Bekijk ook de video's van Dirk Draulans, Michel Maus en Geert Noels. Morgen is het de beurt aan Knack-journalist Joël De Ceulaer.

1. Centennial

Centennial was een Amerikaanse, epische tv-serie die eind de jaren 70 op het scherm te zien was. Het speelde zich deels af in de natuur van de Rocky Mountains, een gebied dat pracht en wreedheid combineert. De pietluttige mens -indiaan of trapper- was deel van een reusachtige ecosysteem. Mensen en dieren voerden een 'struggle for life'... tot de beschaving toesloeg. Het deed mij dromen van pionieren, van een ongerepte maar ongenadige natuur, van de puurheid van de seizoenen en de weerselementen .

2. De val van de Berlijnse muur in 1989

Je voelde het aankomen. De mens - als individu en als gemeenschap - haalde eindelijk het regime onderuit. Ook de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu moest het afleggen, net als de Poolse leider Wojciech Jaruzelski. De implosie van het Sovjetblok en de einde van de Koude oorlog waren het begin van de globalisering. De dictatuur is een mysterie: in hoeverre heeft een land de leiders die het verdient? Hoe zit dat met Noord-Korea?

Vandaag is het internet de ultieme revolutionaire tool. Het geeft een ontwrichtende kracht aan internationale trends, commercialisering, informatie en desinformatie, muziek en entertainment, en sport. Alles voor de Champions League. Zelfs de Paus heeft niet meer de luxe om de tijd de tijd te laten. Zullen natiestaten het individu en de 'communities' kunnen blijven boeien en organiseren?

3. 'Nine-eleven', of de aanslagen op de Twin Towers in New York op 11 september 2001

Ik weet nog waar ik was toen ik het nieuws hoorde, wie mij telefoneerde, met welke boodschap. Ik weet nog hoe ik mijn vrouw opbelde, hoe we de TV opzochten. Ik zie nog de instorting, de stofwolk, de mensen die in de ravage lopen voor hun leven. Iedereen zat met vragen: wie, wat, waarom? Zouden onberekenbare gevaren als kapingen tot de dagelijkse realiteit gaan behoren in het westen? Het was het echte begin van de 21ste eeuw.

1. CentennialCentennial was een Amerikaanse, epische tv-serie die eind de jaren 70 op het scherm te zien was. Het speelde zich deels af in de natuur van de Rocky Mountains, een gebied dat pracht en wreedheid combineert. De pietluttige mens -indiaan of trapper- was deel van een reusachtige ecosysteem. Mensen en dieren voerden een 'struggle for life'... tot de beschaving toesloeg. Het deed mij dromen van pionieren, van een ongerepte maar ongenadige natuur, van de puurheid van de seizoenen en de weerselementen .Je voelde het aankomen. De mens - als individu en als gemeenschap - haalde eindelijk het regime onderuit. Ook de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu moest het afleggen, net als de Poolse leider Wojciech Jaruzelski. De implosie van het Sovjetblok en de einde van de Koude oorlog waren het begin van de globalisering. De dictatuur is een mysterie: in hoeverre heeft een land de leiders die het verdient? Hoe zit dat met Noord-Korea?Vandaag is het internet de ultieme revolutionaire tool. Het geeft een ontwrichtende kracht aan internationale trends, commercialisering, informatie en desinformatie, muziek en entertainment, en sport. Alles voor de Champions League. Zelfs de Paus heeft niet meer de luxe om de tijd de tijd te laten. Zullen natiestaten het individu en de 'communities' kunnen blijven boeien en organiseren?Ik weet nog waar ik was toen ik het nieuws hoorde, wie mij telefoneerde, met welke boodschap. Ik weet nog hoe ik mijn vrouw opbelde, hoe we de TV opzochten. Ik zie nog de instorting, de stofwolk, de mensen die in de ravage lopen voor hun leven. Iedereen zat met vragen: wie, wat, waarom? Zouden onberekenbare gevaren als kapingen tot de dagelijkse realiteit gaan behoren in het westen? Het was het echte begin van de 21ste eeuw.