Nyrstar tussen hangen en wurgen', schreef Trends een jaar geleden. Toen al leek Junck het vertrouwen van een flink deel van de markt onherroepelijk kwijt te zijn.

Dat werd er niet beter op toen Nyrstar de speculatie over een omvangrijke kapitaalverhoging wegwuifde en die operatie er in september dit jaar toch kwam. Die zware kapitaalinjectie, waarbij aandeelhouders een forse verwatering moesten slikken, luidde ongetwijfeld mee de zwanenzang van Junck als CEO in.

Dat Roland Junck van zijn voetstuk zou vallen, stond al lang in de sterren geschreven

En zeggen dat de 58-jarige Junck in 2009 als redder in nood werd verwelkomd. Hij kwam ook vrij snel met een sterk en wervend verhaal over verticale integratie. Met zijn strategie om snel en veel mijnen te kopen, veroverde hij de harten van analisten en beleggers.

Maar die strategie ontplofte de voorbije jaren in het gezicht van de steeds stuurser reagerende Junck. Veel mijnen waren op piekniveaus gekocht, en Junck bleek de problemen van mijnexploitatie te hebben onderschat. Hij worstelde onder meer ook met de reconversie van de grote Australische zinksmelter Port Pirie en met een ongelukkige deal met de Finse mijngroep Talvivaara.

Maar Junck bleef in de ontkenningsfase hangen. De hand in eigen boezem steken zat er nooit in. Zelfs niet in een interview in het november-nummer van het magazine van het KBC-beursplatform Bolero. "Het Nyrstar-verhaal is een mooi verhaal waarin ik een actieve rol zal blijven spelen", zei hij daar.

Vooral die koppigheid en de op zijn minst als te optimistisch te omschrijven communicatie maakten dat Junck het bij Londense analisten voorgoed verkorven had. Ook heel wat beleggers voelden zich in het ootje genomen, en konden zowat zijn bloed drinken als gevolg van de enorme waardevernietiging.

Heinz Eigner zal bij Nyrstar nu tot nader order de taken van financieel directeur en CEO combineren. De realistischer communicerende Umicore-oudgediende zal de handen vol hebben om het vertrouwen te herstellen.

Nyrstar tussen hangen en wurgen', schreef Trends een jaar geleden. Toen al leek Junck het vertrouwen van een flink deel van de markt onherroepelijk kwijt te zijn. Dat werd er niet beter op toen Nyrstar de speculatie over een omvangrijke kapitaalverhoging wegwuifde en die operatie er in september dit jaar toch kwam. Die zware kapitaalinjectie, waarbij aandeelhouders een forse verwatering moesten slikken, luidde ongetwijfeld mee de zwanenzang van Junck als CEO in. En zeggen dat de 58-jarige Junck in 2009 als redder in nood werd verwelkomd. Hij kwam ook vrij snel met een sterk en wervend verhaal over verticale integratie. Met zijn strategie om snel en veel mijnen te kopen, veroverde hij de harten van analisten en beleggers. Maar die strategie ontplofte de voorbije jaren in het gezicht van de steeds stuurser reagerende Junck. Veel mijnen waren op piekniveaus gekocht, en Junck bleek de problemen van mijnexploitatie te hebben onderschat. Hij worstelde onder meer ook met de reconversie van de grote Australische zinksmelter Port Pirie en met een ongelukkige deal met de Finse mijngroep Talvivaara.Maar Junck bleef in de ontkenningsfase hangen. De hand in eigen boezem steken zat er nooit in. Zelfs niet in een interview in het november-nummer van het magazine van het KBC-beursplatform Bolero. "Het Nyrstar-verhaal is een mooi verhaal waarin ik een actieve rol zal blijven spelen", zei hij daar. Vooral die koppigheid en de op zijn minst als te optimistisch te omschrijven communicatie maakten dat Junck het bij Londense analisten voorgoed verkorven had. Ook heel wat beleggers voelden zich in het ootje genomen, en konden zowat zijn bloed drinken als gevolg van de enorme waardevernietiging. Heinz Eigner zal bij Nyrstar nu tot nader order de taken van financieel directeur en CEO combineren. De realistischer communicerende Umicore-oudgediende zal de handen vol hebben om het vertrouwen te herstellen.