Jim Reid (Deutsche Bank): ‘Zonder groei lopen we tegen de muur’

Het westerse schuldenprobleem mondt uit in een inflatieprobleem. Intussen wachten ons nog een paar moeilijke jaren, te beginnen met 2012, waarschuwt Jim Reid, de strateeg van Deutsche Bank.

Marktstrategen zijn in alle maten en kleuren verkrijgbaar, maar slechts weinigen drenken hun analyses in een bijzonder diepe historische context. De grafieken die de strateeg van Deutsche Bank fabriceert, beginnen niet zelden in 1900. Sommige tonen zelfs trends vanaf de achttiende of zeventiende eeuw, of zelfs vanaf de middeleeuwen.

Van 1200 tot de Eerste Wereldoorlog is er nauwelijks een spoor van inflatie. Daarna, en vooral na 1971 – toen de dollar losgekoppeld werd van het goud – is geldontwaarding eerder regel dan uitzondering. “Ik ben ervan overtuigd dat inflatie de hoofdrol speelt in het eindspel van de westerse schuldencrisis”, zegt Jim Reid.

“Het deflatiegevaar op korte termijn dient als opstapje naar hogere inflatie op langere termijn, omdat deze deflatoire dreiging een nog veel agressievere reactie van de westerse centrale banken uitlokt, zeker in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Naarmate dit decennium vordert, stijgt het risico op pittige inflatie (meer dan 10%). Ons schuldprobleem mondt uit in een inflatieprobleem. Na deze inflatiegolf, ik schat vanaf 2020, klinkt er weer een grote roep naar een soort van gouden standaard als anker van monetaire stabiliteit. Het experiment van de voorbije 40 jaar, met de papieren dollarstandaard als baken voor het financieel systeem, wordt dan begraven.”

Jim Reid verwacht dat ook de Europese Centrale Bank meer overheidsobligaties koopt, maar slechts op het laatste moment. “Dat zou de markten weer enkele maanden kunnen kalmeren. Daarna wordt het erger. De impact van de bezuinigingen in de zuiderse eurolanden op de groei wordt schromelijk onderschat.
De tweede helft van 2012 wordt nog slechter dan de eerste helft. Heel 2012 wordt in recessie gedrenkt. Maar we hebben een decennium van normale groei nodig om de overmatige westerse schulden weg te werken. Groei doet wonderen, maar zonder groei lopen we tegen de muur. Of we krijgen de volgende jaren economische groei of we riskeren een heel ernstige ineenstorting.”
Daan Killemaes

Een uitgebreid interview met Jim Reid kan u deze week in Trends lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content