Nadia Valavani, de viceminister van Financiën van Griekenland, heeft woensdag haar ontslag ingediend als parlementslid. Woensdag is een cruciale dag voor Griekenland, want het Griekse parlement moet zich vandaag uitspreken over het akkoord dat premier Tsipras bereikte met de schuldeisers van het land.

Keurt het parlement het akkoord goed, dan kan de reddingsoperatie ter waarde van 85 miljard euro ontgrendeld worden.

Maar dat zal dus zonder Valavani gebeuren, die haar ontslag in een brief aan Tsipras bekendmaakte.

Valavani kan niet leven met het akkoord dat maandag met de eurolanden is gesloten, luidt het.

"Ik ben niet van plan om te stemmen, wat betekent dat ik niet in deze regering kan blijven", aldus Valavani in een reactie aan verslaggevers.

Volgens de viceminister van Financiën is het onmogelijk om lid te blijven van de huidige regering, aangezien de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in ruil voor een derde bailoutprogramma het land naar een 'zieltogend pad' zullen leiden.

Valavani geeft zowel haar post in het kabinet als haar zetel in het parlement op.

Tsipras gelooft zelf niet in deal

In een uitgebreid interview met de Griekse openbare omroep dinsdagavond nam de Griekse premier Alexis Tsipras verantwoordelijkheid voor een 'deal' waar hij niet in gelooft. Er was geen alternatief, aldus Tsipras, ook de herintroductie van de drachme was onmogelijk, want er waren geen middelen voor.

(Reuters/BO)

Nadia Valavani, de viceminister van Financiën van Griekenland, heeft woensdag haar ontslag ingediend als parlementslid. Woensdag is een cruciale dag voor Griekenland, want het Griekse parlement moet zich vandaag uitspreken over het akkoord dat premier Tsipras bereikte met de schuldeisers van het land. Keurt het parlement het akkoord goed, dan kan de reddingsoperatie ter waarde van 85 miljard euro ontgrendeld worden.Maar dat zal dus zonder Valavani gebeuren, die haar ontslag in een brief aan Tsipras bekendmaakte. Valavani kan niet leven met het akkoord dat maandag met de eurolanden is gesloten, luidt het."Ik ben niet van plan om te stemmen, wat betekent dat ik niet in deze regering kan blijven", aldus Valavani in een reactie aan verslaggevers. Volgens de viceminister van Financiën is het onmogelijk om lid te blijven van de huidige regering, aangezien de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen in ruil voor een derde bailoutprogramma het land naar een 'zieltogend pad' zullen leiden.Valavani geeft zowel haar post in het kabinet als haar zetel in het parlement op. (Reuters/BO)