Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris (bestuurder) bij ABN AMRO. Dat maakte de bank donderdag bekend.

'Wij respecteren het besluit van Bert Meerstadt. Wij spreken onze waardering uit voor zijn bijdrage aan het toezicht op ABN AMRO' (Rik van Slingelandt, voorzitter van de Raad van Commissarissen)

Eerder op de dag hadden de Nederlandse kranten Trouw en het Financieele Dagblad (FD) gemeld dat de naam van de voormalige NS-topman voorkomt in de Panama Papers, het groot internationaal journalistiek onderzoek naar offshore-constructies.

Al dan niet toevallig had Meerstadt woensdag al aangekondigd dat hij in de loop van 2016 zou opstappen.

Volgens Het Financieele dagblad heeft Meerstadt zijn betrokkenheid bij de Panama Papers ontkend, en heeft hij verklaard dat zijn plan om dit jaar op te stappen bij de bank 'los staat van deze zaak'.

"Aangezien Het Financieele Dagblad mijn reeds geplande en in gang gezette vertrek als commissaris bij ABN Amro koppelt aan de vermelding van mijn naam in maart 2001 in een document van een BVI-onderneming treed ik per vandaag vervroegd af", aldus Meerstadt in een afzonderlijke verklaring.

Meerstadt voegt eraan toe te willen 'voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt'. Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in Het Financieele Dagblad of op vragen naar aanleiding daarvan", verduidelijkt hij.

Meerstadt werd door Het Financieele Dagblad en Trouw genoemd als aandeelhouder van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden, een bedrijf dat in 2001 werd opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Mossack Fonseca wordt beschouwd als de spil in de offshore-constructies.

Volgens Trouw komt Meerstadt twee weken na de oprichting van Morclan Corporation niet meer voor in de documenten. Daarna zou een trustkantoor zijn taken hebben overgenomen en is de naam afgeschermd.

De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem zegt het besluit van Meerstadt om op te stappen te respecteren, maar voegt eraan toe dat hij 'zelf openheid moet geven over vermeende bv's in het buitenland en vermeende belastingconstructie'.

Meerstadt stapte in oktober 2013 op als topman van de Nederlandse Spoorwegen, nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen door het Fyra-debacle. Timo Hughes werd zijn opvolger. (FD/BO)

Bert Meerstadt treedt per direct terug als commissaris (bestuurder) bij ABN AMRO. Dat maakte de bank donderdag bekend. Eerder op de dag hadden de Nederlandse kranten Trouw en het Financieele Dagblad (FD) gemeld dat de naam van de voormalige NS-topman voorkomt in de Panama Papers, het groot internationaal journalistiek onderzoek naar offshore-constructies.Al dan niet toevallig had Meerstadt woensdag al aangekondigd dat hij in de loop van 2016 zou opstappen.Volgens Het Financieele dagblad heeft Meerstadt zijn betrokkenheid bij de Panama Papers ontkend, en heeft hij verklaard dat zijn plan om dit jaar op te stappen bij de bank 'los staat van deze zaak'."Aangezien Het Financieele Dagblad mijn reeds geplande en in gang gezette vertrek als commissaris bij ABN Amro koppelt aan de vermelding van mijn naam in maart 2001 in een document van een BVI-onderneming treed ik per vandaag vervroegd af", aldus Meerstadt in een afzonderlijke verklaring. Meerstadt voegt eraan toe te willen 'voorkomen dat de bank nadelige effecten ondervindt'. Ik ga op dit moment niet verder inhoudelijk in op de publicatie in Het Financieele Dagblad of op vragen naar aanleiding daarvan", verduidelijkt hij.Meerstadt werd door Het Financieele Dagblad en Trouw genoemd als aandeelhouder van Morclan Corporation op de Maagdeneilanden, een bedrijf dat in 2001 werd opgericht door het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca. Mossack Fonseca wordt beschouwd als de spil in de offshore-constructies.Volgens Trouw komt Meerstadt twee weken na de oprichting van Morclan Corporation niet meer voor in de documenten. Daarna zou een trustkantoor zijn taken hebben overgenomen en is de naam afgeschermd.De Nederlandse minister van Financiën Dijsselbloem zegt het besluit van Meerstadt om op te stappen te respecteren, maar voegt eraan toe dat hij 'zelf openheid moet geven over vermeende bv's in het buitenland en vermeende belastingconstructie'. Meerstadt stapte in oktober 2013 op als topman van de Nederlandse Spoorwegen, nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen door het Fyra-debacle. Timo Hughes werd zijn opvolger. (FD/BO)