WELKE FAXDIENST IS DE BESTE?

Roel Van Espen medewerker Trends

Via onlinefaxdiensten kan u faxberichten vanuit en naar uw pc laten sturen. In de markt traden wel belangrijke verschuivingen op. Wie is nu de beste aanbieder?

E-mail verdringt de vertrouwde faxmachine steeds verder uit kantoor. Toch blijkt uit een rondvraag bij bedrijfleiders in kmo’s en grotere ondernemingen dat de fax nog altijd een plaatsje verdient in de werkomgeving. Dat neemt niet weg dat de ondernemers openstaan voor internettoepassingen die de functie van het traditionele faxapparaat voor een groot stuk overnemen.

Onlinefaxdiensten bestaan én hebben voordelen. Ze besparen u alvast heel wat heen-en-weergeloop naar de faxmachine, want u ontvangt (en verstuurt) faxen via uw pc. Binnenkomende faxberichten blijven bovendien niet langer rondslingeren, en dat is niet onbelangrijk wanneer het om vertrouwelijke of persoonlijke documenten gaat. Nog een voordeel: de verzender botst nooit op een bezettoon. Een minpunt van zo’n onlineservice is dat uw computer online dient te zijn om een binnengekomen fax te kunnen lezen.

Belgisch faxnummer

Er bestaan heel wat faxdiensten, maar essentieel is dat ze de eigenheid van uw bedrijf niet mogen ondermijnen. Het komt immers niet professioneel over wanneer uw klanten, leveranciers en andere zakenpartners naar pakweg een of ander Amerikaans nummer dienen te faxen. Gelukkig bestaan er diensten die u een Belgisch faxnummer toekennen. Zo is er eFax Free (https://www.efax.com/en/efax/twa/signupFree/). Hier krijgt u gratis een 070-nummer toegewezen. Als iemand naar dit nummer faxt, ontvangt u een e-mail met de fax als bijlage. Het volstaat om hierop dubbel te klikken om hem te lezen. Dat gebeurt in een aparte applicatie die u bij het eerste gebruik dient te installeren.

Als uw bedrijf gevestigd is in de zone 02, 03 of 09, dan kon u in het verleden een dienst als Calligator (http://www.calligator.com) overwegen. Die liet u kosteloos faxberichten ontvangen op een nummer uit een van deze zones. Maar die Belgische speler is niet langer actief. Gelukkig zijn er Fax2Mail (http://www. combell.com /nl/fax/) en Faxbox (http://www.faxbox.be). Bij Fax2Mail heeft u de keuze uit twintig Belgische zonenummers, bij Faxbox zelfs dertig. Beide diensten rekenen 5 euro per maand aan, plus eenmalige activeringskosten van 10 euro. Vooral handig is dat u uw huidige faxnummer kan laten overdragen naar Fax2Mail of Faxbox. Binnenkomende faxberichten ontvangt u als bijlage aan een e-mail in pdf-formaat (bij Faxbox kan u ook opteren voor het grafische tiff-formaat). U hoeft dus niet een of andere applicatie te installeren om ze te kunnen lezen, zoals dat bij eFax Free het geval is. Ter info: bij Faxbox kan u ook kiezen voor een gratis 070-faxnummer.

Zélf faxen versturen?

Bovenstaande diensten laten enkel toe om faxen te ontvangen op uw computer. Zélf een faxbericht versturen, kan dus niet, maar daarvoor hebt u natuurlijk nog altijd de goede oude faxmachine. Als u die optie ook wenst, kan u zich bijvoorbeeld abonneren op eFax Plus (https://wwwi.efax.com/nl/efax/twa/efaxPlus/). Hiervoor betaalt u 110 euro per jaar, plus eenmalig 11 euro voor de activering. Per verzonden pagina wordt u 0,09 euro aangerekend binnen België, maar ook naar diverse andere landen.

Een alternatief is het meer populaire jConnect (http://www.j2.com). Hier worden dezelfde tarieven per gefaxt blad gehanteerd, maar het maandelijkse abonnementsgeld en de activeringskosten liggen hoger dan bij eFax Plus: respectievelijk 129,5 euro en 12,95 euro. Faxen ontvangen, is bij beide diensten gratis.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content