelde waarden."

We beleven een economische crisis als gevolg van de Covid-19 pandemie. Wat is op dit moment de beleggingsvisie van Candriam?

Naïm Abou-Jaoudé: "De meeste ontwikkelde landen hebben een hele reeks maatregelen genomen om de bevolking te behoeden voor inkomensverlies. Maar de krimp in de economie heeft men nergens kunnen compenseren. Zowel in Europa als in de VS wordt verwacht dat bedrijven tot 30 procent minder zullen investeren. Zonder extra fiscale stimulansen kan dat leiden tot een langdurig negatief effect."

"Gelukkig hebben de Europese leiders recent een akkoord bereikt over een Europees herstelfonds van 750 miljard euro. Het moet bijdragen tot een economische relance in de landen die het zwaarst door de crisis werden getroffen, zoals Italië en Spanje, en een hernieuwde investeringsdynamiek in de hele EU. We denken dat dit voor Europa hét moment bij uitstek is om massaal te investeren in een duurzamere economie, met ruime aandacht voor de bescherming van het milieu en de kwaliteit van onze leefomgeving."

Naïm Abou-Jaoudé, CEO bij Candriam

Ruim een derde van jullie portefeuille bestaat uit duurzame beleggingen. Hoe zien jullie dat verder evolueren?

Vincent Hamelink: "Ik ben optimistisch. Zo'n 10 jaar geleden was 5 procent van onze portefeuille belegd in fondsen die voldoen aan de ESG-criteria, vandaag is dat al 35 procent. Maar we staren ons niet blind op dat cijfer. Ons doel is vooral om, samen met Belfius Private Banking, de klanten te overtuigen dat hun vermogen het best rendeert in duurzame fondsen terwijl ze zo ook de grootste impact kunnen realiseren."

Naïm Abou-Jaoudé: "We zien dat de sociale impact van investeringen steeds meer aan belang wint, een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen. Candriam richt zich immers niet alleen op beleggingen, maar wil ook een actieve rol opnemen binnen de financiële gemeenschap om zo meer duurzaamheid te creëren voor de hele samenleving - een verantwoordelijkheid die wij zeer ernstig nemen. Dat doen we op twee manieren: enerzijds via onze fondsen, die rechtstreeks investeren in bedrijven die het verschil maken, en anderzijds door een deel van de opbrengsten van die fondsen in te zetten voor sociale inclusie, opleiding en onderzoek. Zo bereiken we een dubbele impact, zowel op financieel als op maatschappelijk en ecologisch vlak, en kunnen we samen met onze klanten écht een verschil maken."

Vincent Hamelink: "Inmiddels lanceerden we zo beleggingsoplossingen in de strijd tegen kanker, tegen de klimaatverandering, en voor de circulaire economie. En we werken nog volop aan andere fondsen met een positieve impact op de samenleving en een focus op betekenisvolle thema's, zoals gezondheid, diversiteit, milieu en vergrijzing." https://trends.knack.be/economie/trends-information-services/covid-19-versterkt-de-trend-van-duurzaam-en-impactvol-vermogensbeheer/article-publishingpartner-1613895.html

Tot slot: hoe innoveren jullie in asset management?

Vincent Hamelink: "We zetten steeds meer in op technologie. Big data wordt steeds belangrijker en wordt al volop gebruikt, bijvoorbeeld om de huidige pandemie op te volgen. Data over verkeersintensiteit kunnen een belangrijke indicatie geven over de economische heropleving. Ook in onze duurzaamheidsanalyses van bedrijven baseren we ons op een massa gegevens: van het bedrijf zelf, van controleorganismen en van NGO's. We zetten daarbij, naast uitgebreid onderzoek door onze analisten, ook artificiële intelligentie in om nog sneller betere inzichten te verkrijgen."

