‘Wij doen mensen beseffen dat ze meer kunnen dan ze denken’

Karen Boers is door de internationale non-profitorganisatie Inspiring Fifty verkozen tot een van invloedrijkste vijftig vrouwen van de tech- en IT-sector in ons land. Ze richtte vijf jaar geleden BeCode op, een start-up die kansarme werkzoekenden opleidt voor IT-jobs.

De aanslagen in Zaventem en Brussel in 2016 waren voor haar de trigger om te stoppen als CEO van de netwerkorganisatie Startups.be, die ze zelf had opgericht, en met BeCode te beginnen. Ze was in de start-upwereld in aanraking gekomen met wanpraktijken bij aanwervingen van IT-personeel. “Ik wist dat er een gigantische war for talent aan de gang is. In Kenia werden mensen letterlijk van de straat geplukt en in containers gehuisvest, om hen te leren programmeren”, vertelt ze.

“Ik vroeg me af waar we als maatschappij eigenlijk mee bezig waren. Hoe komt het dat we mensen in uitzichtloze situaties laten zitten? Je gaat me niet vertellen dat mensen geboren worden als terrorist. Ergens gaat iets mis, waardoor mensen geen alternatieven meer zien of radicaliseren. Misschien moesten we stoppen met te wijzen naar politici en overheden, en ons afvragen wat we zelf kunnen doen.”

“Als we mensen van de straat rapen in Kenia, waarom zouden we dan niet eerst kijken wie hier capabel is om dat soort trajecten te doorlopen? Zo is BeCode geboren”, aldus de oprichtster. Vrij snel was duidelijk dat de start-up zich zou richten op de opleiding van kansarmen en werkzoekenden. “Wij headhunten echte kansarmen. Het gaat om laaggeschoolden, mensen met een autismespectrumstoornis of die het om andere redenen moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.”

BeCode haalde vlot financiering op voor de eerste proefprojecten en kreeg meteen veel vraag vanuit Belgische IT-bedrijven die op zoek waren naar nieuwe mensen. Ondertussen heeft het bedrijf een kleine 1500 mensen opgeleid. “We houden het bewust heel laagdrempelig en benaderen de kandidaten heel voorzichtig. Het gaat erom hen te doen beseffen dat ze meer kunnen dan ze denken”, vertelt Karen Boers.

Onlangs haalde BeCode 2,5 miljoen euro op bij investeerders om zijn werking uit te breiden. Vanaf 2024 wil het 1500 mensen per jaar opleiden.

trends.be/podcast – Abonneren: via de gebruikelijke podcast-apps

'Wij doen mensen beseffen dat ze meer kunnen dan ze denken'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content