WELKOM AAN BOORD

“Het is niet omdat je er goed uitziet, dat je ook een goede host of stewardess bent,” zegt Leona Deneve. Daarom richtte de ervaren hostess in 1980 haar eigen school op.

Aan het Center for Professional Hosts and Hostesses ( CPH), met hoofdkwartier op de Brusselse Louizalaan, volgen jaarlijks een 25-tal jonge mensen de eenjarige opleiding onthaal-toerisme-public relations-talen. Daarvoor betalen de studenten 18.500 frank inschrijvingsgeld en driemaal 42.500 frank trimestergeld. De school biedt daarnaast jaarlijks een 180-tal studenten een twee maand durende opleiding tot flight attendant in Brussel en Charleroi aan. Die specialisatie-opleiding kost 85.500 frank. Er loopt ook een project met de Waalse arbeidsbemiddelaar Forem en CeFAé ( Centre de Formation Aéronautique) in Charleroi, waarbij de opleiding flight attendant volledig wordt gesubsidieerd voor werklozen.

“Rijk worden van een school doe je echter nooit,” zegt initiatiefneemster Leona Deneve. De inschrijvingsgelden zijn de enige bron van inkomsten van het CPH. Ooit kwam er een voorstel om de school te subsidiëren, maar daar wou Leona Deneve niet van weten: “Subsidiëring zou enorme programmabeperkingen impliceren. Ik wou de controle over mijn eigen initiatief niet verliezen.”

De nodige erkenning verzamelt de school door wat de afzwaaiende studenten er tijdens hun loopbaan van bakken. Leona Deneve: “Zij zijn onze levende publiciteit. De school tracht de studenten aan een job te helpen zonder op voorhand beloftes te maken. Van de 100 leerlingen die hier starten na een preselectie werken er 91 de opleiding af en daarvan vindt 96% een job. Vraag naar stewards en stewardessen is er steeds. We kunnen ook terugvallen op een uitgebreid netwerk van klanten om de studenten een job te bezorgen.”

Met de opleiding tot steward of stewardess komt CPH in het vaarwater van de luchtvaartmaatschappijen die vaak zelf het eigen cabinepersoneel opleiden. Maar zegt Leona Deneve: “De maatschappijen leiden hun personeel op in functie van hun noden. Wij leiden kandidaten op voor een hele carrière in de luchtvaart. Veel van onze studenten komen uiteindelijk bij verschillende luchtvaartmaatschappijen terecht.” CPH maakt met heel wat maatschappijen wel afspraken omdat de Belgian Civil Aviation de luchtvaartmaatschappijen normen oplegt waaraan cabinepersoneel moet voldoen.

CPH organiseert sinds twee jaar voor Air Belgium een speciale doorgedreven opleiding voor het cabinepersoneel. De chartermaatschappij wil zich immers met first class service op de markt positioneren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content