Wissel van strategie

De wisselkantoren in de eurozone beleven een scharnierjaar. Met de komst van de euro op 1 januari 2002 moeten ze zichzelf heruitvinden. Sommige geven er de brui aan, andere starten met de verkoop van parfurmerie of storten zich op de ticketingmarkt.

Het verhaal van Goffin NV begon in 1995, toen de Belgische Grenswisselkantoren (GWK), toen een kleindochter van Fortis, de beursvennootschap Michel Goffin & Cie. overnam. In 1997 werd onder leiding van De Clerck een management buy-out georganiseerd, waarbij de naam GWK sneuvelde. “Probeer Goffin eens in het Engels of het Frans uit te spreken,” verklaart De Clerck. “Dat lukt toch perfect? Probeer dat maar eens met de naam Grenswisselkantoren.”

Een jaar later verkocht Goffin zijn beursactiviteiten aan de Brusselse beursvennootschap R. Haveaux. Ten slotte maakte De Clercq in 1999 een droom waar. Met behulp van de investeringsmaatschappij Halder nam Goffin de Antwerpse HBM Spaarbank over. “Het idee van een bank speelde al jaren door mijn hoofd,” legt De Clercq uit. “Maar Fortis was uiteraard niet geïnteresseerd in de aankoop van een nieuwe kleine bank. HBM, sinds juni 2001 Goffin Bank, was een sleeping beauty die wij weer wakker hebben gemaakt.”

Valuta inruilen voor hotels

Met de komst van de euro kon een herstructurering van de wisselkantoren niet uitblijven. Vanaf 1 januari 2002 zien de Goffin-wisselkantoren, die 67% van de totale inkomsten van de Goffin groep vertegenwoordigen, immers een groot deel van hun activiteiten verdwijnen. Analine Pieters-De Rijcke, managing director en verantwoordelijke voor de wisselactiviteiten van Goffin, laat er haar slaap niet voor: “Onze kantoren zijn klaar voor de overgang. Enkele, zoals de kantoren aan de grenzen, zijn gesloten. Voor andere hebben we een nieuwe strategie uitgedokterd.” Zo denkt Pieters erover om kantoren met een toeristische ligging toe te leggen op hotelboekingen en ticketverkoop.

Ten slotte heeft GWK nog een belangrijke troef achter de hand. Als agent voor Western Union voert Goffin jaarlijks een groot aantal internationale transfers uit, een business die elk jaar toeneemt. “De uitvoering van internationale transfers gebeurt voornamelijk voor immigranten die hun familie in het geboorteland trouw geld blijven sturen. Vaak hebben zij geen rekening bij de bank en worden ze liever bediend door een wisselkantoor,” aldus Pieters.

“Sommige mensen in onze samenleving hebben geen nood aan de diensten van een grootbank, of vallen bij hen uit de boot,” weet Walter Vanderbeken, voorzitter van het directiecomité van Goffin Bank. “Goffin Bank richt zich op gewone mensen die misschien wel een beetje geld hebben, maar dat liever willen investeren in traditionele spaar- en beleggingsproducten. Wij lopen hiermee niemand voor de voeten, we werken zelfs complementair met de grootbanken.”

Eind mei had Goffin Bank, dat enkel met zelfstandige agenten werkt, meer dan 2,5 miljard euro (100 miljard frank) cliëntendeposito’s en 61,9 miljoen euro (2,5 miljard frank) in beheer. Hoewel Vanderbeken ambitieus is, wil hij de toekomstige groei van de bank niet overschatten: “We zijn te klein om een grootbank te worden en te laat op de markt om een groot marktaandeel in te pikken.”

Expansie naar het oosten

Een tweede pijler van de bank, in het verlengde van de wisselactiviteiten, is de handel in vreemde valuta. Goffin wil niet enkel voor andere banken de vreemde valuta leveren, maar een compleet dienstenpakket aanbieden, zoals de levering per bankkantoor of zelfs de levering bij de uiteindelijke klant.

Hoewel de inspanningen op de Belgische markt niet worden gestaakt, lonkt de verdere uitbouw van de activiteiten in Europa, met het zicht op de Oostbloklanden. Zo werd in Hongarije al een wisselkantoor overgenomen, in Rijsel een eerste bankfiliaal geopend en zijn de plannen voor Nederland zo goed als rond. De Clercq: “In het buitenland zullen wij zeker niet concurreren met de grootbanken. Onze bedoeling is de verdere uitbouw van de wisselactiviteiten én de internationale transfers. Ons bankstatuut is ons internationaal paspoort.”

An Goovaerts

De komst van de euro dwingt wisselkantoren tot differentiatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content