WELKE TOOLBARS VERSNELLEN UW ZOEKTOCHT?

Roel Van Espen medewerker Trends

Steeds meer websites bieden een toolbar aan: een extra knoppenbalk voor uw internetbrowser, die u het leven makkelijker moet maken. Welke zijn echt de moeite waard?

Zowat elke zoekrobot heeft vandaag een eigen toolbar. Met zo’n extra balkje in uw browser kunt u sneller zoeken op het internet. U kunt de zoekterm namelijk rechtstreeks in het zoekveld intikken, zonder dat u eerst naar de website hoeft te surfen.

Zo is er de Google Toolbar (ook beschikbaar in het Nederlands). Centraal staat het invulvak: als u hier uw zoekopdracht intikt, krijgt u in de meest recente versie suggesties te zien (onder meer op basis van populaire zoektermen). U kunt ook rechtstreeks naar nieuws zoeken via een aparte knop. En u kunt extra knoppen toevoegen aan uw Googlebalk. Daarmee kunt u met één klik uw favoriete websites bezoeken. U bent wel beperkt tot de selectie van Google: een 600-tal sites die erg Amerikaans getint zijn.

Met de nieuwe bladwijzerfunctie kunt u interessante webpagina’s ‘bookmarken’. Die vindt u dan later – via het stericoontje – snel terug. Dat kan via elke computer waarop de Googlebalk geïnstalleerd is (u moet dan wel inloggen met uw Googleaccount). Ook nieuw is dat u (een deel van) een webpagina met een druk op de knop kunt verzenden naar een e-mailadres of een blog. Daarnaast biedt deze balk nog steeds knoppen om snel zoektermen op een webpagina terug te vinden en te markeren, om pop-ups te blokkeren en om de spelling te controleren (bijvoorbeeld van een webformulier of webmail).

Spyware zoeken

Van de Yahoo Toolbar bestaat er geen Nederlandstalige versie. Via het zoekveldje kunt u naar websites zoeken, maar ook naar afbeeldingen, video, audio en nieuws (via het pijltje naast ‘search web’). Ook deze balk heeft een pop-upblokkering, highlightfunctie en online-bookmarkfunctie aan boord. Daarnaast is er een ingebouwde tool die spyware opspoort, en zijn er rechtstreekse knoppen naar verschillende Yahoodiensten (finance, news enzovoort). Leuk is ook dat u met deze balk meerdere websites in verschillende tabs kunt openen binnen één browservenster.

Zoekt u een toolbar waarmee u meerdere zoekmachines kunt aanspreken? Dan is de Groowe Search Toolbar een aanrader. Hier bepaalt u zelf of u uw zoekopdracht wilt laten uitvoeren via bijvoorbeeld Google of Yahoo. Maar ook via YouTube (filmpjes), Amazon (boeken en cd’s), IMDb (filminformatie) enzovoort. Wilt u meerdere zoekers tegelijk gebruiken? Dan is Copernic Meta wellicht iets voor u.

Veilingsite verwittigt u

Maar niet alleen zoekmachines hebben hun eigen knoppenbalk. Misschien gebruikt u wel Skype, de handige dienst om gratis of heel goedkoop via het internet te bellen. Overweeg dan de Skype Toolbar. Die herkent automatisch telefoonnummers en Skypegebruikers op webpagina’s. Zo kunt u ze met één klik op de knop bellen. Ook de populaire veilingsite eBay heeft een eBay Toolbar. Hiermee kunt u bijhouden op welke objecten u geboden heeft, of welke objecten u volgt. U wordt dan gewaarschuwd voordat de veiling is afgelopen. Via het invulvakje kunt u snel zoekopdrachten uitvoeren. Bovendien waarschuwt deze knoppenbak u wanneer u zich op een frauduleuze nepsite bevindt.

De Dictionary.com Toolbar laat u vanuit een knoppenbalk zoeken in Dictionary. com (voor het zoeken naar de juiste definitie van een zoekterm) of in Thesaurus. com (voor het zoeken naar synoniemen). U kunt zelfs een woord op een webpagina selecteren en via het rechtermenu Search Dictionary of Search Thesaurus kiezen. Dit werkt echter alleen voor Engelse zoektermen. Handig is overigens dat al uw eerder ingevoerde zoekopdrachten bewaard worden. En zoekt u geregeld technische, wetenschappelijke of medische informatie op het internet? Installeer dan de Scirus Toolbar voor een makkelijker zoektocht. U krijgt er zelfs pop-upblokkering en een highlightfunctie bij.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content