Dat Telenet een grote investeerder is, staat buiten kijf. Maar het indrukwekkende bedrag van 1,4 miljard euro van Telenet nv voor 2010 is een boekhoudkundige overdrijving. Het is hoofdzakelijk een gevolg van de fusie van Telenet nv met Telenet Bidco, een van de vele vehikels uit de vroege jaren.

De echte investeringen van Telenet nv kwamen in 2010 uit op 264 miljoen euro, leert het commentaar bij de jaarrekening. Telenet investeert daarmee 33 procent van zijn toegevoegde waarde, merkelijk meer dan Belgacom met 27 procent. Belgacom wil in 2014 de potentiële snelheid van zijn residentiële aansluitingen verdubbelen tot 100 megabit per seconde. Onder die druk werkt Telenet naarstig voort aan zijn moderniseringsplan Digital Wave 2015, aangekondigd in februari 2010.

Het belangrijkste project in dat plan heet Pulsar en moet de 68.000 kilometer coaxkabel die Telenet heeft uitstaan, beter benutten. Pulsar was begroot op ongeveer 30 miljoen investeringen per jaar, maar in februari kondigde Duco Sickinghe aan dat zijn aannemers nu al zo efficiënt waren dat ze 60 procent meer splitsingen deden dan een jaar voordien.

In het recente verleden verhoogde Telenet al zijn capaciteit door betere modulatie- en compressietechnieken, betere versterkers en door de Eurodocsis 3.0-technologie, die de leverbare snelheid per gebruiker (altijd afhankelijk van het aantal gebruikers op één lus) tot 100 megabit per seconde verbeterde, het zogenaamde Fibernet.

Het schrappen van een fors aantal analoge tv-kanalen, wat de kabeldistributeur vanaf eind april wil doen, is geen investering, maar zorgt wel mee voor een verhoging van de digitale capaciteit. Financieel directeur Renaat Berckmoes wijst er bij elke presentatie op dat een groot deel van de investeringen gebonden is aan de snelle groei van de hoeveelheid verkochte producten. Dat moet de beleggers geruststellen. (B.L.) De volledige Trends Top Antwerpen vindt u in Trends van donderdag 12 april

Dat Telenet een grote investeerder is, staat buiten kijf. Maar het indrukwekkende bedrag van 1,4 miljard euro van Telenet nv voor 2010 is een boekhoudkundige overdrijving. Het is hoofdzakelijk een gevolg van de fusie van Telenet nv met Telenet Bidco, een van de vele vehikels uit de vroege jaren. De echte investeringen van Telenet nv kwamen in 2010 uit op 264 miljoen euro, leert het commentaar bij de jaarrekening. Telenet investeert daarmee 33 procent van zijn toegevoegde waarde, merkelijk meer dan Belgacom met 27 procent. Belgacom wil in 2014 de potentiële snelheid van zijn residentiële aansluitingen verdubbelen tot 100 megabit per seconde. Onder die druk werkt Telenet naarstig voort aan zijn moderniseringsplan Digital Wave 2015, aangekondigd in februari 2010. Het belangrijkste project in dat plan heet Pulsar en moet de 68.000 kilometer coaxkabel die Telenet heeft uitstaan, beter benutten. Pulsar was begroot op ongeveer 30 miljoen investeringen per jaar, maar in februari kondigde Duco Sickinghe aan dat zijn aannemers nu al zo efficiënt waren dat ze 60 procent meer splitsingen deden dan een jaar voordien. In het recente verleden verhoogde Telenet al zijn capaciteit door betere modulatie- en compressietechnieken, betere versterkers en door de Eurodocsis 3.0-technologie, die de leverbare snelheid per gebruiker (altijd afhankelijk van het aantal gebruikers op één lus) tot 100 megabit per seconde verbeterde, het zogenaamde Fibernet. Het schrappen van een fors aantal analoge tv-kanalen, wat de kabeldistributeur vanaf eind april wil doen, is geen investering, maar zorgt wel mee voor een verhoging van de digitale capaciteit. Financieel directeur Renaat Berckmoes wijst er bij elke presentatie op dat een groot deel van de investeringen gebonden is aan de snelle groei van de hoeveelheid verkochte producten. Dat moet de beleggers geruststellen. (B.L.) De volledige Trends Top Antwerpen vindt u in Trends van donderdag 12 april