Vriendenclubje wordt vastgoedlobby

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Elke eerste donderdagavond van de maand treffen vastgoedprofessionals elkaar in het RES-café. Dit alumninetwerk is in korte tijd uitgegroeid tot een organisatie met gewicht in het vastgoedwereldje.

Geen Antwerpse delegatie dit jaar op de internationale vastgoedbeurzen in Cannes (Mipim) en Lyon (Global City). Maar de sinjoren organiseren op 30 mei in eigen stad wel een ambitieus vastgoedcongres: Antwerp Real Estate 2007. Het is een initiatief van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland, het autonome gemeentebedrijf AG Vespa, de stad Antwerpen en de Real Estate Society (RES).

Voor het grote publiek is RES wellicht de minst bekende partner van de vier, maar in vastgoedkringen is de organisatie een opkomend fenomeen. RES is de alumnivereniging van de opleiding master in Real Estate (MRE) van de Universiteit Antwerpen Management School (UAMS). De vereniging werd in 2001 boven de doopvont gehouden door enkele masters van de eerste lichting. “Het is ontstaan als een vriendenclubje,” vertelt voorzitter Patrick ibens (Vooruitzicht). “We wilden de contacten die via de opleiding waren ontstaan, bestendigen en uitbreiden. Netwerking is nog altijd een van de drie hoofddoelstellingen.”

Daarnaast wil RES ook zijn steentje bijdragen aan de professionalisering van de sector. En de derde doestelling is een structurele ondersteuning van de masteropleiding. RES heeft een adviserende stem in de programmacommissie van de opleiding. En RES en UAMS organiseren ook samen de zogenaamde Terugkomdagen, een bijscholingsprogramma voor oud-studenten. “Met de terugkomdagen vullen we onze drie doelstellingen in,” zegt secretaris Frederik Moortgat (TAB). “We dragen met de permanente vorming bij tot de professionalisering. Voor de deelnemers is het ook een netwerkevenement. En we zorgen voor een verlengstuk aan de masteropleiding.”

Visitekaartje is entreeticket

Het vriendenclubje van weleer is inmiddels uitgegroeid tot een stevige organisatie met ongeveer 300 leden. Alle afgestudeerden van de masteropleiding worden automatisch lid. Maar de Society is veel ruimer. “In onze database zitten ongeveer 1600 contacten,” vertelt Moortgat. “Dat zijn mensen die allemaal iets met vastgoed te maken hebben. Maar het is een heel heterogene groep. Het gaat van zuivere vastgoedprofielen zoals projectontwikkelaars en makelaars tot juristen en politici. In de masteropleiding ontmoet je ook mensen met heel uiteenlopende achtergronden.”

De ruime database dankt RES vooral aan het populaire RES-café. Elke eerste donderdag van de maand spreken de leden en hun connecties afwisselend af in Antwerpen en Brussel. Het principe is eenvoudig: je visitekaartje is je entreeticket. “Interessante contacten verzekerd,” weet Patrick ibens. “Je hebt een vaste kern van mensen die bijna geen enkele bijeenkomst missen. Dat is makkelijk, want in plaats van een afspraak te moeten maken, kom je gewoon naar het RES-café en dan zie je elkaar ook. Maar je ontmoet er ook steeds nieuwe mensen.” Intussen stromen meer en meer ambitieuze masters door naar topposities in het Belgische vastgoedwereldje. Het maakt het RES-netwerk alleen maar interessanter.

De organisatie van het jaarlijkse congres Antwerp Real Estate past binnen het streven naar een professionalisering van de vastgoedsector. Dit jaar zakken ook enkele gereputeerde buitenlandse sprekers af naar de Scheldestad. Alfonso Martinez Cearra tekende begin jaren negentig mee aan de spectaculaire reconversie van Bilbao. Enda Bracken van de Bank of Ireland komt uitleggen wat Ierse vastgoedinvesteerders in Antwerpen zien. En Heiko Hartwig, managing director van KanAm Grund, een Duitse beheerder van vastgoedfondsen, geeft zijn visie op Antwerpen Vastgoedstad. KanAm investeerde vorig jaar meer dan 200 miljoen euro in de Antwerpse Kievitwijk. “De bedoeling van dit congres verschilt toch wel van de evenementen van bijvoorbeeld Gent en Kortrijk tijdens hun vastgoeddagen,” legt penningmeester Frank Valkeneers (Colliers EPMC) uit. “Wij leggen de nadruk op het strategische niveau. In Gent en Kortrijk is het vooral een voorstelling van projecten.” De buitenlandse spreker en het Engels als congrestaal wijzen ook op internationale ambities. “Klopt,” zegt Valkeneers. “We mikken deels op een internationaal publiek. We hebben daarvoor contacten gelegd op Mipim. En via buitenlandse sprekers en onze contacten met het Royal Institute of Chartered Surveyors rekenen we ook op buitenlandse deelnemers.”

Kantoren op ABC-as

RES is ook een van de stuwende krachten achter de Kantorennota, een beleidsdocument dat Antwerpen als kantoorstad positioneert. Hoe zit het met de uitvoering van deze ambitieuze nota? “De keuze om nieuwe kantoorontwikkelingen te concentreren langs de Singel en de ABC-as ( nvdr – de as tussen Antwerpen Centraal, Berchem Station en de luchthaven van Deurne City Airport) wordt nu planologisch en stedenbouwkundig geïmplementeerd,” antwoordt Valkeneers. “Nu moeten we werk maken van het strategische gedeelte. Antwerpen heeft in de Kantorennota de ambitie geuit om hoofdkantoren aan te trekken. Er zijn plannen voor een dienst die proactief contacten gaat leggen met buitenlandse bedrijven. Het zou een samenwerkingsverband worden tussen de stad en het bedrijfsleven.”

De Antwerpse Kantorennota, het congres Antwerp Real Estate, de link met de Universiteit Antwerpen, … Het mag duidelijk zijn dat RES stevig verankerd is in Antwerpen. “Toch is het geen exclusief Antwerps clubje,” zegt Frederik Moortgat. “Ik ben zelf het beste bewijs: ik ben een echte West-Vlaming. Omdat er in België maar één masteropleiding in vastgoed bestaat, ( nvdr – KU Leuven biedt wel een postgraduaat Vastgoedkunde aan en Solvay een executive program) komen de studenten uit het hele land. Die spreiding zie je ook bij RES.”

“Het congres en de Kantorennota overstijgen het Antwerpse niveau,” vult Valkeneers aan. “Met de inbreng van Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland slaan we al de brug naar het Waasland. Idealiter betrekken we ook steden als Gent en Mechelen bij dit initiatief en organiseren we een Flanders Real Estatecongres. Met een lokaal Antwerps verhaal is het toch veel moeilijker om buitenlanders warm te maken.”

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content