Tsipras: ‘We hadden de middelen niet om de drachme te introduceren’

Alexis Tsipras tijdens het interview © /

In een uitgebreid interview met de Griekse openbare omroep neemt de Griekse premier Alexwis Tsipras verantwoordelijkheid voor een “deal” waar hij niet in gelooft. Er was geen alternatief, aldus Tsipras, ook de herintroductie van de drachme was onmogelijk, want er waren geen middelen voor.

De ontwikkelingen in de Griekse crisis kan u volgen in Live

“Ik sla niet op de vlucht en wil niet ontsnappen. Ik neem de volle verantwoordelijkheid”, aldus Alexis Tsipras bij aanvang van het interview “voor fouten en voor het feit dat ik mijn handtekening gezet heb onder een document waar we niet in geloven, maar dat ik moet uitvoeren”.

Er was geen alternatief: “Ik ben naar Rusland, China en de VS geweest en er waren geen andere opties”.

Een Grexit was vanuit Grieks standpunt niet doenbaar. Griekenland was niet in staat om de drachme terug te brengen. De banken hadden onvoldoende reserves om buiten de eurozone te overleven, ze zouden instorten, en “ook elders zouden enorme problemen” ontstaan.

En dus kwam er onder grote druk een akkoord. “We hebben een rampscenario vermeden”. We waren in een hoek gedrongen, zegt hij ook nog.

“Het was een slechte nacht voor Europa. De tradities van Europa inzake solidariteit en democratie werden niet gerespecteerd. We eindigden met een zwaar akkoord maar niet met de impasse die er op 25 juni was”.

‘Pensioenleeftijd hadden we beter zelf verhoogd’

Dank zij het referendum, argumenteert hij, is het akkoord beter, minder slecht, dan het anders zou zijn geweest.

Het referendum veranderde weliswaar niet veel. “Daar moeten we eerlijk over zijn”. Maar er komt meer en langer geld, plus een schuldherschikking. “Om eerlijk te zijn, de landen van de eurozone zijn niet alleen verplicht om voor 82 miljard euro vers geld te geven, maar hebben een schuldherschikking geaccepteerd”. “We hebben gevochten voor lonen en pensioenen” en ook het terugdraaien van eerdere beslissingen is volgens hem niet aan de orde.

Hij is gekant tegen de BTW-verhoging, zegt hij, “want als je de BTW verhoogt, komen er uiteindelijk minder belastingen binnen, maar dit werd ons opgedrongen”. En er zijn verzachtende nevenmaatregelen voorzien. Volgens Tsipras kan Griekenland tussen dit en drie jaar uit de crisis geraken en kunnen er maatregelen komen die de koopkracht en de algemene toestand van de economie verbeteren.

Een merkwaardig tussenzinnetje over de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, en de afschaffing van vele mogelijkheden tot vervroegd pensioen: “Dat hadden we zelf moeten doen. Het is niet progressief om mensen vervroegd met pensioen te laten gaan”.

“Ik ben zeker dat sommige conservatieve hardliners in Europa blij zouden zijn als onze regering maar een tussendoortje wordt”. Hij verwijst met name naar de Europese Volkspartij van onder meer Angela Merkel.

‘Varoufakis is briljant maar geen politicus’

“In maart of april vertelde (toenmalige minister van Financiën) Varoufakis me dat (zijn Duitse collega) Schäuble ofwel een akkoord naar zijn eisen ofwel een tijdelijke Grexit wilde. “Die tijdelijke Grexit had hij toen al in gedachten. Ik contacteerde Merkel en zij zei dat dat niet haar plan was”.

Varoufakis maakte fouten. “Hij is een groot econoom, een briljante geest, maar in de politiek zijn andere eigenschappen nodig. Maar hij heeft het land geen schade toegebracht. Ik kan hem niet opzadelen met de fouten die we maakten. Ik ben eerste minister, ik ben verantwoordelijk”.

“Ik zal mijn best doen om (zijn partij) Syriza samen te houden, maar iedereen moet haar/zijn eigen beslissing treffen. Zij die vertrekken moeten de kost inschatten.” De Grexit is volgens hem pas vermeden als het akkoord geratifieerd wordt. In tijden van crisis is er geen ruimte voor “ideologische zuiverheid”.

Zal hij ontslag nemen als het parlementair debat slecht uitdraait?

“Het ergste wat een kapitein tijdens een heftige storm kan doen, is het schip te verlaten”. Dat zou de instabiliteit vergroten.

“We lijden aan post-traumatische stress, we moeten eerst tot rust komen en dan over de toekomstige richting nadenken.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content