Naïm Abou-Jaoudé: "We zijn constant op zoek naar innovatieve bedrijven die de uitdagingen van morgen - klimaat, grondstoffenschaarste, demografische evolutie, gezondheidszorg, stijgende ongelijkheid... - aangaan door het creëren en ontwikkelen van duurzame en energiezuinige technologische oplossingen voor onze planeet. We zien dat de wereldwijde gezondheidscrisis die megatrends nog heeft versterkt en versneld, en actie nemen nog dringender heeft gemaakt. We hebben duidelijk gemerkt dat bedrijven die hierop inspelen, ook tijdens de covidcrisis sterk hebben gepresteerd en wij zijn ervan overtuigd dat ze ook in de volgende decennia verder zullen profiteren van structurele groei."

Candriam staat volop in de belangstelling. Anderlecht en Club Brugge kondigden de vermogensbeheerder onlangs aan als nieuwe shirtsponsor voor de komende seizoenen. En begin juli werd bekendgemaakt dat de groep de alternatieve fondsen van het Franse financiële huis Rothschild & Co gaat beheren. "We zijn uiteraard verheugd met deze missie", vertelt CEO Naïm Abou-Jaoudé. "Dit partnership is een zeer mooie erkenning van ons acquisitievermogen, van de kwaliteit van onze teams, van onze expertise en van ons beheerproces.""Sinds de overname door de Amerikaanse levensverzekeraar New York Life Investments in 2014 steeg onze activaportefeuille van 65 naar 130 miljard euro. Jaar na jaar behoren we tot de 10 sterkst groeiende vermogensbeheerders in Europa. Parallel aan die sterke organische groei, realiseerden we de voorbije twee jaar meerdere overnames die externe groei genereerden. De eerste in 2018, met de overname van Tristan Capital Partner, een gerenommeerde private equity beheerder in het domein van commercieel vastgoed. Vervolgens werd Candriam uitgekozen voor de integratie van de directe beheersactiviteiten van ABN Amro Investment Solutions, die institutionele en private fondsen en mandaten bevatten. Tot slot vertrouwde Rothschild & Co onlangs het beheer van zijn alternatieve fondsen aan ons toe. Dat alles geeft blijk van het vertrouwen dat onze partners in ons hebben, en van de kwaliteit van het vermogensbeheer van Candriam op lange termijn."Naïm Abou-Jaoudé: "Dat we nu deel uitmaken van een grote, onafhankelijke en internationale groep, een levensverzekeraar met een geschiedenis die meer dan 175 jaar overspant, zorgt voor grote stabiliteit en geeft vertrouwen aan onze klanten. De partnerships die we de laatste jaren afsloten tonen het vermogen van Candriam om zijn beheer over de landsgrenzen heen uit te breiden, in Europa en over de hele wereld."Vincent Hamelink: "Candriam is hier ontstaan en is hier nog steeds sterk verankerd. In ons Brusselse kantoor werken 300 experts, voornamelijk analisten en portfolio managers die ruim 70 miljard aan fondsen opvolgen. We beheren mandaten voor zowel institutionele als privéklanten. De vestiging is niet alleen ons grootste centrum voor vermogensbeheer, de teams in Brussel beheren ook alle thematische en ESG-fondsen van Candriam, waaronder fondsen die actief zijn in biotechnologie, circulaire economie, de strijd tegen klimaatverandering, gezondheidszorg, enzovoort. Het is een van de activiteiten waarvoor we trouwens nauw samenwerken met Belfius. Hun visie op duurzaam en impactvol beleggen sluit perfect aan bij de filosofie van Candriam. Onze naam is niet voor niets afgeleid van 'Conviction AND Responsibility in Asset Management'." https://trends.knack.be/economie/trends-information-services/strikte-selectiecriteria-en-actieve-opvolging-staan-garant-voor-duurzame-zinvolle-investeringen/article-publishingpartner-1618171.htmlNaïm Abou-Jaoudé: "De samenwerking tussen Belfius en Candriam in België zorgt ook voor een unieke combinatie van knowhow. Enerzijds ons asset management met ruime expertise in een internationale context, en anderzijds de unieke ervaring van Private Banking en Wealth Management op maat van Belgische klanten. Die hechte samenwerking van bijna 25 