Deminor meent dat zij een rol speelde bij 'het verspreiden van misleidende informatie omtrent Arco en de Arco-aandelen', zo meldt het juridisch adviesbureau dinsdag in een persbericht.

Deminor opende vorig jaar een juridische procedure tegen Arco en Belfius. Maar begin februari van dit jaar heropende het adviesbureau de procedure voor mistevreden Arco-coöperanten. Dat gebeurde amper een week nadat het Grondwettelijk Hof besliste om de vraag over de geldigheid van de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten door te schuiven naar het Europees Hof van Justitie. Door die beslissing van het Hof dreigde het dossier op de lange baan geschoven te worden.

Het adviesbureau wil voor de rechtbank aantonen dat de Arco-coöperanten misleid werden en niet op de hoogte waren van de risico's van hun investering. Swiggers zal nu als verweerder betrokken worden in die hangende procedure.

'F. Swiggers zal als verweerder betrokken worden in de hangende procedure. Ze heeft actief bijgedragen tot de misleiding van de coöperanten, vooral na het uitbreken van de financiële crisis'

Tot nu toe zijn 1.764 coöperanten van Arco toegetreden tot de gerechtelijke procedure van Deminor. Het adviesbureau werkt in deze zaak samen met de belangengroep Arcopar Actieteam, die gedupeerde coöperanten vertegenwoordigt.

Historiek

Deminor brengt via de web cast enkele kerndata ter herinnering:

- 9 oktober 2011: Ontmanteling van Dexia. Aandeelhouders blijven achter in 'bad bank' en Arco leidt monsterverlies.

- 7 november 2011: KB inzake toekenning van staatsgarantie aan Arcopar, Arcoplus en Arcofin

- 8 december 2011: Arcopar, Arcofin en Arcoplus worden in vereffening gesteld na vaststelling van monsterverliezen. Uittredingen worden opgeschort.

- 14 maart 2013: Deminor publiceert verslag inzake misleiding bij de aanbieding van de Arco Aandelenrekening.

- 25 maart 2013: Raad van State verwijst de zaak inzake de geldigheid van de staatsgarantie naar het Grondwettelijk Hof.

- 3 juli 2014: Europese Commissie vernietigt de staatsgarantie op grond van strijdigheid met Europees recht.

- 30 september 2014: Deminor bevestigt inleiding van gerechtelijke procedure tegen Arco en Belfius Bank voor 737 coöperanten. Voormalige regering maakt inhoud van mogelijk Plan B bekend.

- 9 oktober 2014: Regeerakkoord van nieuwe regering voorziet principe van "schadeloosstelling van coöperanten".

- 19 december 2014: Deminor bevestigt toetreding van 1.027 coöperanten tot de gerechtelijke procedure.

- 5 februari 2014: Grondwettelijk Hof verwijst zaak inzake staatsgarantie naar het Europees Hof van Justitie.

(Belga/BO)

Deminor meent dat zij een rol speelde bij 'het verspreiden van misleidende informatie omtrent Arco en de Arco-aandelen', zo meldt het juridisch adviesbureau dinsdag in een persbericht. Deminor opende vorig jaar een juridische procedure tegen Arco en Belfius. Maar begin februari van dit jaar heropende het adviesbureau de procedure voor mistevreden Arco-coöperanten. Dat gebeurde amper een week nadat het Grondwettelijk Hof besliste om de vraag over de geldigheid van de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten door te schuiven naar het Europees Hof van Justitie. Door die beslissing van het Hof dreigde het dossier op de lange baan geschoven te worden.Het adviesbureau wil voor de rechtbank aantonen dat de Arco-coöperanten misleid werden en niet op de hoogte waren van de risico's van hun investering. Swiggers zal nu als verweerder betrokken worden in die hangende procedure. Tot nu toe zijn 1.764 coöperanten van Arco toegetreden tot de gerechtelijke procedure van Deminor. Het adviesbureau werkt in deze zaak samen met de belangengroep Arcopar Actieteam, die gedupeerde coöperanten vertegenwoordigt. Deminor brengt via de web cast enkele kerndata ter herinnering:- 9 oktober 2011: Ontmanteling van Dexia. Aandeelhouders blijven achter in 'bad bank' en Arco leidt monsterverlies.- 7 november 2011: KB inzake toekenning van staatsgarantie aan Arcopar, Arcoplus en Arcofin- 8 december 2011: Arcopar, Arcofin en Arcoplus worden in vereffening gesteld na vaststelling van monsterverliezen. Uittredingen worden opgeschort.- 14 maart 2013: Deminor publiceert verslag inzake misleiding bij de aanbieding van de Arco Aandelenrekening.- 25 maart 2013: Raad van State verwijst de zaak inzake de geldigheid van de staatsgarantie naar het Grondwettelijk Hof.- 3 juli 2014: Europese Commissie vernietigt de staatsgarantie op grond van strijdigheid met Europees recht.- 30 september 2014: Deminor bevestigt inleiding van gerechtelijke procedure tegen Arco en Belfius Bank voor 737 coöperanten. Voormalige regering maakt inhoud van mogelijk Plan B bekend.- 9 oktober 2014: Regeerakkoord van nieuwe regering voorziet principe van "schadeloosstelling van coöperanten".- 19 december 2014: Deminor bevestigt toetreding van 1.027 coöperanten tot de gerechtelijke procedure.- 5 februari 2014: Grondwettelijk Hof verwijst zaak inzake staatsgarantie naar het Europees Hof van Justitie.(Belga/BO)