ZIPPEN ZONDER ZORGEN

Roel Van Espen medewerker Trends

Als u geregeld grote bestanden via e-mail moet versturen, kan de gelimiteerde bandbreedte van uw internetconnectie het geheel sterk vertragen. Daarom doet u er goed aan

om zulke bestanden te comprimeren. Dat kan met het populaire WinZip. Maar zijn er ook goede alternatieven?

W inZip is ingeburgerd bij zowat elke pc-gebruiker. Met dit compressieprogramma kunt u makkelijk de grootte van ‘zware’ bestanden inperken. Handig dus wanneer u zo’n bestand als bijlage moet doormailen, want dat scheelt een stuk in snelheid. De ontvanger moet het bewuste bestand gewoon nog even opnieuw ‘uitpakken’, en hij kan ermee aan de slag. Maar een programma als WinZip is ook handig wanneer u een heleboel kleine bestanden in één keer dient te versturen: ze kunnen samen in één compact zipbestand worden verpakt. Zo hoeft u maar één bijlage aan uw e-mail te hangen.

In het verleden was WinZip volledig gratis. Maar sinds versie 9.0 is dat niet langer het geval: u kunt het programma een tijdlang gratis evalueren, maar na die proefperiode moet u met geld over de brug komen. Intussen is ook versie 10.0 officieel gelanceerd, met een betere compressie en een intuïtievere interface. Ook hiervoor moet u na 21 dagen uittesten 29,95 dollar ophoesten. Wij ondervonden bovendien dat er op het einde van die aankoop nog eens doodleuk 21 procent btw wordt bijgeteld. WinZip is sinds enige tijd overigens in handen van een nieuwe eigenaar, en van een gratis versie zal er dus wellicht nooit meer sprake zijn.

Op zoek naar alternatieven

Bij onze zoektocht op internet kwamen we terecht op een interessante website: Free WinZip Alternatives (http://free-backup.info/free-winzip. html). Hier vonden wij een evaluatie van een zestal alternatieven voor WinZip. We leerden er onder meer 7-Zip kennen: een gratis programma dat het eigen compressieformaat 7z gebruikt. En dat blijkt een stuk efficiënter te zijn dan het traditionele zipformaat (gebruikt door WinZip): bestanden worden tot 70 procent beter gecomprimeerd. Let wel: als u iemand een 7z-bestand doormailt, moet die persoon wel 7-Zip in huis hebben om het opnieuw te decomprimeren. Maar gelukkig kan 7-Zip bestanden ook inpakken naar het zipformaat. Bovendien doet dit programma het tot 10 procent efficiënter dan WinZip zelf!

Ook het proberen waard is het Italiaanse ZipGenius: een gratis programma dat overigens ook het 7z-formaat aankan. Maar onze absolute voorkeur gaat naar JustZIPit. Dit is een uiterst compacte tool (amper 373 KB) die zich automatisch en vliegensvlug laat installeren. Zodra het is geïnstalleerd, kunt u snel bestanden comprimeren via een klik met de rechtermuisknop in Windows Verkenner.

Gratis, zelfs na de evaluatie

Daarnaast bestaan er nog enkele pakketten waarvoor u in principe moet betalen. Zo is er WinRAR, dat in de praktijk tot 50 procent efficiënter comprimeert dan WinZip. Dit programma gebruikt het eigen rar-compressieformaat, maar het kan ook overweg met een heleboel andere bestandstypes – waaronder zip. Comprimeren kan eveneens rechtstreeks vanuit Windows Verkenner, en bovendien is deze tool vrij klein: slechts 990 KB. WinRAR kost zo’n 35 euro, maar wij konden het ook na de evaluatieperiode van 40 dagen zonder beperkingen blijven gebruiken.

WinAce vonden we zelfs nog gebruiksvriendelijker dan WinRAR, met een interface die sterk lijkt op die van Windows Verkenner. Ook hiervoor betaalt u in principe 29 dollar, maar de gratis demoversie bleef ook na de proefperiode werken. Bovendien vonden wij op internet ook de vroegere versie 8.1 van WinZip terug. Dit is de laatste editie die ook na de evaluatieperiode blijft werken. Ze is dan wel wat minder krachtig dan de nieuwe 10.0-versie, maar ze blijft wel gratis in gebruik.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content