High potentials in het bedrijfsleven en straatkinderen in pakweg Nairobi, Quito of Manilla. Beide groepen lijken lichtjaren van elkaar verwijderd. "Toch kunnen managers leren van de straat", zegt Arnoud Raskin die over de hele wereld met straatkinderen werkt. "Straatkinderen hebben vaak geen dak boven hun hoofd, ze kunnen vaak niet lezen of schrijven, maar toch hebben ze talenten. Ze zijn creatief, ondernemend en flexibel."

Arnoud Raskin ervaart het al jaren met zijn creatie Mobile School, een 'mobiele school' waarmee hij alternatieve leermethodieken naar de straatkinderen brengt. "Ik heb in de loop van de jaren gemerkt dat die straatkinderen heel wat in hun mars hebben", zegt Raskin. "Ik heb bij die straatkinderen competenties ontdekt. We noemen dat de street skills. Er zijn er vier: positieve focus, wendbaarheid plus veerkracht, proactieve creativiteit en coöperatieve competitie."

De ervaringen met de competenties van straatkinderen heeft Raskin samen met een aantal andere mensen doorgetrokken naar een nieuw, zuiver businessproject: Streetwize. Dat bedrijf vertaalt die 'straat vaardigheden' naar onorthodoxe trainingen voor bedrijven. Raskin: "Het resultaat? Hogere efficiëntie en flexibiliteit voor een bedrijf in een snel veranderende economie. De winsten worden geherinvesteerd in de straatkinderen. Zo worden ondernemers hier en straatkinderen daar slimmer door."

Hoe gaat u concreet te werk ?

Raskin: "We bieden verschillende producten aan. Ik geef keynote speeches over mijn ervaringen met de staatkinderen, we organiseren action workshops waar we die skills als competenties trainen. Er is het 'street programma' waarbij medewerkers van bedrijven via het leven op straat hun vaardigheid om met verandering om te gaan aanscherpen. Daarnaast is er coaching en consulting en bouwen we programma's op maat voor bedrijven. Verder zijn er de leadership expeditions."

Leadership expeditions?

Raskin: "Streetwize neemt leidinggevenden van organisaties voor vier dagen mee naar Iasi in Roemenië, waar ze een concrete opdracht voor straatkinderen uitvoeren. Ze ontwikkelen een educatieve tool voor de mobiele school. Twee weken gelden waren we daar met 12 teamleiders van Colruyt. De mensen ontwikkelen hun street skills als het ware vanuit de ervaring en uitdaging.

Het volledige interview leest u deze week in Trends.

High potentials in het bedrijfsleven en straatkinderen in pakweg Nairobi, Quito of Manilla. Beide groepen lijken lichtjaren van elkaar verwijderd. "Toch kunnen managers leren van de straat", zegt Arnoud Raskin die over de hele wereld met straatkinderen werkt. "Straatkinderen hebben vaak geen dak boven hun hoofd, ze kunnen vaak niet lezen of schrijven, maar toch hebben ze talenten. Ze zijn creatief, ondernemend en flexibel." Arnoud Raskin ervaart het al jaren met zijn creatie Mobile School, een 'mobiele school' waarmee hij alternatieve leermethodieken naar de straatkinderen brengt. "Ik heb in de loop van de jaren gemerkt dat die straatkinderen heel wat in hun mars hebben", zegt Raskin. "Ik heb bij die straatkinderen competenties ontdekt. We noemen dat de street skills. Er zijn er vier: positieve focus, wendbaarheid plus veerkracht, proactieve creativiteit en coöperatieve competitie." De ervaringen met de competenties van straatkinderen heeft Raskin samen met een aantal andere mensen doorgetrokken naar een nieuw, zuiver businessproject: Streetwize. Dat bedrijf vertaalt die 'straat vaardigheden' naar onorthodoxe trainingen voor bedrijven. Raskin: "Het resultaat? Hogere efficiëntie en flexibiliteit voor een bedrijf in een snel veranderende economie. De winsten worden geherinvesteerd in de straatkinderen. Zo worden ondernemers hier en straatkinderen daar slimmer door." Hoe gaat u concreet te werk ?Raskin: "We bieden verschillende producten aan. Ik geef keynote speeches over mijn ervaringen met de staatkinderen, we organiseren action workshops waar we die skills als competenties trainen. Er is het 'street programma' waarbij medewerkers van bedrijven via het leven op straat hun vaardigheid om met verandering om te gaan aanscherpen. Daarnaast is er coaching en consulting en bouwen we programma's op maat voor bedrijven. Verder zijn er de leadership expeditions." Leadership expeditions?Raskin: "Streetwize neemt leidinggevenden van organisaties voor vier dagen mee naar Iasi in Roemenië, waar ze een concrete opdracht voor straatkinderen uitvoeren. Ze ontwikkelen een educatieve tool voor de mobiele school. Twee weken gelden waren we daar met 12 teamleiders van Colruyt. De mensen ontwikkelen hun street skills als het ware vanuit de ervaring en uitdaging. Het volledige interview leest u deze week in Trends.