Wachten en kopen

Comgest Monde verzamelt de beste ideeën uit de fondsen van de Parijse beheerder.

2014 was weer een goed jaar voor beleggers in aandelenfondsen. Met een jaarprestatie van 7,5 procent in het afgelopen decennium (12 % per jaar sinds de lancering van het compartiment in 1991) hebben de beheerders van Comgest Monde bewezen dat ze zich goed kunnen herstellen na een forse correctie. Het fonds kreeg vier sterren van Morningstar.

Comgest Monde verzamelt de beste beleggingsideeën uit de fondsen van de Parijse beheerder. “Dat komt neer op een universum van ongeveer 220 bedrijven. Daaruit kiezen we er 35, die volgens ons het beste profiel hebben”, zegt medebeheerder Céline Piquemal-Prade. “We zijn heel geduldig. We wachten tot er een inconsistentie is tussen de koers en ons koersdoel.”

Het gevolg van die filosofie is een lage turnover: 57 procent van de aandelen zit langer dan drie jaar in de portefeuille, en 36 procent al meer dan vijf jaar. Blijvers zijn onder meer China Mobile, Johnson & Johnson en Microsoft. De portefeuille zet in op verscheidene grote beleggingsthema’s, zoals de capaciteit om marktaandeel te winnen, de digitalisering van de economie, de vergrijzing van de bevolking, de verbetering van de productiviteit of de mondialisering van de westerse levensstijl.

Recente aankopen

Comcast, de grootste Amerikaanse kabelmaatschappij, werd enkele maanden geleden opgenomen in de portefeuille. “Dat bedrijf heeft grote schaalvoordelen en kan content inkopen tegen aantrekkelijke prijzen. Dat maakt dat de groep een aanzienlijk hogere brutomarge heeft dan haar belangrijkste concurrenten”, onderstreept de andere medebeheerder, Laure Négiar. “Comcast beschikt over twee groeimotoren: supersnel internet en diensten voor bedrijven, die het mogelijk moeten maken de komende jaren een jaarlijkse winstgroei van 8 à 9 procent te realiseren.”

Ook Bayer is nieuw in het fonds. Daarmee willen de beheerders de farmaceutische portefeuille uitbreiden. Ze spelen in op de kansen in de agrochemie, een sterk geconcentreerd segment met een zeer hoge toetredingsdrempel.

Focus op Japan

Comgest is ook sterk gericht op Japan. Het fondsenhuis heeft die regio nooit verlaten, zelfs niet toen andere westerse beheerders en makelaars er midden jaren 2000 hun kantoren sloten. Comgest Monde weerspiegelt die sterke overtuiging: meer dan een kwart van de portefeuille bestaat uit Japanse waarden. De recentste aankoop is Hikari Tsushin, een groep die is gespecialiseerd in telecomdiensten aan bedrijven. “Dat is een zeer winstgevende activiteit met veel recurrente inkomsten”, zegt Laure Négiar. “De winst kan blijven groeien met meer dan 15 procent, terwijl de waardering toch redelijk blijft.”

Andere belangrijke Japanse aandelen zijn Daikin Industries, East Japan Railway en Keyence. “De afgelopen jaren hebben we geleidelijk winst genomen op de Amerikaanse waarden, om het vrijgekomen geld te herbeleggen in meer aantrekkelijke segmenten.”

Comgest Monde

Isin-code: FR0000284689

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content