Deminor heropent procedure voor Arco-coöperanten

© belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Het adviesbureau Deminor heropent de inschrijving voor ontevreden Arco-coöperanten op zijn lopende juridische procedure tegen Arco en Belfius. Tot hiertoe hadden 1.800 coöperanten zich bij de procedure aangesloten.

Deminor startte medio vorig jaar een juridische actie tegen Arco, Belfius en de Arco-bestuurders. Het advocatenkantoor gespecialiseerd in aandeelhoudersbelangen en beleggersbescherming wil voor de rechtbank van koophandel aantonen dat de Arco-coöperanten misleid werden en niet op de hoogte waren van de risico’s van hun investering.

In twee bewegingen sloten ongeveer 1.800 coöperanten zich bij de dagvaarding aan. De inschrijvingen werden afgesloten op 1 december 2014. Maar nu heropent Deminor de procedure voor mistevreden Arco-coöperanten. Dit gebeurt amper een week nadat het Grondwettelijk Hof besliste om de vraag over de geldigheid van de staatswaarborg voor de Arco-coöperanten door te schuiven naar het Europees Hof van Justitie. Daardoor dreigt het dossier op de lange baan geschoven te worden.

“Wij denken dat de beslissing van het Grondwettelijk Hof veel coöperanten heeft doen inzien dat de overheidsgarantie op een twijfelachtige juridische basis berust en nog vele jaren kan aanslepen”, zegt Erik Bomans van Deminor. “Deminor wil de zaak behandeld zien als een commercieel geschil tussen de coöperanten, Arco en Belfius, en op die manier een compensatie bekomen voor de geleden verliezen.”

Op de website van Deminor hebben zich ongeveer 5.000 misnoegde Arco-coöperanten geregistreerd. Van hen sloten er 1.800 zich bij de juridische procedure aan, wat impliceert dat ze een contract afsluiten met Deminor en een vergoeding betalen. “We bieden nu in eerste instantie de coöperanten die zich aanmeldden de mogelijkheid om tot de lopende gerechtelijke procedure toe te treden”, zegt Bomans, “Andere coöperanten moeten zich eerst registreren via onze website.”

Arco is de financiële holding van het ACW, het huidige beweging.net. 800.000 particuliere coöperanten participeerden in het kapitaal. De holding ging eind 2011, na de val van Dexia, in vereffening. Meer dan 85 procent van de activa van Arco zat in Dexia belegd. De financiële put bedraagt ongeveer anderhalf miljard euro.

De Belgische regering vaardigde in 2009 evenwel een overheidsgarantie uit voor coöperatieve bankaandelen zoals die van Arco. Die waarborgregeling werd in juli vorig jaar door de Europese Commissie evenwel bestempeld als ongeoorloofde staatssteun. Sindsdien is een gerechtelijke carrousel aan het draaien met als inzet de geldigheid van deze waarborgregeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content