Bedrijfsfinanciers leggen hun kaarten op tafel

© Thomas De Boever
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Geraken bedrijven nog aan financiering? BAN Vlaanderen vroeg verschillende geldschieters die vraag te beantwoorden in een publiek debat. De antwoorden bleken soms verrassend. “Bedrijfskredieten zijn te goedkoop in België.”

“Het volume aan uitstaande bankkredieten aan kmo’s is in België nooit groter geweest. De teller staat op 128,5 miljard euro, dat is 23,5 miljard meer dan in 2007.” Ingmar Symoens, directeur Business Center bij ING, zet de puntjes op de i: bedrijven hebben niet te klagen over de banken. Ook niet over de tarieven. “De rente op bankkredieten schommelt tussen 2,5 à 3 procent. Vijf jaar geleden was dat nog meer dan 5 procent.”

Symoens deed zijn uitspraken op een debat georganiseerd door Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen). Het debat draaide rond financiering van bedrijven in deze moeilijke tijden. Zijn de geldschieters nog steeds aanspreekbaar voor ondernemers? “Ik durf te zeggen: een goed onderbouwd project krijgt bij ons gehoor”, aldus Symoens. “Wie is de ondernemer achter het project? Investeert hij ook eigen middelen? Dat geeft ons vertrouwen. Waarborgen zijn voor de banken van secundair belang.”

Het probleem met bankkredieten zit hem eerder in de vraag dan het aanbod, stelt Sophie Manigart, professor aan de Vlerick Business School en een van de sprekers op het debat. “Studies van de Nationale Bank en de Europese Centrale Bank bevestigen de daling van de kredietaanvragen. Komt daarbij dat de financiële gezondheid van de bedrijven slechter is dan vroeger.

Bedrijfskredieten zijn te goedkoop in België. De winstmarge op vergelijkbare kredieten is lager in België dan in andere Europese landen. De Belgische banken halen dat op via hogere prijzen op andere diensten.”

Een uitgebreid verslag van het debat vindt u in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content