WINKELWOEDE

AALST WINKELSTAD.

De titel “Aalst Winkelstad” heeft de stad niet gestolen. Nagenoeg alle grote namen op winkelgebied hebben er hun vestiging. En dat voor een provinciestad. Al is Aalst wel meer dan dat. De stad telt 80.000 inwoners, maar bestrijkt als winkelstad een gebied waar 180.000 mensen wonen.

Makelaar Patrick Delestré en Boris Van Haare van Healey & Baker zijn het erover eens dat het winkelgebeuren in Aalst zich wel erg ver uitstrekt. Topligging noemen ze de panden in de Nieuwstraat en in iets mindere mate in de Kattestraat. De Nieuwstraat herbergt de grotere ketens. De nadruk ligt er op mode. In de Kattestraat komen de winkels voor vrijetijdsartikelen en decoratie meer aan bod. De Lange en vooral de Korte Zoutstraat hebben de voorbije jaren volgens Boris Van Haare van hun pluimen verloren. In de Zoutstraat vindt men vandaag de dag vooral veel schoenwinkels.

Of ze niet bevreesd zijn voor een overaanbod aan winkels in Aalst ? Van Haare : “Nog niet, maar het verzadigingspunt komt stilaan in zicht. De overheid moet erop letten nieuwe vastgoedprojecten niet zonder meer op te vullen met winkels, maar commercieel vastgoed alleen daar te voorzien waar er vraag naar is.”

Op het vlak van huurprijzen voor winkelvastgoed is Aalst volgens Patrik Delestré te vergelijken met Roeselare, Sint-Niklaas en Mechelen. Hij spreekt van 12.000 frank huur per jaar voor één m² winkelruimte op een topligging. Boris Van Haare treedt hem hierin bij, al situeert deze makelaar de echte tophuur in Aalst nog iets hoger.

WILMA.

Probleem is volgens Delestré wel dat alle grote ketens reeds aanwezig zijn in Aalst. Vraag is wie de nieuw geplande winkelcomplexen nog in gebruik gaat nemen ?

Uitstekende vraag voor Frank Adriaensen van Wilma Project Development. Die ontwikkelaar bouwt momenteel immers een winkel- en wooncomplex tussen de Nieuwstraat, de Ridderstraat en de Kattestraat. In het geheel is plaats voor 3100 m² winkelvastgoed, allemaal op het gelijkvloers. De commercialisering ervan begon in januari. Ondertussen is reeds voor meer dan 1000 m² een huurder gevonden. Winkelbedrijven als Invito (schoenen), Quorum (herenkleding), Hans Anders (brillen), Migoscha (dameskleding), Wolfs Kleding en Pierrot Croissants zullen er hun intrek nemen.

Adriaensen gelooft dat er een natuurlijke verschuiving bezig is van het winkelgebeuren, ten nadele van de Zoutstraat en ten voordele van de Kattestraat en Nieuwstraat. Het Wilma-project wil dan ook die twee successtraten verbinden. Al blijft het de vraag of de winkelende mens zich een alternatieve route laat opdringen.

Het project, dat klaar zal zijn in maart 1997, heeft al een hele geschiedenis. Op het terrein rond de Heilige Geestkapel (eerst beschermd als monument, eind jaren tachtig gedeklasseerd en nu toch geïntegreerd in het winkelcomplex) planden de Federale Verzekeringen en later ook Rogib projecten. Die stierven echter om uiteenlopende redenen een stille dood en lieten de site in lamentabele toestand achter. Tot Wilma met de werkzaamheden begon. Het project omvat naast winkels ook 18 tweeslaapkamerappartementen die afhankelijk van de grootte en de ligging tussen 3,5 en 4,5 miljoen frank zullen kosten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content