Auto verkopen via een agent

Marco Smeesters © PN
Roel Van Espen medewerker Trends

Vorig jaar zijn in ons land 718.856 tweedehandspersonenwagens ingeschreven. De markt van tweedehandsauto’s is daarmee groter dan die van nieuwe voertuigen (546.142 inschrijvingen in 2016). L’Agence Automobile wil particulieren bijstaan bij de verkoop van hun wagen.

Het bedrijf maakt gebruik van agenten die bemiddelen tussen de verkoper en potentiële kopers, zoals dat al gebruikelijk is in de vastgoedmarkt. L’Agence Automobile is enkel actief in België, via de bvba TBV Belgique – Luxembourg. “Het unieke is dat je als verkoper – via een agent – handelt met andere particulieren, en dus niet met professionele opkopers”, legt CEO Marco Smeesters uit. “We hebben ons laten inspireren door initiatieven in Frankrijk. Die zijn erg succesvol, omdat ze een grotere winstmarge bieden aan particulieren. Ook onze agenten onderhandelen een verkoopprijs die gemiddeld 25 tot 30 procent hoger ligt dan wat je als verkoper in een garage zou krijgen. Ze nemen een commissie van 5 procent met een minimum van 500 euro.”

De agenten bieden de auto’s aan op populaire kanalen zoals Autoscout24 en 2dehands.be. Ze verzamelen en beheren alle reacties, en presenteren de wagens in een van de vestigingen in Evere, Waterloo of Edingen. Daar worden kandidaat-kopers tegelijkertijd samengebracht. Sinds de start in december 2015 zijn zo’n 130 auto’s verkocht. “Volgens Febiac duurt het gemiddeld 45 dagen om een tweedehandswagen verkocht te krijgen”, zegt Marco Smeesters. “Bij ons is dat slechts 28 dagen.”

Bij L’Agence Automobile krijgt de koper een garantie van een tot twee jaar zonder beperkingen, inclusief bijstand. Daarom moeten de wagens aan criteria voldoen. Er geldt een beperking tot zes jaar of 120.000 kilometer. De auto moet in België ingeschreven zijn, de verkoper moet de eerste eigenaar zijn en de historiek kunnen bewijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content