Volgens het juridisch adviesbureau Deminor, dat de coöperanten bijstaat, willen de coöperanten de staat mede aansprakelijk laten stellen voor de verliezen die ze hebben geleden op hun Arco-belegging.

Via de dagvaarding wordt de Belgische staat gedwongen om tussen te komen in de hangende procedure voor de Brusselse rechtbank van koophandel, aldus Deminor. Een groep coöperanten leidde die procedure in, bijgestaan door Deminor, tegen de Arco-Groep en Belfius Bank.

In maart dit jaar dagvaardde Deminor ook voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers.

Volgens de coöperanten hield de staat hen verkeerdelijk voor dat hun belegging veilig was, door hen een kapitaalgarantie te beloven. Die belofte had als doel te vermijden dat de aandeelhouders hun aandelen zouden terugtrekken in volle financiële crisis, klinkt het. "Daardoor hielden ze hun belegging aan tot ze bij de vereffening voor een voldongen feit gesteld werden. De kans is klein dat de coöperanten nog iets uit de vereffening zullen terugkrijgen", aldus het adviesbureau.

De Europese Commissie oordeelde in 2014 dat de garantieregeling onterechte staatssteun was. "Sindsdien verschuilt de regering zich achter lopende juridische procedures om haar engagement niet te moeten nakomen", aldus Deminor.

Op 29 september 2014 beloofde de regering-Leterme namelijk een plan B uit te werken waarbij de coöperanten een deel van hun investering zouden terugkrijgen.

'In aansluiting op de initiatieven van de vorige regeringen, zal de regering zorg dragen voor het uitwerken van een werkzame regeling met het oog op de schadeloosstelling van natuurlijke personen coöperanten van erkende financiële coöperatieven' (uit het regeerakkoord van de huidige regering)

Maar 'tot op vandaag, meer dan 7 jaar na het eerste engagement van de regering-Leterme, is het duidelijk dat de federale regering de legitieme verwachtingen van de coöperanten niet heeft ingelost', luidt het bij het adviesbureau.

(Belga/BO)

Volgens het juridisch adviesbureau Deminor, dat de coöperanten bijstaat, willen de coöperanten de staat mede aansprakelijk laten stellen voor de verliezen die ze hebben geleden op hun Arco-belegging. Via de dagvaarding wordt de Belgische staat gedwongen om tussen te komen in de hangende procedure voor de Brusselse rechtbank van koophandel, aldus Deminor. Een groep coöperanten leidde die procedure in, bijgestaan door Deminor, tegen de Arco-Groep en Belfius Bank. In maart dit jaar dagvaardde Deminor ook voormalig Arco-topvrouw Francine Swiggers.Volgens de coöperanten hield de staat hen verkeerdelijk voor dat hun belegging veilig was, door hen een kapitaalgarantie te beloven. Die belofte had als doel te vermijden dat de aandeelhouders hun aandelen zouden terugtrekken in volle financiële crisis, klinkt het. "Daardoor hielden ze hun belegging aan tot ze bij de vereffening voor een voldongen feit gesteld werden. De kans is klein dat de coöperanten nog iets uit de vereffening zullen terugkrijgen", aldus het adviesbureau. De Europese Commissie oordeelde in 2014 dat de garantieregeling onterechte staatssteun was. "Sindsdien verschuilt de regering zich achter lopende juridische procedures om haar engagement niet te moeten nakomen", aldus Deminor. Op 29 september 2014 beloofde de regering-Leterme namelijk een plan B uit te werken waarbij de coöperanten een deel van hun investering zouden terugkrijgen. Maar 'tot op vandaag, meer dan 7 jaar na het eerste engagement van de regering-Leterme, is het duidelijk dat de federale regering de legitieme verwachtingen van de coöperanten niet heeft ingelost', luidt het bij het adviesbureau.(Belga/BO)