Wie zijn de nieuwkomers?

Van Euromillions kan je rijk worden. Van werken ook. Geen beter opstapje naar de rijkdom dan een succesvolle onderneming. Wie trad vorig jaar binnen in het universum van de 100 rijkste zakenfamilies?

Hamon en Lambilliotte – Hamon [197,1 miljoen euro] [52]

Vorig jaar maakte Hamon al wie in de wederopstanding geloofde gelukkig: de koers vervijfvoudigde. De eerbiedwaardige, honderdjarige groep kreeg meteen het aura van beurslieveling. Hamon is gespecialiseerd in koelsystemen, warmtewisselaars en airconditioning.

Het aandeel vegeteerde sinds 2001 op een belachelijk lage koers. De verlieslatende activiteiten werden echter afgestoten en het kapitaal werd verhoogd. Volgend jaar hoopt de groep – voor het eerst in acht jaar – opnieuw een dividend uit te keren. De familie controleert 61 % van het kapitaal.

Poulet – Krëfel [150 miljoen euro] [65]

Krëfel was dit jaar een aantrekkelijke bruid. Verschillende investeringsfondsen dongen naar haar hand, maar uiteindelijk struikelden ze allemaal over de bruidsschat. Te hoog, die prijs. Toegegeven, de groep blijft de jaren van tweecijferige groei opstapelen. Dankzij een strategie die is gebaseerd op toegankelijkheid (bijna alle winkels zijn gevestigd aan de stadsrand), dienstverlening en een kwaliteitsimago. De onderneming ontleent haar naam aan de gelijknamige Duitse stad en werd opgericht in een periode dat Duitse kwaliteit nog als vaste waarde gold. De groep lanceerde zich ook in de e-commerce en biedt sinds mei in samenwerking met de Royal Bank of Scotland (RBS) persoonlijke leningen aan zonder aankoopverplichting.

du Monceau, Vaxelaire en Goossens – diverse vennootschappen [148,1 miljoen euro] [66]

KBC telt onder haar aandeelhouders minstens één Waalse familie van belang: de Vaxelaires. Die hebben een deel van de opbrengst van de verkoop van hun GIB-aandelen omgezet in bankaandelen. Onder de bekende aandeelhouders van de financiële instelling duikt inderdaad Rainyve op, een patrimoniumvennootschap van de familie du Monceau de Bergendael-Vaxelaire. Onder de aandeelhouders ook de Société d’Etudes, de Gestion Immobilière et Financière (SEGiMEF). Die wordt geleid door Anita Vaxelaire, destijds de echtgenote van wijlen John Goossens.

Blijweert – diverse vennootschappen [110 miljoen euro] [84]

De Blijweerts zijn al van kindsbeen actief in het aluminium, aanvankelijk in het ouderlijke bedrijf. In zijn gloriedagen ging vader Renaat er met zijn bouwbedrijf Amelinckx prat op dat hij elke drie kwartier een appartement opleverde. Uiteindelijk ging de appartementenbouwer over de kop. Bovendien kwamen de Blijweerts in 1991 in opspraak met de milieuboxaffaire.

Met Jean-Marie Pfaff als ambassadeur, transformeerde Peter Blijweert de afgelopen 25 jaar Aliplast tot een parel. Hij verkocht dit jaar zijn bedrijf voor een fortuin aan de tandem Ergon-Sagard. Omdat er daaraan geen enkel concurrentiebeding was gekoppeld, maakt hij zich op om opnieuw aan de slag te gaan met de oprichting van Blijweert Aluminium.

De bijnaam van Peter Blijweert luidt ‘Onassis van het Waasland’. Of het belang van 33 % in de Italiaanse botenbouwer Benetti Sail Division – een mythe in de nautische wereld – daar voor iets tussen zit, valt nog te bezien. In elk geval heeft lijkt de familie Blijweert te beschikken over het betere netwerk in Vlaanderen.

Vanbiervliet – Fivanco [121,6 miljoen euro] [76]

Nadat ze drie generaties lang een steenbakkerij uitbaatte in Zonnebeke, is de familie overgeschakeld op vastgoed. Via de familieholding Fivanco ontwikkelt ze, doorgaans in een joint venture, vastgoedprojecten in gewezen Oostbloklanden Polen en Roemenië, in Zuid-Afrika en in de Verenigde Staten. Daar zijn onlangs nog twee holdings bijgekomen: Davhold en Cavahold. Beide kregen een startkapitaal van 22 miljoen euro.

Bostoen – Algimo [119 miljoen euro] [77]

Ook de familiale holding Algimo is een belangrijke aandeelhouder van KBC. Hij controleert voorts de Gentse detergentenfabrikant Christeyns. Een groeiverhaal, want Christeyns rijgt de overnames aan elkaar: in januari de Europese activiteiten van het Amerikaanse Johnson Diversey, het Nederlandse Senzora in maart en in april het Britse RedRock Ltd. De Bostoens zijn door een dubbel huwelijk gekoppeld aan de Vande Vyveres van de groep Matexi. Een ander lid van de familie richtte in 1982 de vennootschap Villabouw Francis Bostoen op, tegenwoordig goed voor 450 nieuwe panden per jaar.

Gillion – diverse vennootschappen [110,5 miljoen euro] [82]

De familie Gillion delgde haar erfenisrechten door een merkwaardige art-nouveaucollectie af te staan aan het Brussels gewest. Zo haalde ze vorig jaar het nieuws. Haar vastgoedpatrimonium lijkt ons meer professioneel dan privé te zijn – het omvat onder meer de gerenoveerde Galerie de la Toison d’Or – en daarom hebben we het ook in onze rangschikking opgenomen, ook al valt een schatting van een stuk vastgoed enkel en alleen op basis van zijn balanswaarde noodzakelijkerwijs laag uit. Dat neemt niet weg dat, wanneer we de verschillende vennootschappen aflopen die de familie beheert, we gemakkelijk aan meer dan 100 miljoen raken.

Ameloot – Amexis [96,7 miljoen euro] [96]

Omdat het in Roeselare wat krap behuisd zat, verhuisde Delta Light in december naar een gloednieuwe productiesite in Gullegem bij Kortrijk. In twintig jaar tijd is de onderneming, die twee derde van haar productie exporteert, een referentie geworden op het vlak van verlichting en design. Ze geeft nu zelfs een ‘bijbel’ uit over die materie; die wordt verspreid op 100.000 exemplaren. Dat is een uitstekend marketinginstrument, maar nauwelijks geschikt om namaak tegen te gaan. Dat is nochtans een van de grote bekommernissen van het bedrijf, in die mate dat de registratie van nieuwe modellen en het opsporen van namaakproducten er intussen een voltijdse functie is geworden.

Mottet en Jongen – IBA [98.2 miljoen euro] [93]

Het duo Mottet-Jongen heeft zijn intrede in ons klassement te danken aan de beurskoers van IBA. Met een koers, die meer dan verdubbelde nadat drie vaste bestellingen voor protontherapie in 2006 konden worden geboekt, vierde de onderneming uit Louvain-la-Neuve zijn twintigste verjaardag. Het bedrijf schat dat het op dat vlak meer dan 50 % van de wereldmarkt in handen heeft. Een ander sterk punt is de moleculaire beeldvorming, op dit ogenblik dé methode om kanker in het vroegste stadium op te sporen. Die activiteit brengt meer dan de helft van de omzet aan. De twee families hebben samen iets meer dan 16 % in handen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content