jaar is het perfecte bewijs van onze complementariteit en onze gedeelde waarden."Naïm Abou-Jaoudé: "De meeste ontwikkelde landen hebben een hele reeks maatregelen genomen om de bevolking te behoeden voor inkomensverlies. Maar de krimp in de economie heeft men nergens kunnen compenseren. Zowel in Europa als in de VS wordt verwacht dat bedrijven tot 30 procent minder zullen investeren. Zonder extra fiscale stimulansen kan dat leiden tot een langdurig negatief effect.""Gelukkig hebben de Europese leiders recent een akkoord bereikt over een Europees herstelfonds van 750 miljard euro. Het moet bijdragen tot een economische relance in de landen die het zwaarst door de crisis werden getroffen, zoals Italië en Spanje, en een hernieuwde investeringsdynamiek in de hele EU. We denken dat dit voor Europa hét moment bij uitstek is om massaal te investeren in een duurzamere economie, met ruime aandacht voor de bescherming van het milieu en de kwaliteit van onze leefomgeving."Vincent Hamelink: "Ik ben optimistisch. Zo'n 10 jaar geleden was 5 procent van onze portefeuille belegd in fondsen die voldoen aan de ESG-criteria, vandaag is dat al 35 procent. Maar we staren ons niet blind op dat cijfer. Ons doel is vooral om, samen met Belfius Private Banking, de klanten te overtuigen dat hun vermogen het best rendeert in duurzame fondsen terwijl ze zo ook de grootste impact kunnen realiseren."Naïm Abou-Jaoudé: "We zien dat de sociale impact van investeringen steeds meer aan belang wint, een evolutie die we alleen maar kunnen toejuichen. Candriam richt zich immers niet alleen op beleggingen, maar wil ook een actieve rol opnemen binnen de financiële gemeenschap om zo meer duurzaamheid te creëren voor de hele samenleving - een verantwoordelijkheid die wij zeer ernstig nemen. Dat doen we op twee manieren: enerzijds via onze fondsen, die rechtstreeks investeren in bedrijven die het verschil maken, en anderzijds door een deel van de opbrengsten van die fondsen in te zetten voor sociale inclusie, opleiding en onderzoek. Zo bereiken we een dubbele impact, zowel op financieel als op maatschappelijk en ecologisch vlak, en kunnen we samen met onze klanten écht een verschil maken."Vincent Hamelink: "Inmiddels lanceerden we zo beleggingsoplossingen in de strijd tegen kanker, tegen de klimaatverandering, en voor de circulaire economie. En we werken nog volop aan andere fondsen met een positieve impact op de samenleving en een focus op betekenisvolle thema's, zoals gezondheid, diversiteit, milieu en vergrijzing." https://trends.knack.be/economie/trends-information-services/covid-19-versterkt-de-trend-van-duurzaam-en-impactvol-vermogensbeheer/article-publishingpartner-1613895.htmlVincent Hamelink: "We zetten steeds meer in op technologie. Big data wordt steeds belangrijker en wordt al volop gebruikt, bijvoorbeeld om de huidige pandemie op te volgen. Data over verkeersintensiteit kunnen een belangrijke indicatie geven over de economische heropleving. Ook in onze duurzaamheidsanalyses van bedrijven baseren we ons op een massa gegevens: van het bedrijf zelf, van controleorganismen en van NGO's. We zetten daarbij, naast uitgebreid onderzoek door onze analisten, ook artificiële intelligentie in om nog sneller betere inzichten te verkrijgen."Naïm Abou-Jaoudé: "We zijn constant op zoek naar innovatieve bedrijven die de uitdagingen van morgen - klimaat, grondstoffenschaarste, demografische evolutie, gezondheidszorg, stijgende ongelijkheid... - aangaan door het creëren en ontwikkelen van duurzame en energiezuinige technologische oplossingen voor onze planeet. We zien dat de wereldwijde gezondheidscrisis die megatrends nog heeft versterkt en versneld, en actie nemen nog dringender heeft gemaakt. We hebben duidelijk gemerkt dat bedrijven die hierop inspelen, ook tijdens de covidcrisis sterk hebben gepresteerd en wij zijn ervan overtuigd dat ze ook in de volgende decennia verder zullen profiteren van structurele groei."