Coucke wil een gloednieuw, hedendaags museum optrekken en overweegt daarvoor een architectuurwedstrijd uit te schrijven. "De gemeenteraad van Durbuy staat principieel positief tegenover het plan, de provincie is enthousiast", zegt Coucke in een interview met De Tijd.

In het museum in Durbuy zal Coucke's eigen collectie van werken van Marcel Duchamp een belangrijke plaats krijgen. Duchamp werd in het begin van de twintigste eeuw beroemd en berucht met zijn zogenaamde ready-mades: gevonden voorwerpen die hij uitriep tot kunst, louter door ze in een museum of galerie te exposeren. De Duchamp-collectie van Coucke is een van de grootste en meest complete ter wereld.

"Ik heb een driehonderdtal werken van Marcel Duchamp, plus nog een hele hoop documentatiemateriaal zoals brieven", aldus Coucke.

In de andere helft van het museum is er plaats voor tijdelijke tentoonstellingen, waarbij Duchamp in dialoog gaat met bijvoorbeeld de kubisten of de surrealisten, of met Picasso, of met hedendaagse of lokale kunstenaars.

Wanneer het museum de deuren opent, kan Coucke nog niet zeggen. Sinds de overname in 2016 van het bedrijf Durbuy Aventure deed Marc Coucke verscheidene investeringen in het Ardense stadje, onder meer in hotels en avonturenpark La Petite Merveille dat hij samen met compagnon Bart Maerten leidt.

Coucke wil een gloednieuw, hedendaags museum optrekken en overweegt daarvoor een architectuurwedstrijd uit te schrijven. "De gemeenteraad van Durbuy staat principieel positief tegenover het plan, de provincie is enthousiast", zegt Coucke in een interview met De Tijd. In het museum in Durbuy zal Coucke's eigen collectie van werken van Marcel Duchamp een belangrijke plaats krijgen. Duchamp werd in het begin van de twintigste eeuw beroemd en berucht met zijn zogenaamde ready-mades: gevonden voorwerpen die hij uitriep tot kunst, louter door ze in een museum of galerie te exposeren. De Duchamp-collectie van Coucke is een van de grootste en meest complete ter wereld. "Ik heb een driehonderdtal werken van Marcel Duchamp, plus nog een hele hoop documentatiemateriaal zoals brieven", aldus Coucke. In de andere helft van het museum is er plaats voor tijdelijke tentoonstellingen, waarbij Duchamp in dialoog gaat met bijvoorbeeld de kubisten of de surrealisten, of met Picasso, of met hedendaagse of lokale kunstenaars. Wanneer het museum de deuren opent, kan Coucke nog niet zeggen. Sinds de overname in 2016 van het bedrijf Durbuy Aventure deed Marc Coucke verscheidene investeringen in het Ardense stadje, onder meer in hotels en avonturenpark La Petite Merveille dat hij samen met compagnon Bart Maerten leidt.