U kunt zich hiernaast abonneren op de nieuwsbrief Bizz By Mail en zich uitschrijven door hierboven te klikken op de tab 'registreren' of 'registratie wijzigen'.

Mobiele telefoons sturen tijdens elk gesprek golven naar onze hersenen. De firma Fazup ontwikkelde een gelijknamige patch om op de achterkant van het gsm-toestel te kleven. Die zogenoemde passieve antenne beperkt de blootstelling van de gebruiker aan de golven die geproduceerd worden tijdens het bellen. Het product respecteert de Sar-normen, die een cijfer plakken op de hoeveelheid straling de gebruiker absorbeert in de slechtst mogelijke communicatieomstandigheden. Fazup is gecertificeerd door het onafhankelijke laboratorium Emitech en is houder van twee wetenschappelijke patenten.

"Gsm-straling wordt het volgende gezondheidsschandaal", zegt Fazup-medeoprichter Antoine Samakh. Aangezien er schadelijke stralen naar de hersenen en de rest van het lichaam van de 6 miljard gsm-gebruikers worden gestuurd, vindt Samakh het essentieel het gebruik uit voorzorg strenger te reglementeren: "Wetenschappers raken het niet eens over de gevaren en de gezondheidsagentschappen worden beïnvloed door machtige lobby's." Sinds kort zijn de gsm-fabrikanten wettelijk verplicht de gemeten Sar-waarden op hun toestellen te vermelden.

Geneesmiddel of elektronica?

De patch is, net zoals de sticker van Marc Coucke destijds, te koop in de apotheek. Is het een geneesmiddel? Neen, al voert Fazup momenteel tests uit in een medisch centrum. Daaruit zou moeten blijken dat de antenne positieve effecten heeft op de gezondheid. Weinig medici spreken zich uit over het heilzame effect van een dergelijk product.

Valentine van Vyve

De Bizz By Mail-nieuwsbrief neemt nu een weekje vakantie. Op 2 januari zijn we er terug. Prettige feesten!

Mobiele telefoons sturen tijdens elk gesprek golven naar onze hersenen. De firma Fazup ontwikkelde een gelijknamige patch om op de achterkant van het gsm-toestel te kleven. Die zogenoemde passieve antenne beperkt de blootstelling van de gebruiker aan de golven die geproduceerd worden tijdens het bellen. Het product respecteert de Sar-normen, die een cijfer plakken op de hoeveelheid straling de gebruiker absorbeert in de slechtst mogelijke communicatieomstandigheden. Fazup is gecertificeerd door het onafhankelijke laboratorium Emitech en is houder van twee wetenschappelijke patenten. "Gsm-straling wordt het volgende gezondheidsschandaal", zegt Fazup-medeoprichter Antoine Samakh. Aangezien er schadelijke stralen naar de hersenen en de rest van het lichaam van de 6 miljard gsm-gebruikers worden gestuurd, vindt Samakh het essentieel het gebruik uit voorzorg strenger te reglementeren: "Wetenschappers raken het niet eens over de gevaren en de gezondheidsagentschappen worden beïnvloed door machtige lobby's." Sinds kort zijn de gsm-fabrikanten wettelijk verplicht de gemeten Sar-waarden op hun toestellen te vermelden. Geneesmiddel of elektronica? De patch is, net zoals de sticker van Marc Coucke destijds, te koop in de apotheek. Is het een geneesmiddel? Neen, al voert Fazup momenteel tests uit in een medisch centrum. Daaruit zou moeten blijken dat de antenne positieve effecten heeft op de gezondheid. Weinig medici spreken zich uit over het heilzame effect van een dergelijk product.Valentine van VyveDe Bizz By Mail-nieuwsbrief neemt nu een weekje vakantie. Op 2 januari zijn we er terug. Prettige feesten!