Zo kunt u tot 70 % goedkoper printen

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Niet de printer is duur, wel de inkt. Die kost vaak meer dan een luxeparfum. Gelukkig kunt u de kosten drukken met ‘compatibele’ inktsoorten.

Reacties: e-trends@trends.be

Met ‘compatibele’ inktpatronen van fabrikanten als Pelikan kunt u flink besparen in vergelijking met de ‘originele’ producten die door het printermerk zelf worden verkocht: het gaat vaak om een prijsverschil tot 70 %. Voor de grote printermerken zijn de consumptieartikelen vaak goed voor de helft van hun omzet. Ze verkopen hun apparatuur zo goedkoop mogelijk. Maar vergis u niet, een printer van minder dan 50 euro bevat vaak een inktpatroon dat minder gevuld is dan de navulling. U moet al snel terug naar de winkel en dat kost u makkelijk 30 euro.

De besparingen met compatibele inkten hangen af van de technologie in uw printer. De printers van HP en Epson, bijvoorbeeld, maken gebruik van twee totaal verschillende printtechnologieën. HP verkiest een printkop die rechtstreeks op de inktpatroon is geïntegreerd (Photo RET), terwijl die van Epson in de printer zit (Piezo).

Vulkit of compatibele inktpatroon?

De generieke inkten verschillen naargelang van de merken en printermodellen. We onderscheiden grosso modo drie soorten, in de vorm van vulkits, compatibele of gerecycleerde inktpatronen. De gebruikers van Epson of Canon kunnen een keuze maken uit een uitgebreid gamma, volledig compatibele, nieuwe inktpatronen, of ze kunnen opteren voor goedkope vulkits waarmee ze de patronen van het apparaat rechtstreeks kunnen vullen.

Voor HP en Lexmark moet u het met gerecycleerde inktpatronen doen, want de consumptieproducten van de Amerikaanse fabrikanten zijn door talloze octrooien beschermd. Vandaar dat de beschikbare oplossingen niet dezelfde economische voordelen opleveren: tussen 20 en 30 % voor de gerecycleerde cartridges en tot 70 % voor de compatibele inktcartridges en andere vulkits.

Printerfabrikanten deinzen er niet voor terug de garantie van hun apparatuur nietig te verklaren bij een panne na het gebruik van een compatibele inktpatroon. U kunt de printer dus beter inleveren met een cartridge van het merk zelf. De fabrikanten van compatibele inkten proberen hun klanten te verzekeren van de perfecte compatibiliteit van hun producten en sommigen gaan zelfs zover dat ze garanties bieden als ‘niet tevreden, geld terug’, terwijl anderen zich ertoe verbinden iedere printer, die door hun producten schade heeft opgelopen, te vergoeden. Pelikan verduidelijkt op zijn site dat nietigverklaring van een garantie wegens een compatibele inkt, illegaal is (www.pelikan-hardcopy.de).

En de kwaliteit?

Goed afdrukken zonder al te veel drukte vergt een subtiele alchemie tussen de kwaliteit van het papier en de inkt. Een recept dat de grote fabrikanten constant met veel verve proberen te verbeteren, met behulp van enorme budgetten, zoals dat het geval is voor HP met de ontwikkeling van de inkjet-technologie Photo RET.

Toch moet het ons van het hart dat het leeuwendeel van de compatibele cartridges kleurresultaten oplevert die minder aanspreken. Dit wil niet zeggen dat een leek altijd het verschil ziet. Het is een beetje zoals met wijn… Er is in ieder geval wel een duidelijk verschil tussen inkt op basis van pigmenten en dye based-inkt, die goedkoper te fabriceren is en gebaseerd op in water oplosbare kleurstoffen. Bepaalde kleurenprinters uit het luxesegment of bestemd voor fotodruk varen wel bij het gebruik van met pigment gekleurde inkten, die beter bestand zijn tegen water en UV-stralen. De meeste printermerken voor het grote publiek maken tegenwoordig gebruik van dye based-inkt, waarvan de kleurweergaven de jongste jaren enorm geëvolueerd zijn.

Robert Van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content