Wim Biesemans (52): ‘Helpen bij een van de grootste bouwprojecten van België’

Wim Biesemans zwaaide een goed jaar geleden af als financieel directeur bij Colruyt Groep, een functie die hij anderhalf jaar had gecombineerd met die van algemeen directeur bij Parkwind. Dat is de dochter van de Halse retailgroep die haar participaties in windmolenprojecten bundelt, zoals de offshorewindparken Belwind en Northwind. “Ik apprecieer nu, nog meer dan vroeger, wat dit team doet: de drive en de dynamiek waarmee het een van de grootste bouwprojecten van België tot een goed einde brengt. Ik ben blij dat ik dat kan helpen. Al is het wel leuk niet met twee jobs tegelijk bezig te zijn.”

Waarom besloot u van functie te veranderen?

WIM BIESEMANS. “Ik heb acht jaar bij Colruyt een rol mogen spelen in een mooi verhaal. De omzet is in die periode van 4 naar 8 miljard euro gegaan. Dat betekent een jaarlijkse groei met 500 miljoen euro, ongeveer zo veel als de Spar-keten. Elk jaar kwam er een Spar bij, dat is enorm. Als je van Halle naar de zee rijdt en halt houdt bij elk bedrijf dat 500 miljoen euro omzet draait, zul je niet zo heel vaak moeten stoppen.

“Maar ik wilde geen tien jaar op dezelfde stoel blijven zitten. Een nieuwe uitdaging houdt je scherp. Hier bedraagt de omzet geen 500 miljoen, maar de investeringen zitten daar ruim boven. Ik hou me vooral bezig met het stakeholdersmanagement: de relaties met de overheden, maar ook met de aandeelhouders en de bankiers.”

U bent van een pure bestuurder meer een uitvoerder geworden. Wat heeft u het meest gefrappeerd?

BIESEMANS. “Het voordeel is dat ik de context kende. Al sinds 2009 was ik van dichtbij bij de bouwprojecten betrokken. En vijftig worden is ook een reflectiemoment geweest voor mij: wat heb ik al gedaan, wat wil ik nog doen? Het is leuk die keuzes te mogen maken. Bij Colruyt zijn er mensen die er al dertig jaar werken, maar al tien verschillende jobs hebben uitgeoefend.

“Een aantal skills die ik in het verleden heb opgebouwd, komt hier ook goed van pas, want zeewindmolenparken bouwen is een samenspel van het juridische, de engineering en de financiering. En bij een groep als Colruyt weet je dat de juiste mensen aanwezig zijn. Je hebt geen 1000 mensen nodig als je een gedreven team hebt. Ik ben heel trots op dit team, een ploeg waar de hele markt ons om benijdt. En de kers op de taart is de samenwerking met een wereldspeler als het Japanse Sumitomo (dat een deel van de aandelen kocht in Belwind en Northwind, nvdr).”

Wat wilt u nog bereiken met Parkwind?

BIESEMANS. “In de eerste plaats plezier beleven. De dingen die we doen, goed en degelijk afwerken. Maar ook het team ontwikkelen, de kennis voort opbouwen en valoriseren. Maar zonder ons te verspringen of te veel hooi op onze vork te willen nemen. Stap voor stap: we hebben Belwind gebouwd, nu werken we Northwind af en dan komt de tweede fase van Belwind. Elke dag komt met zijn eigen thema’s, en dat is bijzonder boeiend.”

L.H.

“Je hebt geen 1000 mensen nodig als je een gedreven team hebt”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content