VOETBALSCHOENEN VAN EIGEN BODEM

Een Italiaan, woonachtig in Luik, verkiest Limburg om ambachtelijke voetbalschoenen van hoge kwaliteit te maken.

In Rapertingen, deelgemeente van Hasselt, huist de enige voetbalschoenenproducent van ons land. Sinds drie jaar slijten de vier medewerkers van ItalCalcio omzet van 14 miljoen frank in ’95 hun eigen Raffa- shoes op de markt. Tegen het lopendebandwerk van de grote merken in, stikt de ploeg van zaakvoerder Raffael Rizzuto (53j.) Italiaan van geboorte, getrouwd met een Belgische en woonachtig in Luik op ambachtelijke wijze dit jaar 12.000 leren, waterdichte voetbalschoenen in elkaar. Dat is een verdubbeling sinds ’93. De schoenen zijn enkel verkrijgbaar in gespecialiseerde sportzaken.

Rizzuto : “Op dit ogenblik ontbreken de financiële middelen om een grootscheepse campagne te voeren. Ik moet het hebben van mond-tot-mondreclame. Nu verkopen al zo’n 120 Belgische winkeliers Razza-schoenen. En dit aantal is groeiende. Ook in het buitenland scoren onze producten goed. Vandaag realiseren we de helft van onze omzet in Nederland, Frankrijk en Zweden. Vooral Oranje zit in de lift. Bij onze noorderburen beschikt ItalCalcio al over een 60-tal verkooppunten. Maar het zou nog veel beter kunnen als we wat meer bekendheid zouden hebben. Maar daar is geld voor nodig. Daarom ben ik nu met een aantal mensen aan het onderhandelen om gespreid over een drietal jaren tien miljoen frank in m’n bedrijf te steken. Ik ben ervan overtuigd dat we met de nodige publiciteit gemakkelijk 100.000 paren aan de man kunnen brengen. Ook technisch is dat geen enkel probleem. De huidige capaciteit van mijn machines bedraagt 1000 schoenen per dag.”

De zaakvoerder van ItalCalcio zit al z’n hele leven in het voetbalvak. Sinds ’69 woonachtig in ons land, verdeelt Rizzuto met succes schoenen van Italiaanse makelij. Begin dit decennium maakt hij z’n droom waar en start een eigen onderneming in… Hasselt. Rizzuto, een Italiaan die amper Nederlands, maar wel goed Frans spreekt : “Ik werk graag met Vlamingen. Daar kun je op bouwen. Bovendien ligt Limburg centraal in West-Europa en zijn de lonen niet hoger dan in de andere lidstaten.”

Sinds begin dit jaar produceert ItalCalcio ook golfschoeisel. Tot nu toe heeft Rizzuto nog maar een 200-tal exemplaren verkocht, maar hij is optimistisch : “Dit is de sport van de toekomst !”

RAFFAEL RIZZUTO (ITALCALCIO) De enige voetbalschoenenproducent in ons land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content