Wafels voor de alternatieve lekkerbek

© Wouter Rawoens

De Ieperse wafelbakkerij Dimabel laat de massaproductie aan anderen. Met suikervrije, plantaardige, fairtrade- en biologische wafels mikt het op de bewuste en alternatieve lekkerbek.

Zoeken naar groeiende niches

De wafelbakkerij Dimabel spitst zich toe op drie productgroepen: delicatessen, suikervrije en biologische wafels en galetten. In die focus van het gezonde koekje gaat ze graag op zoek naar nieuwe producten en niches. Zo produceert en verkoopt ze sinds kort glutenvrije wafels en zit er een veganistische vanillewafel in het assortiment.

“Onze grote troef is onze flexibiliteit”, stelt general manager Didier Clarisse. “Zowel de recepten als de verpakkingen kunnen we heel snel aanpassen in functie van de wensen van de klant.” Het eigen merk heet Biscovit en tekent voor ongeveer 40 procent van de omzet.

De roots van Dimabel liggen in Wallonië, in het dorpje Beloeil. Didier Clarisse nam er in 1996 een kleine, traditionele wafelbakkerij over. “Na een jaar zijn we ons gaan toeleggen op suikervrije producten. We zijn in die periode ook verhuisd naar het West-Vlaamse Reningelst”, zegt hij.

Tussen 2007 en 2009 kende het bedrijf een groeispurt. De omzet klom van een half miljoen naar ruim een miljoen euro. Als gevolg van de groei verhuisde Dimabel in 2009 naar een grotere productievestiging in Ieper. Inmiddels heeft de omzet van Dimabel de kaap van 2 miljoen euro gerond. Er werken veertien mensen.

1 Productontwikkeling
1 Productontwikkeling “De productontwikkeling doe ik in grote mate zelf”, vertelt Didier Clarisse, general manager van Dimabel. “Soms ontwikkel ik eigen recepten, maar even goed werk ik verder op specifieke wensen van klanten. Een goede productkennis is essentieel. We moeten kunnen inschatten hoe grondstoffen of een mix zich zullen gedragen tijdens het bakproces. Een klassieke misvatting is dat je voor bioproducten de klassieke recepten gewoon kunt kopiëren. Zo werkt het niet. We mogen dan bepaalde producten, zoals additieven, niet gebruiken.”© Wouter Rawoens
2 Selectie van de grondstoffen De basisgrondstoffen zijn tarwe-, volkoren- en speltbloem, suiker (vooral rietsuiker), eieren en vetten. Dimabel gebruikt geen palmolie meer en werkt alleen nog met biologische margarines of boter. Voor de producten met een biolabel moet Dimabel met gecertificeerde grondstoffen werken.
2 Selectie van de grondstoffen De basisgrondstoffen zijn tarwe-, volkoren- en speltbloem, suiker (vooral rietsuiker), eieren en vetten. Dimabel gebruikt geen palmolie meer en werkt alleen nog met biologische margarines of boter. Voor de producten met een biolabel moet Dimabel met gecertificeerde grondstoffen werken. “Alles begint eigenlijk bij de boer”, zegt Didier Clarisse. “Meer dan 95 procent van de grondstoffen moet bio zijn. Bioboer word je niet zomaar. Je moet een aantal regels respecteren zoals het vermijden van chemische meststoffen of onkruidverdelgers. Het duurt ongeveer drie jaar vooraleer een boer kan overschakelen van conventionele naar biolandbouw.” Bij de aankomst van de grondstoffen maakt Dimabel meteen een strikte scheiding tussen bioproducten en conventionele grondstoffen. “Op die manier vermijden we dat er een vermenging kan ontstaan”, stelt marketingmanager Alex Leupe.© Wouter Rawoens
3 Deegbereiding Dimabel bakt alleen op bestelling en houdt geen voorraden aan.
3 Deegbereiding Dimabel bakt alleen op bestelling en houdt geen voorraden aan. “Een bewuste keuze met de bedoeling onze producten ze vers mogelijk bij de klant te krijgen”, legt Leupe uit. “Dat is ook nodig als je zonder bewaarmiddelen een maximale houdbaarheid wil garanderen.” Op basis van de bestelling wordt eerst een premix gemaakt met de ‘kleine’ grondstoffen zoals zout, zetmeel en sojabloem. Samen met de basisgrondstoffen – bloem, suiker en vetstoffen – gaan ze in de mixer. Nadien worden de eieren toegevoegd. “In een deegkuip kan ongeveer 150 tot 200 kg deeg en daar kunnen we een uur tot anderhalf uur mee bakken”, weet Clarisse.© Wouter Rawoens
4 Bakken Het klassieke wafeldeeg kan meteen naar de oven. Alleen dat voor de suikerwafels moet nog even rusten om te kunnen gisten. De doseermachine maakt deegbolletjes van 20 tot 40 gram en levert ze aan de wafelijzers. Die sluiten en verdwijnen gedurende ongeveer twee minuten in de oven die een temperatuur haalt tussen 165 en 170 °C. Na het openen van de ijzers prikt een vorksysteem de warme wafeltjes los en legt ze op de band.
4 Bakken Het klassieke wafeldeeg kan meteen naar de oven. Alleen dat voor de suikerwafels moet nog even rusten om te kunnen gisten. De doseermachine maakt deegbolletjes van 20 tot 40 gram en levert ze aan de wafelijzers. Die sluiten en verdwijnen gedurende ongeveer twee minuten in de oven die een temperatuur haalt tussen 165 en 170 °C. Na het openen van de ijzers prikt een vorksysteem de warme wafeltjes los en legt ze op de band.© Wouter Rawoens
5 Afkoelen De band brengt de wafeltjes naar de afgescheiden afkoelzone waar de temperatuur constant 18 graden bedraagt. De chocoladewafeltjes krijgen hier ook, voor ze in de koeltunnel verdwijnen, hun chocoladebad.
5 Afkoelen De band brengt de wafeltjes naar de afgescheiden afkoelzone waar de temperatuur constant 18 graden bedraagt. De chocoladewafeltjes krijgen hier ook, voor ze in de koeltunnel verdwijnen, hun chocoladebad.© Wouter Rawoens
6 Verpakken Aan het einde van de koeltunnel is de temperatuur van de wafeltjes intussen gezakt onder 25 graden, een geschikte temperatuur om ze te verpakken. Omdat Dimabel veel verschillende producten maakt in relatief kleine volumes, gebeurt het verpakken nog grotendeels manueel. Na het verpakken volgt er nog een metaaldetectie.
6 Verpakken Aan het einde van de koeltunnel is de temperatuur van de wafeltjes intussen gezakt onder 25 graden, een geschikte temperatuur om ze te verpakken. Omdat Dimabel veel verschillende producten maakt in relatief kleine volumes, gebeurt het verpakken nog grotendeels manueel. Na het verpakken volgt er nog een metaaldetectie.© Wouter Rawoens
Wafels voor de alternatieve lekkerbek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content