Vlerick Business School is een krabbenmand geworden

Philippe Vlerick © belga
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Een conflict over het voorzitterschap van de Vlerick Business School zorgt voor spanningen in de managementschool. Ondertussen staat ook decaan Philippe Haspeslagh ter discussie. De spanningen leggen het zwakke punt van de school bloot: iedereen is er op zijn eigen eilandje bezig.

De Vlerick Business School davert op haar grondvesten. Normaal moet Roch Doliveux, topman van farmabedrijf UCB, de nieuwe voorzitter worden van de managementschool in opvolging van ex-zakenadvocaat Louis Verbeke. Het is een publiek geheim dat velen in de school vinden dat de tijd van de 67-jarige Verbeke voorbij is. Hij zou te veel de oudere generatie vertegenwoordigen die vanuit de Vlerick Business School meewerkte aan de ontvoogding en modernisering van het Vlaamse bedrijfsleven. Vandaag is de managementschool een internationale instelling en is de Vlaamse link minder relevant. Vandaar dat de Fransman Doliveux als voorzitter een duidelijk signaal zou zijn dat de school de Vlaamse klei is ontgroeid. De Vlaamse link zou wel behouden blijven door Frank Donck (bestuurder KBC, Greenyard Foods, Zenitel, ex-voorzitter Telenet) als vicevoorzitter aan te wijzen.

Maar Louis Verbeke zou niet tevreden zijn met die evolutie en organiseerde een enquête onder het personeel, over het voorzitterschap maar ook over decaan Philippe Haspeslagh. Die laatste kwam niet zo goed uit de enquête. Waarmee de decaan onder druk komt te staan. Zelf zou Haspeslagh, die gezondheidsproblemen heeft, overwegen om de handdoek in de ring te gooien. Maar ruzie over het voorzitterschap én een decaan die ontslag neemt: dat kan de Vlerick Business School missen als kiespijn.

Het probleem van de managementschool is dat er niemand is om de neuzen allemaal in dezelfde richting te krijgen. De Vlerick Business School kampt met twee fundamentele problemen.

Ten eerste zijn er de aanhoudende spanningen tussen de voorstanders van het Vlaamse, ja zelfs Vlaamsgezinde profiel van de school, en zij die deze ‘lokale reflex’ maar niets vinden. Dat werd eind vorig jaar duidelijk bij de winterreünie van de Vlerick Alumni. Koningin Mathilde was er gastspreker. Een aantal alumni was dolenthousiast, anderen vonden het maar niks. Louis Verbeke stuurde als voorzitter zijn kat en benadrukte dat hij niet moest verontschuldigd worden voor zijn afwezigheid. Een anekdote: koningin Mathilde kreeg na afloop van een aantal alumni een sjoelbak cadeau. In het zwartgeel. Op de volgende winterreünie volgt trouwens een soort van Wiedergutmachung: N-VA voorzitter Bart De Wever werd aangesproken om gastspreker te zijn.

Het tweede probleem van de school is dat iedereen met enige invloed in de organisatie op zijn eigen eilandje werkt. Waardoor de school veel weg heeft van een krabbenmand, tot in de raad van bestuur. Louis Verbeke heeft zijn eigen netwerk, net als Philippe Haspeslagh en Philippe Vlerick, neef van oprichter André Vlerick. Professor Hans Crijns, bekend van zijn onderzoek naar ondernemerschap, werkt ook aan een eigen zakennetwerk.

Patrick De Greve

In de alumni-werking lijken de zaken wat uitgeklaard. Met Geert Fiers als general manager heeft de oud-studentenwerking een nieuwe schwung gekregen. Maar alumnivoorzitter Dirk Bontridder, topman bij Eurofins Scientific, zit meer en meer in het buitenland.

Volgens kenners van de school ziet het ernaar uit dat winnaar van de interne strubbelingen wel eens general manager Patrick De Greve kan worden. De Greve is al twintig jaar vervlochten met de Vlerick Business School, speelde een belangrijke rol bij de internationalisering en bestiert de instelling als een moderne kmo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content