Peter Vyncke (CEO Vyncke): ‘We ondernemen ver buiten onze comfortzone’

© Jelle Vermeersch
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Peter Vyncke is de vijfde genomineerde voor de Manager van het Jaar.

Drie vragen aan Peter Vyncke

U hebt dit jaar de eerste windmolens van Xant verkocht. Eerder diversifieerde u ook al in cogeneratieketels. Zit er te weinig groei in de markt van biomassaketels?

Vyncke: “Helemaal niet. De markt voor industriële biomassaketels is meer dan groot genoeg, zodat Vyncke daar naar een omzet van 500 miljoen euro zou kunnen groeien. We beslisten toch eerst te diversifiëren. Niet alleen om het risico te spreiden, maar ook om onze klanten de juiste oplossing te kunnen aanbieden. Dat is niet noodzakelijk biomassa. Daarom investeren we in alternatieve energiebronnen, en in producten voor onze bestaande markten.”

Tijdens de crisis hebt u niemand afgedankt, maar gekozen voor kostenverminderingen. Kunt u dat bij de volgende crisis opnieuw doen?

Vyncke: “In 2009 viel de omzet gedurende dertien maanden terug op de helft, maar we hielden alle 220 Vynckeneers aan boord. We zijn georganiseerd voor een volgende globale crisis. Al hoeft die crisis echt niet te komen, hoor.”

U bent wereldwijd actief, met onder andere fabrieken in Tsjechië en China. Hoe belangrijk blijft Vlaanderen voor uw bedrijf. Is een verkoop uitgesloten?

Vyncke: “Als markt is Vlaanderen minder relevant, al willen we uiteraard geen projecten missen in onze achtertuin. Meer dan 95 procent van onze omzet realiseren we buiten Vlaanderen, 70 procent buiten Europa. Maar Vlaanderen is onze echte thuis. Bovendien vinden we hier talenten die we niet zo eenvoudig in Centraal-Europa of Azië vinden.

“Dus geen zorgen: Vyncke blijft in Vlaanderen, maar we zullen wel sneller groeien in Latijns-Amerika en Azië dan in Europa. En je kunt nooit iets uitsluiten, maar zolang het goed is voor het bedrijf en de Vynckeneers, willen mijn broer en ik de onderneming in familiehanden houden.”

Vandaar de keuze.

Het 103 jaar oude Vyncke kan opnieuw uitmuntende cijfers voorleggen en verkocht de eerste commerciële windmolen van de joint venture Xant. Het bedrijf groeide de jongste tien jaar telkens met 15 procent of meer, wat dit voorjaar resulteerde in een achtste vermelding als Trends Gazelle bij de Grote Ondernemingen.

Het meest markante feit.

De ingebruikname door de waterbouwgroep DEME van de eerste industriële Xant-windmolen. Daarmee geeft Vyncke, samen met het Brusselse hernieuwbare-energiediensten- en softwarebedrijf 3E, investeringsmaatschappij PMV en ondernemer Jo Versavel (ex-Traficon) Vlaanderen een tweede kans om het voortouw te nemen in de windenergie.

Ook haalde Vyncke dit jaar in Brazilië zijn grootste order ooit binnen, een contract ter waarde van 22 miljoen euro.

De mooiste prestatie.

De internationalisatie. Tweehonderd van de driehonderd Vynckeneers leven en werken buiten Vlaanderen. “Toch zijn we hier verankerd. We hebben nooit productie naar het buitenland verhuisd, maar zijn altijd extern gegroeid. Doordat we durfden ver buiten onze comfortzone te ondernemen, zijn we kunnen blijven groeien en werk creëren in Vlaanderen.”

De belangrijkste uitdaging.

Het handhaven van de groei. Peter en Dieter Vyncke zijn researchleden bij het Impulscentrum Groeimanagement voor Middelgrote Ondernemingen (iGMO) van Vlerick, een platform voor onderzoek, dialoog en netwerking rond groei en dynamisch ondernemerschap. “We letten heel hard op hoe we de groei verder moeten managen.”

De goede manager.

“Vyncke is een man, en een bedrijf, met een authentiek verhaal. Het bedrijf is al 103 jaar met hernieuwbare energie bezig. Tegelijk is het voor internationalisatie en deugdelijk bestuur een inspirerend en haalbaar voorbeeld. Al veertig jaar doet het familiebedrijf oordeelkundig een beroep op externen: anno 2015 komen niet alleen de voorzitter, maar ook de meerderheid van de bestuurders van buiten de onderneming.”

cv

Geboren in 1971

Diploma Toegepaste Economische Wetenschappen KU Leuven, preses Ekonomika 1993-1994

1994-1996: Werknemer Vyncke Energietechniek

1996-2000: verantwoordelijke Azië

2002 – nu: wordt CEO Vyncke, en neemt samen met broer Dieter (operationeel directeur) het familiebedrijf over van ouders en zussen

Bestuurder: Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen; Digital Arts & Entertainment Studio’s

Andere: Jonge Vlaamse Ondernemer JCI (2007)

Omzet 2014: 70,6 miljoen euro (+78,3 in joint ventures)

Ebitda 2014: 8,3 miljoen euro (+9,4 in joint ventures)

Nettoresultaat 2014: 5,8 miljoen euro (+6,3 in joint ventures)

Orderboek: 92,5 miljoen euro (+ 100,7 in joint ventures)

Partner Content