"We hebben de initiatiefnemers van het eerste uur verscheidene keren ontmoet en het concept op Belgische maat gesneden", zegt Geert Noels (Co-founder en CEO van Econopolis, partner van het businessprogramma). "Het is nog praktischer gemaakt zodat het maximaal nuttig is voor onze ondernemers. Onder meer door alles te herschalen. De Belgische taille is niet de Canadese - een vis wordt maar zo groot als zijn bokaal, en onze viskom is kleiner dan de Noord-Amerikaanse. Een Belgisch beursgenoteerd bedrijf dat wij groot vinden, haalt zelden een plaats in de STOXX 600. Uit het Canadese traject zijn bedrijven gegroeid die intussen een household name zijn. Let op, dat was niet van bij het eerste jaar zo. Je moet het wat tijd geven. Daar heb je intussen ook bedrijven die kunnen uitpakken met een platinum award, wat betekent dat ze al zeven jaar op rij 'best managed' zijn en daarmee het bewijs leveren dat ze op een heel consistente manier bezig zijn."

Fakkel doorgeven

"Je zou kunnen vragen: hoe komt het dat wij pas nu aanhaken bij die traditie?", vraagt de bezieler van Belgiës Best Managed Companies, Nikolaas Tahon (Managing Partner Deloitte Private). "Omdat we klaar zijn om zo'n project te ondersteunen nu Deloitte Private goed en wel uit de startblokken is geschoten. Deloitte Private is een programma waarbij we alle kennis en expertise die we ter beschikking stellen aan de private ondernemingen in België bundelen. Bedoeling is om heel strategisch na te denken en te onderzoeken hoe we nog beter kunnen inspelen op de noden van onze bedrijven. Ook in andere landen loopt dat initiatief, wat ons heel wat voordelen oplevert als we een cliënt begeleiden die internationaal business wil doen."

Bedoeling is om heel strategisch na te denken en te onderzoeken hoe we nog beter kunnen inspelen op de noden van onze bedrijven.

Tahon: "België bevindt zich bovendien in een cruciale fase van zijn economische transformatie. We zijn en blijven ook in de geglobaliseerde wereld een doorvoerland, maar ook een kennisgedreven land waar R&D floreert en waar heel veel kmo's, familiale en private bedrijven internationaliseren. Het is essentieel dat die bedrijven begeleiding krijgen en Best Managed Companies moet daartoe bijdragen. In heel wat bedrijven die worden geleid door babyboomers moet de fakkel stilletjesaan worden doorgegeven. Veel van die ondernemingen zijn sinds hun ontstaan uitgegroeid van een kleine kmo tot een wereldspeler, met een totaal andere complexiteit en organisatiebreedte. Die vragen een totaal ander management. Ook zij hebben begeleiding nodig in hun transformatie."

De filosofie in een notendop

Net zoals in België heerst er in Canada een sterke entrepreneurial spirit en zijn veel familiale bedrijven en kmo's erg professioneel bezig in hun bedrijfsvoering, zonder dat ze het goed beseffen of formeel uitwerken. Maar wel met schitterende resultaten.

Vaak vallen die bedrijven op zichzelf terug en hebben ze nauwelijks houvast als ze willen groeien of vernieuwen. Daar komt Best Managed Companies aan tegemoet door die ondernemingen te benchmarken en het leadership team te challengen op lange termijn. De vier ankerpunten van het programma zijn een heldere strategie, sterke competenties, betrokkenheid bij het bedrijf en de financiële performantie.

Cruciaal is de Best Managed Companies-community waarin kennis en ervaring wordt gedeeld, met de in acht name van de confidentialiteit . Bedrijven zijn niet 'best managed' voor één jaar en evenmin is er één winnaar, het is de bedoeling de bedrijven die het keurmerk dragen met hun leadership team te laten instappen in een traject op lange termijn.

Are you a Best Managed Company? Bekijk hier onze launch video:

Lees hier de andere artikels over Best Managed Companies 2018.

"We hebben de initiatiefnemers van het eerste uur verscheidene keren ontmoet en het concept op Belgische maat gesneden", zegt Geert Noels (Co-founder en CEO van Econopolis, partner van het businessprogramma). "Het is nog praktischer gemaakt zodat het maximaal nuttig is voor onze ondernemers. Onder meer door alles te herschalen. De Belgische taille is niet de Canadese - een vis wordt maar zo groot als zijn bokaal, en onze viskom is kleiner dan de Noord-Amerikaanse. Een Belgisch beursgenoteerd bedrijf dat wij groot vinden, haalt zelden een plaats in de STOXX 600. Uit het Canadese traject zijn bedrijven gegroeid die intussen een household name zijn. Let op, dat was niet van bij het eerste jaar zo. Je moet het wat tijd geven. Daar heb je intussen ook bedrijven die kunnen uitpakken met een platinum award, wat betekent dat ze al zeven jaar op rij 'best managed' zijn en daarmee het bewijs leveren dat ze op een heel consistente manier bezig zijn."Fakkel doorgeven"Je zou kunnen vragen: hoe komt het dat wij pas nu aanhaken bij die traditie?", vraagt de bezieler van Belgiës Best Managed Companies, Nikolaas Tahon (Managing Partner Deloitte Private). "Omdat we klaar zijn om zo'n project te ondersteunen nu Deloitte Private goed en wel uit de startblokken is geschoten. Deloitte Private is een programma waarbij we alle kennis en expertise die we ter beschikking stellen aan de private ondernemingen in België bundelen. Bedoeling is om heel strategisch na te denken en te onderzoeken hoe we nog beter kunnen inspelen op de noden van onze bedrijven. Ook in andere landen loopt dat initiatief, wat ons heel wat voordelen oplevert als we een cliënt begeleiden die internationaal business wil doen."Tahon: "België bevindt zich bovendien in een cruciale fase van zijn economische transformatie. We zijn en blijven ook in de geglobaliseerde wereld een doorvoerland, maar ook een kennisgedreven land waar R&D floreert en waar heel veel kmo's, familiale en private bedrijven internationaliseren. Het is essentieel dat die bedrijven begeleiding krijgen en Best Managed Companies moet daartoe bijdragen. In heel wat bedrijven die worden geleid door babyboomers moet de fakkel stilletjesaan worden doorgegeven. Veel van die ondernemingen zijn sinds hun ontstaan uitgegroeid van een kleine kmo tot een wereldspeler, met een totaal andere complexiteit en organisatiebreedte. Die vragen een totaal ander management. Ook zij hebben begeleiding nodig in hun transformatie."Are you a Best Managed Company? Bekijk hier onze launch video:Lees hier de andere artikels over Best Managed Companies 2018.