Wie zijn de snelste stijgers?

Geld maakt geld. Wie rijk is, wordt vaak nog rijker. Clichés in het credo van de ene zakenfamilie, terwijl de andere bewijst hoezeer de stelling klopt. Maar wie werd vorig jaar sneller rijk dan de rest?

De Spoelbergh; De Mevius, Van Damme – InBev [+ 5 miljard euro]

Zwijgen is goud. Misschien is ridder Alexandre Van Damme (45 jaar), de kleinzoon van Albert – de brouwer van de eerste Jupiler – wel de discreetste van alle Belgische Inbev-aandeelhouders.

Dat is uiteraard geen geringe prestatie, gezien de spreekwoordelijke zwijgzaamheid van alle telgen. Het was nochtans Alexandre, die begin jaren negentig zijn familiale aandeelhouders aanspoorde tot geduld. Hij wou een verkoop van de Belgische biermarktleider vermijden en beloofde de aandeelhouders in ruil een financiële hefboom.

Dat financiële en strategische vernuft etaleerde hij de voorbije twee decennia ten volle. Eind 1987, bij de formele fusie van Artois en Jupiler tot Interbrew, was een aandeel in de brouwerij circa 491 euro waard bij Diligentia, Van Dammes familiale holding. In 2007 overschreed de Inbev-koers 60 euro per aandeel. Maar datzelfde aandeel werd rond de millenniumwissel dan wel gesplitst door 400. Die 491 euro zwol dus aan tot circa 24.000 euro. Of 49 keer meer dan twintig jaar geleden. Het mag dan ook niet verbazen dat de circa 75 Belgische Inbev-aandeelhouders het voorbije jaar ruim veertien miljoen aandelen verkochten.

Bovendien werd een dubbele hefboom in beweging gezet. De Belgen creëerden niet enkel een enorme meerwaarde. Ze behielden bovendien een controlebelang in de inmiddels grootste brouwer van de wereld. Dat gebeurt via de Stichting Inbev en de 180 miljoen Belgische aandelen die daarin zijn vergrendeld. De adellijke aandeelhouders tonen dus hoe verankering en (gedeeltelijke) verkoop wel samengaan. Noblesse oblige?

Boël – Sofina – Henex [+ 3 miljard euro] [14]

Metaal is geen goud. Ook niet meer voor de telgen van Boël. De zakenfamilie stapte uit het metaal waarmee ze fortuin maakte en is zich met Sofina gaan toespitsen op financiën. Dat gaat blijkbaar goed: onlangs betrok Sofina een nieuw hoofdkantoor dat deel uitmaakt van het Brussels architecturaal erfgoed. Een derde van de portefeuille werd geïnvesteerd in consumptiegoederen met Richemont, Danone, Colruyt en Delhaize. Naast een participatie in Deceuninck, waarvan de groep sinds vorig jaar 17,5 % aanhoudt, heeft Sofina ook 50 miljoen geïnvesteerd in Exmar. De ingewikkelde structuur van de groep wordt nu vereenvoudigd, onder meer door de fusie van de subholdings Moustier en Henex, waarbij de eerste de tweede heeft opgeslorpt.

Van Gorp-Roussis – Ravago [+ 305 miljoen euro] [17]

Alleen het idee van een mogelijke vermogensbelasting in ons land volstond. De aandeelhouders van Ravago, de discrete plasticmultinational die in Arendonk werd opgericht door Raf Van Gorp, verplaatsten de maatschappelijke zetel van hun groep preventief naar Luxemburg. De familie, die zowat 70 % van de aandelen bezit – de rest is in handen van het management – is tevens een belangrijke aandeelhouder van KBC. Door de recente overname van de Amerikaanse groep Muehlstein verdubbelde Ravago zijn omzet tot 5 miljard euro.

De Pauw – CDP [+ 141 %] [35]

‘Toren 3’ van het Brusselse World Trade Center is het belangrijkste vastgoedactief van de familiale holding CDP (Compagnie de Promotion). Al een hele tijd legt CDP geen geconsolideerde rekeningen meer neer en de gebroeders De Pauw komen ook niet meer voor onder de voornaamste aandeelhouders van de groep Cofinimmo. Ze blijven niettemin actief in vastgoed en hebben daarom twee nieuwe vennootschappen opgericht, Pavones en Taos, allebei met een startkapitaal van 108 miljoen euro.

Vande Vyvere – Matexi [+87 %] [56]

Verschillende fusies en wijzigingen van firmanaam, gekoppeld aan de verhuizing van het hoofdkwartier van Meulebeke naar Waregem, hebben het aangezicht van de groep grondig gewijzigd. Voortaan wordt hij overkoepeld door twee holdings: Matexi Groep en Brufin. In de eerste werden alle bedrijven ondergebracht die actief zijn in de ontwikkeling van vastgoedprojecten, in de tweede alle roerende activiteiten. Matexi, dat onlangs zijn 60ste verjaardag vierde, verkoopt per jaar 700 stukken bouwgrond, het bouwt 800 huizen en opereert onder verschillende benamingen zoals Tradiplan, Renoplan en Sibomat.

Minguet, L’hoest en Counson – EVS Broadcast Equipment [+54 %] [54]

Het aandeel EVS is een van die sympathieke ‘kleine waarden’ waarvan de koers de houders in vervoering brengt. De marktleider op het gebied van rechtstreekse sportuitzendingen, onder meer met meer dan 200 systemen opgesteld tijdens de jongste wereldbeker voetbal, kende in 2006 opnieuw een topjaar. Daarnaast wil de groep ook zijn aanwezigheid opvoeren in de studio’s, waar de cassettes stilaan vervangen worden door digitale oplossingen. De groep verwacht ook heel wat van de digitalisering van de 35 mm-bobijnen die nu nog in de bioscopen gebruikt worden. De drie stichtende families hebben samen een kwart van de aandelen in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content