Welke voordelen biedt een MBA of doctoraat?

Een MBA en een doctoraat vergen aanzienlijke investeringen op persoonlijk vlak, en in het geval van de MBA ook op financieel vlak. Deze extra diploma’s kunnen een duidelijke meerwaarde bieden op de arbeidsmarkt, op voorwaarde dat de verworven competenties efficiënt worden toegepast.

“Het schrijven van een proefschrift betekent niet meteen jobzekerheid. Maar als een doctor zijn vaardigheden in de verf zet, gaan er wel degelijk carrièredeuren open”, weet Laurence Theunis. Met de vzw Focus Research begeleidt zij doctoraatsstudenten om een aangepaste baan te vinden. Een doctoraat is in de eerste plaats een stevige leerschool in academisch onderzoek, maar de doctorandus ontwikkelt ook vaardigheden die nuttig zijn in de bedrijfswereld: “Doctorandi leren analytisch denken en problemen oplossen, en ze verwerven communicatieve vaardigheden. Ze leren in een groep te functioneren binnen een interdisciplinaire en internationale omgeving. Het is misschien wel zo dat doctors niet zozeer thuis zijn in de be-drijfscultuur, maar de grote meerderheid past zich zeer snel aan: doctors gaan graag uitdagingen aan.”

Wie daarentegen een MBA bezit, heeft zowel een theoretische als een praktische kijk op de bedrijfswereld en deze tools zijn meteen toepasbaar in een bedrijf. “Ik heb geleerd in een groep en binnen een internationale context te werken, en dat komt me nog iedere dag van pas bij Euroclear”, zegt Stéphanie Heng, hoofd public relations en in het bezit van een MBA van Solvay. Katrien Bollen, consultant voor McKinsey in Zuidoost-Azië, benadrukt ook de voordelen van de MBA die ze behaalde aan het Insead in Singapore: “Ik heb een ruimere kijk op organisatorische problemen en mijn visie is veel verder ontwikkeld. Tijdens mijn MBA kreeg ik de mogelijkheid om alle segmenten van het bedrijfsleven te ervaren. Ik kan dus vragen van klanten uit eender welke sector beantwoorden. En als ik niet meteen een antwoord vind, dan kan ik altijd een beroep doen op het netwerk dat ik destijds heb opgebouwd.”

Gewaardeerde profielen

Bedrijven die op zoek zijn naar dit soort vaardigheden, zijn dus blij met kandidaten die in het bezit zijn van een MBA of doctoraat. “Het is duidelijk een meerwaarde voor het bedrijf”, zegt Frédéric Pierre, verantwoordelijk voor personeelswerving bij Euroclear. Ook Fanny Taildeman, personeelschef bij Smals, een van de voornaamste werkgevers op het gebied van ICT in België, denkt er zo over: “Wij werven veel doctors aan voor onze onderzoekssegmenten. Het zijn ijverige en innovatieve medewerkers die houden van uitdagingen en niet terugdeinzen voor een stap in het onbekende.” Het merendeel van de bedrijven met een R&D-afdeling neemt doctors aan. “Er zijn echter ook perspectieven binnen de sociale wetenschappen, gaande van onderzoek tot hoge openbare functies, verenigingen of consultancy”, merkt Laurence Theunis op. Grégory Centner, partner bij aanwervingbureau Xpertize, stelt vast dat twee sectoren in het bijzonder op zoek gaan naar werknemers met een MBA: adviesbureaus en investeringsbanken.

Profiteer van uw vaardigheden

De tijd en niet zelden het geld dat in deze aanvullende opleidingen wordt geïnvesteerd, schept vaak hoge verwachtingen. “Het doel is niet alleen je carrière op een hoger peil te krijgen, maar ook je salaris”, zegt Centner. Dit soort aanvullende diploma’s leidt inderdaad vaak tot hoge functies en lonen, maar relevante ervaring kan hetzelfde resultaat opleveren. Volgens het tijdschrift Vacature kunnen bezitters van een MBA rekenen op een loon dat 65 tot 78 procent hoger ligt, maar zijn een MBA of doctoraat zelden doorslaggevend voor het binnenhalen van een hoge functie. Heel wat werkgevers menen dat het in de finale aanwervingfase vooral aankomt op competenties en persoonlijkheid. Daarom is het cruciaal om de verworven kennis en vaardigheden in de verf te zetten.

LARA VAN DIEVOET

Bezitters van een MBA kunnen rekenen op een loon dat 65 tot 78 procent hoger ligt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content