‘WE HEBBEN EEN NIEUW LAND NODIG’

Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

De separatistische partijen hebben zondag een meerderheid veroverd in het Catalaanse parlement. Zij willen binnen anderhalf jaar een onafhankelijk Catalonië. Critici wijzen op de vele risico’s. Maar volgens Antoni Abad, voorzitter van de Catalaanse kmo-organisatie Cecot, is de huidige toestand evenmin houdbaar.

Bent u een voorstander van de Catalaanse onafhankelijkheid?

ANTONI ABAD. “Dat is niet de juiste vraag. Waar het om gaat, is dat 98 procent van onze leden vindt dat het zo niet verder kan. Zij willen een competitiever Catalonië, terwijl de rest van Spanje niet beweegt. Van Madrid krijgen wij al jaren geen antwoord, noch van premier Mariano Rajoy, noch van zijn voorgangers. Spanje is een immobiel land, terwijl wij een modern Catalonië willen.

“Nochtans betalen de Catalanen meer dan genoeg belastingen aan de Spaanse staat. Het bedrag aan belastingen overtreft ruim het bedrag dat Catalonië terugkrijgt van Madrid. Het deficit bedraagt 9 procent van het Catalaanse bbp. Nergens in Europa is dat zo groot. Wij willen investeringen in onderwijs, infrastructuur en innovatie. Die investeringen moeten zichzelf terugbetalen in de vorm van hogere groei. Dat is ook voor de Spaanse staat interessant. Want een sterkere Catalaanse groei betekent meer belastinginkomsten voor de centrale staat.”

Is onafhankelijkheid een betere oplossing?

ABAD. “Nogmaals, de lijst met de Catalaanse wensen is al heel lang bekend, voor iedereen. Maar de centrale overheid reageert niet. Is onafhankelijkheid de oplossing? Het is misschien een manier om ons lot te verbeteren. Meer competitiviteit betekent meer groei en jobs, en daarmee kunnen we onze welvaartstaat versterken. We hebben een nieuw land nodig. Dat brengt risico’s met zich, maar het valt te proberen.”

Bent u niet bang dat een onafhankelijk Catalonië uit de eurozone vliegt?

ABAD. “Niet enkel uit de eurozone. Europese leiders als de Britse premier David Cameron maakten al duidelijk dat een onafhankelijk Catalonië geen lid kan zijn van de Europese Unie. Anderzijds, het is ondenkbaar dat Catalonië uit eigen beweging uit de EU of de euro zou stappen. Het is dus logisch dat we aan de Europese deur moeten kloppen om te onderhandelen. Maar we zijn niet bang.”

Komt het er ooit van, Catalaanse onafhankelijkheid? Wat is uw persoonlijke inschatting?

ABAD. “Ik weet één ding: de Catalanen gaven aan hun parlement een mandaat om te werken aan de onafhankelijkheid. Het wordt nu een zaak tussen enerzijds Catalonië en anderzijds Madrid, de EU en wellicht nog andere supranationale instanties. Zolang beide zijden maar het nodige respect opbrengen voor elkaar.”

JOZEF VANGELDER

“Spanje is een immobiel land, terwijl wij een modern Catalonië willen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content